Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

VPN-en kobler seg ikke til: De største problemene og hvordan du løser dem

I situasjoner hvor du skal ha viktige og konfidensielle samtaler, utveksle sensitive data over nett eller bruke offentlig nettverk, vil du at alt skal være trygt og sikkert. Derfor bruker du en VPN – men så får du opp feilmeldinger om at VPN-en ikke fungerer. Les videre for å finne ut hvordan du løser tilkoblingsproblemer med VPN.

VPN-en kobler seg ikke til: De største problemene og hvordan du løser dem

Slik fikser du problemer med en VPN som ikke fungerer

Hvis VPN-programvaren din ikke fungerer ordentlig, kan du gjøre følgende:

 • Sjekk internett-tilkoblingen din.
 • Prøv en annen server-lokasjon.
 • Start enheten din på nytt.
 • Sjekk VPN-innstillinger og åpne porter.
 • Deaktiver brannmur eller antivirus.
 • Installer VPN-programmet på nytt.

Hvis ingen av alternativene ovenfor løste problemet, er neste trinn å ta kontakt med VPN-leverandøren din.

La oss se nærmere på detaljene og diskutere hvordan du kobler til en VPN og hvordan du kan fikse VPN-problemene dine. Disse tipsene gjelder både for PC og for Android- og iPhone-enheter.

Les også mer om hvordan man bruker en VPN.

Nettsikkerhet begynner med et klikk.

Hold deg trygg med verdens ledende VPN

Hvorfor kobler ikke VPN-en min seg til?

Hvis VPN-en din ikke kobler seg til kan du prøve flere metoder for å fikse problemet:

Sjekk internett-tilkoblingen din

Hvis internett-tilkoblingen din stadig kobler seg inn og ut vil ikke VPN-en din koble seg ordentlig til. Her er fire ting du kan gjøre for å gjenopprette internett-tilkoblingen din.

 • Koble fra og koble til nettverket på nytt.
 • Start ruteren din på nytt.
 • Sjekk om ethernet-kabelen til ruteren din er frakoblet eller skadet.
 • Ta kontakt med internett-leverandøren din hvis internett-tilkoblingen din fortsatt ikke fungerer eller er ustabil.

Hvis NordVPN kobler seg ut på grunn av en ustabil internett-tilkobling, trenger du ikke å bekymre deg. NordVPN sin innebygde kill-switch-funksjon vil umiddelbart koble fra alle enhetene dine for å beskytte personvernet ditt.

Sjekk innloggingsinformasjonen din

Det neste du kan gjøre når du skal feilsøke en VPN-tilkobling er å sjekke innloggingsinformasjonen din. Dobbeltsjekk at du har tastet inn riktig brukernavn og passord, da en liten skrivefeil kan forhindre at tilkoblingen lykkes. Hvis du bruker NordVPN er det enkelt å sjekke dette via kontrollpanelet, som kan aksesseres fra NordVPN-kontoen din. Velg NordVPN under “Kontrollpanel” på venstre side. Rull deretter ned til “Avansert konfigurasjon” og se brukernavnet og passordet ditt i seksjonen “Innloggingsinformasjon”. Sørg også for at kontoen din ikke er utgått.

Hvis du kjører et VPN-program på ruteren din bør du sjekke om du bruker riktig påloggingsinformasjon, da dette er ulikt fra VPN-kontoen din. Hvis dette er feil, vil du ikke kunne koble deg til en VPN-server.

Ved valg av VPN bør du gå varsomt frem og kun velge pålitelige leverandører. Markedet er fullt av useriøse aktører, med alt fra falske VPN-tjenester til kriminelt videresalg av stjålne brukerkontoer. Skulle du være i tvil om din NordVPN-konto er ekte, finnes det heldigvis måter å verifisere legitimiteten på.

Sjekk statusen på VPN-serveren

VPN-servere kan av og til oppleve nedetid eller tilkoblingsproblemer, noe som kan forhindre deg i å koble til. For å undersøke om din foretrukne VPN-server fungerer, kan du prøve å koble til en annen server for å se om det løser problemet. Hvis du for eksempel ikke får koblet til en VPN-server i Storbritannia, kan du prøve å koble fra denne serveren og i stedet velge en server i Tyskland.

Sjekk VPN-protokollen og portene

Ved å bytte VPN-protokoll kan du løse både tilkoblingsproblemer og lave hastigheter. I VPN-appen din, bare velg en annen protokoll. NordVPN bruker NordLynx som standardprotokoll, men det finnes også andre gode alternativer, som for eksempel OpenVPN. Prøv å bytte protokoll for å se om det løser problemene du har.

For at en VPN skal fungere optimalt må bestemte porter være åpne. De vanligste portene som VPN-tjenester benytter er port 500 for UDP og port 443 for TCP. Hvis disse portene er blokkert av internettleverandøren din eller på ditt lokale nettverk, kan det oppstå tilkoblingsproblemer. Du bør undersøke om de nødvendige portene er åpne, eller prøve å endre standardporten i innstillingene.

NordVPN krever at portene 443 TCP og 1194 UDP er åpne for å fungere. Brannmuren og ruteren din må også tillate VPN-trafikk. Du kan aktivere tillatelse for VPN-trafikk for ulike protokoller i ruterinnstillingene.

Se etter feil i programvaren

I likhet med all annen programvare, kan VPN-programvare av og til krasje eller ha feil. Sørg for å alltid ha den nyeste versjonen av appen installert, da premium-leverandører som NordVPN jevnlig utfører testing og oppdateringer for å rette feil. Hvis problemet vedvarer, kan du prøve å tilbakestille eller reinstallere programmet. Det kan også hjelpe å lukke andre programmer som kjører i bakgrunnen, og å frigjøre plass på disken.

VPN-innstillingene dine kan også være årsaken til problemene. Hvis du mistenker at noe er feil, er det enkelt å tilbakestille innstillingene til standardverdiene. Husk å sjekke jevnlig etter og installere nye oppdateringer. På denne måten sikrer du at både programvaren og innstillingene dine fungerer optimalt.

Se etter brannmur-blokkeringer

Brannmurer kan potensielt blokkere VPN-trafikk eller hindre VPN-klienten i å koble til serveren, noe som kan føre til tilkoblingsproblemer. Det er derfor viktig å undersøke om brannmuren din blokkerer VPN-forbindelsen. For å avdekke om dette er årsaken, kan du prøve å deaktivere brannmuren midlertidig, eller opprette et unntak for VPN-klienten i brannmurinnstillingene. På denne måten blir det enkelt å finne ut om brannmuren er kilden til tilkoblingsproblemene.

Start VPN-appen på nytt

Å starte VPN-appen på nytt vil tvinge den til å oprette en ny tilkobling til internett, gitt at internett-tilkoblingen er stabil.

 • Lukk VPN-appen helt. Avhengig av enheten din, må du kanskje dra den bort fra skjermen eller bruke en oppgavebehandler for å tvinge appen til å avslutte.
 • Vent i noen sekunder for å la appen avslutte helt.
 • Åpne VPN-appen på nytt ved å trykke på ikonet.
 • Når appen har startet på nytt, prøv å koble deg til VPN-kontoen din, og velg hvilken som helst server for å se om problemet er løst.

Installer den nyeste versjonen av VPN-appen på nytt

Den nyeste versjonen av VPN-appen din skal ha rettet feil og sikkerhetshull som har påvirket ytelsen. Her er noen generelle steg du kan følge for å installere VPN-appen din på nytt:

 • Avinstaller den eksisterende VPN-appen fra enheten din.
 • Etter avinstalleringen, start enheten din på nytt for å være sikker på at det ikke ligger igjen noe data fra appen i enhetens minne.
 • Last ned og installer den nyeste versjonen av VPN-appen fra din app-butikk eller fra leverandørens nettside.
 • Åpne den nyinstallerte VPN-appen og logg inn på kontoen din.
 • Konfigurer innstillingene på nytt slik som du ønsker, og prøv å koble deg til en VPN-server for å se om den fungerer som den skal.

Ta kontakt med kundeservice

Hvis ingen av de foreslåtte løsningene fører frem, anbefales det å kontakte leverandørens kundestøtte for å melde fra om problemet. Oppgi mest mulig detaljert informasjon om utfordringene du opplever. NordVPN har døgnåpen kundestøtte for kundene sine, slik at du kan få hjelp uansett tidspunkt og sted.

Hvorfor fungerer ikke VPN-en på telefonen min?

Hvis VPN-appen ikke fungerer på telefonen din, uansett om det er Android eller iOS, har du kanskje ikke gitt den de nødvendige tillatelsene.

For de fleste apper trenger du bare å gjøre følgende:

 • Åpne innstillinger på telefonen.
 • Trykk på “Nettverk og internett”.
 • Se etter “VPN”-seksjonen. Hvis du ikke finner den, bruk søkefunksjonen.
 • Finn den spesifikke VPN-en du vil redigere, og trykk på “Innstillinger”-alternativet ved siden av den.
 • Endre på innstillingene etter behov. Når du er ferdig med endringene, trykk på “Lagre” for å bruke dem.

Konstant bytting mellom mobildata og Wi-Fi kan også forårsake problemer med VPN-er.

Hvorfor fungerer ikke nettleserutvidelsen for VPN-en min?

Det kan være flere grunner til at en VPN-nettleserutvidelse ikke fungerer. Et vanlig problem er at utvidelsen ikke støttes av nettleseren du bruker, eller at den ikke fungerer med operativsystemet ditt.

En annen årsak til tilkoblingsproblemer kan være at det har skjedd feil ved nedlasting av utvidelsen, eller at den er feilkonfigurert. Prøv å starte VPN-utvidelsen på nytt, eller last den ned på nytt for en annen nettleser.

Det lønner seg også å undersøke om VPN-leverandøren har satt begrensninger for funksjonalitet i nettleserutvidelsen. Sjekk også om du kjører den nyeste versjonen, og at sikkerhetsinnstillingene i nettleseren ikke blokkerer noen funksjoner.

Les mer om hvordan du kan sjekke om VPN-en din fungerer.

Hvorfor er VPN-tilkoblingen min så treg?

Selv premium-VPN-tjenester kan av og til medføre periodiske hastighetsfall på nettverket, spesielt hvis de er feilkonfigurert. Nedenfor følger noen tips til hvordan du kan løse disse problemene.

Kjør en hastighetstest

Som første steg anbefales det å kjøre en hastighetstest for å avdekke om problemet ligger hos VPN-leverandøren eller internettleverandøren. Sammenlign hastigheten med og uten aktivert VPN for å se forskjellen.

Overbelastede VPN-servere kan også resultere i lavere hastigheter. Når for mange brukere er tilkoblet samme server kan det gå utover ytelsen. Dette er spesielt utpreget hos gratistjenester som presser mange brukere inn på noen få servere. Gratis VPN-er mangler også ofte tilstrekkelig vedlikehold og solid kryptering, noe som kan påvirke opplevelsen negativt.

Bytt til en annen VPN-server

Som tidligere nevnt kan en VPNs ytelse variere basert på antall tilkoblede brukere og den totale belastningen. En effektiv måte å forbedre hastigheten på er å koble til en VPN-server som nær din geografiske plassering og som har færre aktive brukere. Ved å velge en server med lavere belastning, vil du sannsynligvis oppleve bedre ytelse og høyere hastigheter.

Bytt VPN-protokoll

Når du forsøker å løse VPN-tilkoblingsproblemer bør du vurdere hvilke protokoller som brukes. De vanligste VPN-protokollene er PPTP, OpenVPN, L2TP/IPsec og IKEv2. Hver krypteringsprotokoll har sine egne styrker og svakheter, så valg av protokoll kan påvirke både ytelse og sikkerheten. NordVPN tilbyr NordLynx-protokollen, som er rask og sikker uten å gjøre internettforbindelsen betydelig tregere. Den gir rett og slett god hastighet kombinert med solid sikkerhet.

Endre på porten eller IP-protokollen din

Hvis du fremdeles har problemer med å koble til VPN-en eller opplever at tilkoblingen er dårlig, kan IP-adressen din være årsaken. Prøv å bytte IP-protokoll fra TCP til UDP. Selv om begge protokollene har sine fordeler og ulemper, er UDP vanligvis raskere enn TCP. Den økte hastigheten med UDP kommer imidlertid på bekostning av stabilitet. Les mer om UDP vs TCP.

Du kan også prøve å justere portinnstillingene. VPN-klienter bruker spesifikke anbefalte porter i samsvar med den valgte VPN-protokollen for å omdirigere trafikk. Porter bidrar til å separere trafikk fra ulike kilder og holde den organisert.

Ikke alle porter kommuniserer like effektivt med en VPN. I tillegg kan enkelte porter være begrenset av internettleverandøren. Det kan derfor være lurt å bytte til alternative porter for å optimalisere ytelsen og stabiliteten.

Endre VPN-leverandøren din

Sammenlignet med betalte tjenester vil gratis VPN-er oftere by på hastighetsproblemer og ustabile tilkoblinger. Leverandører av gratistjenester mangler gjerne ressurser til å drifte et tilstrekkelig antall VPN-servere og ha god nok kundestøtte til å kunne sikre optimal ytelse. I tillegg kan gratistjenester føre med seg sikkerhetsrisikoer eller gi utilstrekkelig personvern. Man bør utvise varsomhet med gratis VPN-er, da det ofte er en hake ved dem. De som tilbyr gratistjenester må også tjene penger, og dette går vanligvis ut over brukernes personvern. Innsamling og salg av brukerdata er dessverre ikke uvanlig blant gratis VPN-leverandører.

NordVPN tilbyr en betalt tjeneste som er pålitelig og sikkerhetsmessig solid. Tjenesten har i tillegg oppnådd status som den raskeste VPN-leverandøren på markedet.

Hvorfor frakobles VPN-en hele tiden, og hvordan kan jeg fikse det?

Årsaken til at VPN-forbindelsen kobles fra med jevne mellomrom kan være en ustabil internett-tilkobling. For å unngå hyppig frakobling av VPN-forbindelsen kan følgende tiltak iverksettes:

 1. Sørg for at internett-tilkoblingen din er stabil.
 2. Prøv å bytte til en VPN-server ved et annet sted.
 3. Prøv en annen DNS-server. Det anbefales å prøve en alternativ DNS-server for å avdekke om problemet skyldes internettleverandørens DNS. I NordVPN-appen er det enkelt å endre DNS-server under Innstillinger. Vær oppmerksom på at tilpassede DNS-servere kan utsette deg for høyere risiko for DNS-lekkasje.
 4. Prøv å bytte mellom ulike VPN-protokoller.
 5. For å unngå frakobling ved bytting mellom nettverk eller inaktivitet, bør VPN-innstillingene justeres. I NordVPN-appen anbefales det å aktivere automatisk tilkobling til Wi-Fi.
 6. Sjekk om brannmuren eller et antivirusprogram på enheten forstyrrer VPN-forbindelsen.
 7. Hvis problemet vedvarer til tross for disse tiltakene, anbefales det å kontakte VPN-leverandørens kundestøtte for ytterligere hjelp.

Nettsikkerhet begynner med et klikk.

Hold deg trygg med verdens ledende VPN