Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Är Temu säkert? Allt du behöver veta innan du beställer

Onlinebutiken Temu är en ny shoppingplattform som blivit populär i Sverige tack vare deras misstänkt låga priser på en rad olika varor. Vad gäller säkerheten så får du visserligen de varor du beställer, men många frågetecken kvarstår kring behandlingen av dina data. Här tar vi en närmare titt på Temu, vem som äger det och hur legitimt det är som företag.

Är Temu säkert? Allt du behöver veta innan du beställer

Innehåll

Innehåll

Vad är Temu?

Temu är en e-handelsplattform som vuxit snabbt sedan lanseringen år 2022. Företagets webbsida och app fungerar i stort sett på samma sätt som Amazons och andra stora webbhandlares. Försäljare lägger upp annonser för sina varor på Temu och mottar beställningar och betalningar via plattformen.

Användare kan hitta ett enormt varierat utbud av varor till salu på Temu, från kläder och skönhetsprodukter till elektronik och inredning. Även om det varierade utbudet inte är ovanligt på den här sortens sajter, så kan det vara förvånansvärt billigt. De låga priserna har fått många att undra om webbsidan är säker att använda och vem som faktiskt ligger bakom den.

Vem äger Temu?

Temu ägs av ett kinesiskt företag som heter PDD Holdings. Även om Temu uppger att deras verksamhet har sin bas i Boston i USA, så är dess moderföretag baserat i Shanghai, Kina.

PDD äger flera olika sajter för e-handel, inklusive Pinduoduo – Temus kinesiska systersajt. Många amerikanska myndigheter har ifrågasatt det kinesiska kommunistiska partiets inflytande över och inblandning i företaget, men det har inte hindrat Temu från att bli populärt i alla länder där det är verksamt. Bara i USA har Temu-appen laddats ner miljontals gånger.

Är Temu legitimt och säkert?

Är Temu en bluff? Nej, oavsett vilka rykten du hört så är Temu ett legitimt företag med en fungerande webbsida och app för e-handel, men det finns ändå ett par frågetecken kring deras tjänst. När Temu ifrågasätts fokuserar diskussionerna oftast på kvaliteten på varorna och om Temu är säkert – främst med tanke på hur företaget hanterar sina användares data.

  1. Kvalitet. Många av de elektronikprylar som säljs på sajten ser ut som de som tillverkas av stora företag som Dell eller HP, men de är inte autentiska. Bara ett fåtal teknikföretag, som Lenovo och Xiaomi, säljer sina varor på plattformen. Du kan se ifall ett varumärke verifierats på Temus hemsida eftersom det då finns en liten blå symbol bredvid annonser. Det finns många anekdoter om kunder som mottagit varor av dålig kvalitet eller som visade sig vara falska märkesvaror, men det är svårt att verifiera exakt hur utspritt problemet är. Problem vid köp kan ofta spåras tillbaka till specifika försäljare som säljer via Temu, snarare än till plattformen i sig. Så även om du haft otur och köpt en vara som inte levde upp till förväntningarna, så innebär inte det att Temu är en bluff.
  2. Datainsamling. Temu samlar in mängder av data om sina användare och enligt en rapport från Grizzly Research har deras app möjlighet att utöka sina behörigheter efter att den installerats. Överlag har Temus moderbolag ett dåligt rykte vad gäller datainsamling, och företagets kinesiska kopplingar har gjort många i västvärlden oroliga över att den insamlade datan kan delas med myndigheterna där. De data som Temu samlar in/begär åtkomst till är ditt namn, din e-postadress, din hemadress, ditt telefonnummer, din betalningsinformation och köphistorik, foton och videor.

Temu är säkert för dig användarna sett till den tekniska aspekten. Företaget krypterar sina användares data och har en grundläggande process för återbetalningar av kunders beställningar, vilket kan hjälpa att minska tveksamma kunders farhågor.

  • Temus Köparskydd är en enkel process för återbetalningar. Om ett problem uppstått med en vara du köpt kan du skicka tillbaka den inom 90 dagar och få en full återbetalningen. Enligt Temu är du berättigad till en återbetalning om varan inte matchar beskrivningen eller fotona i annonsen, om varan var skadad när du mottog den, om den inte kunde levereras, levererades för sent eller förlorades under leveransen.
  • Temus säkerhetsåtgärder för betalningshantering följer standardmallen för e-handelsplattformar. HTTPS används på samtliga sidor och krypteringsprotokollen SSL och TLS används för behandlingen av transaktioner. Det innebär att Temus transaktionssystem är precis lika säkert som t.ex. Amazons, Ebays och andra e-handlares.

Temus kundtjänst erbjuder också tips för att öka sina användares säkerhet och integritet. Tipsen inkluderar allt från guider om hur du undviker betalningsbedrägerier, skyddar dig mot nätfiske, hur du undviker svaga lösenord och identifierar bedrägerier i betalningsappar.

Även om Temus säkerhetstips inte direkt revolutionerat branschen, så visar det ändå på att företaget är väl medvetet om sitt ansvar att skydda sina kunder. Detsamma gäller för många andra shoppingplattformar, och är ungefär samma svar som du får om du t.ex. ställer frågan “Är Shein säkert“?

Hur shoppar man säkert på Temu?

När du shoppar på Temu finns det en rad åtgärder du kan använda för att hålla dig säker:

  • Läs användarrecensioner. Om en försäljare bara har ett fåtal recensioner på Temu så bör du undvika att göra en beställning, oavsett hur positiva de recensionerna än må vara. Det är inte ovanligt att e-handelsplattformar visar falska eller köpta recensioner, så leta efter försäljare med mängder av positiv feedback.
  • Undvik att göra stora köp. I alla fall för tillfället. Temus styrka tycks vara de låga priserna, snarare än kvaliteten på varorna. Att köpa en billig vattenflaska eller ett billigt par skor kan absolut vara värt det, men att spendera tusentals kronor på t.ex. en ny spelkonsol är en betydligt större risk. Kom också ihåg att gränsen du inte vill överskrida för att slippa behöva betala tull för en Temu-beställning i Sverige är den vanliga på 1 800 kr.
  • Skydda ditt konto. Som med alla konton, och särskilt de som involverar onlinebetalningar, bör du se till att använda ett starkt lösenord. Bra lösenord är långa – gärna 12 tecken eller fler – och består av slumpmässiga siffror, bokstäver och specialtecken. Att hålla dina onlinekonton och -profiler säkra skyddar dina data och minskar risken för identitetsstöld eller att du ska utsättas av angrepp från en hacker.
  • Gör köp via säkra betalningstjänster. Du behöver inte alltid ge sajter som Temu dina kreditkortsuppgifter för att använda dem. Satsa istället på betalningstjänster som PayPal för att hantera dina pengar och genomföra transaktioner. Det är ett säkrare sätt att handla online eftersom du slipper att dela dina kortdata med försäljaren.
  • Läs på om företaget. Temu är ett ungt företag och vi vet inte särskilt mycket om deras ursprung, ägare, kodbas och hantering av insamlade data. Om du tänker använda Temu gör du bäst i att hålla ett öga på nyheter om företaget, så att du inte missar några nya skandaler eller negativa avslöjanden de kommande månaderna.
  • Lär dig reagera på bedrägerier. Det är alltid bra att i förväg veta vad du bör göra om du blivit lurad på nätet, så att du snabbt kan vidta de rätta åtgärderna om olyckan skulle vara framme.
  • Använd ett VPN. Ett VPN krypterar din internettrafik, döljer din IP-adress och är över lag ett bra sätt att öka sin säkerhet och hålla sig mer privat på nätet. Krypteringen gör dina personliga data och uppgifter omöjliga att spåra, tyda eller dela. Med NordVPN:s funktion Threat Protection Pro, som ingår i utvalda prenumerationer, kan du också surfa fritt på nätet utan att behöva bekymra dig för farliga webbplatser, skadlig kod i nedladdningar, påträngande annonser eller spårare.

Vad är Temu-kontroversen?

Tvärt om vad du kanske tänker så handlar Temu-kontroversen inte om att Temu är en bluff. Temu-kontroversen syftar snarare till dess moderbolag PDD Holdings och deras datainsamling. Som tidigare nämnts äger PDD även den kinesiska e-handelsplattformen Pinduoduo, vars app under en period fanns tillgänglig på Google Play Store.

Tidigt år 2023 rapporterade CNN att Pinduoduo utnyttjade en sårbarhet i Android för att avlyssna enheters data utan behörighet. Informationen användes sedan för riktad marknadsföring och att öka försäljningen. Appen var i princip malware i form av ett spionprogram, och Google kastade ut Pinduoduo från sin appbutik som ett resultat av rapporten.

Pinduoduo skyllde i sin tur på utvecklarteamet som skapat Pinduoduo-appen och samtliga fick lämna företaget. CNN har sedan rapporterat att majoriteten av de sparkade utvecklarna sedan dess hittat nya jobb hos Temu.

Temu-kontroversen kanske inte avskräcker användare helt från att använda e-handelsplattformen. Men kanske är det inte värt att äventyra din digitala integritet för ett billigt duschdraperis skull?

Alternativ till Temu

Givetvis finns det en uppsjö av alternativ till Temu som alla har sina egna för- och nackdelar. Här är ett axplock av Temu-alternativ som är värda ett besök.

AliExpress

AliExpress är världens största marknadsplats och du upptäcker snabbt att utbudet är betydligt större än det du hittar hos Temu. Samtidigt tenderar priserna att vara något högre och det varierar från vara till vara ifall gratis frakt erbjuds.

Precis som Temu är AliExpress ett i grunden kinesiskt företag, men AliExpress har hittills inte gjort något för att för att deras datahantering ska ifrågasättas på samma sätt som Temus. En sak som båda plattformarna har gemensamt är dock att kvaliteten på varorna är högst varierande och att du antagligen gör bäst i att hålla dig till mindre inköp för att inte riskera att bli besviken.

Wish

Wish må vara ett amerikanskt företag, men precis som för Temu och AliExpress är majoriteten av varorna som säljs på plattformen ändå billigare prylar som tillverkats i och levereras från Kina. Detta innebär liknande leveranstider och snarlika användaromdömen.

Även Wish har kritiserats för att stödja försäljningen av varor av låg kvalitet och falska märkesvaror. I Frankrike är webbsidan och appen till och med förbjuden, eftersom myndigheterna bedömde att många varor inte levde upp till europeiska standarder.

Vinted

Om du hör till de som föredrar begagnade prylar och kläder istället för att köpa nya – oavsett om det är med tanke på plånboken eller miljön – så är Vinted ett strålande alternativ. Företaget, som har sitt huvudkontor i Litauen, har över 65 miljoner kunder i Europa och deras samarbeten med leveransföretag gör det väldigt enkelt att köpa och sälja utan att behöva oroa sig över att kalkylera fraktkostnaderna själv.

En välkommen säkerhetsåtgärd på Vinted är också att företaget låser alla betalningar tills dess att köparen mottagit varan och bekräftat att den är i gott skick.

Vanliga frågor och svar

Nätsäkerhet är bara ett klick bort.

Håll dig säker med världens ledande VPN