Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Så vet du om din mobiltelefon har blivit hackad

Det blir allt vanligare med cyberattacker även på mobiltelefoner. Har du någon gång märkt aktivitet på din mobil som du själv inte kommer ihåg att du gjort? Det kan vara allt från skickade sms till samtal som du inte känner igen. Det är även vanligt att det dyker upp pop-ups på skärmen. Detta kan vara starka indikationer på att du drabbats av skadlig kod eller spionprogram.

Så vet du om din mobiltelefon har blivit hackad

Våra telefoner innehåller alla delar av våra liv och kan utsätta vår mest känsliga information för hackare, därför är det väldigt viktigt att skydda sig. Hur vet man om man blivit hackad? Läs nedan om olika tecken på en hackad telefon och hur du kan förebygga att bli drabbad.

Olika sätt din mobil kan bli hackad på

Det finns flera sätt som en hacker använder sig av för att kunna hacka telefoner:

  • Sim swap attack. Genom att använda denna typ av attack kan hackare överföra ditt telefonnummer till sitt eget SIM-kort och därefter ta över dina konton.
  • Spionprogram eller stalkerware som samlar in din data.som samlar in dina data. Vissa spionprogram är lätta att få tag på och kan användas av en person utan avancerad IT-kunskap. På så sätt kan de fjärrövervaka dina telefonaktiviteter. En person kan installera en sådan app genom att få direkt åtkomst till din enhet.
  • Offentliga Wi-Fi-nätverk eller laddstationer. Hackare kan skapa falska Wi-Fi-nätverk, så kallade onda tvilling-nätverk, för att omdirigera dig till skadliga webbplatser eller stjäla data via USB-kabel vid en laddningsstation.
  • Nätfiske-meddelanden. Nätfiske på Facebook eller e-postmeddelanden med skadliga länkar som installerar skadlig kod och stjäl din data, hackar din dator eller telefon
  • Skadlig kod från misstänkta webbplatser när du laddar ner appar eller klickar på skadliga popup-fönster eller länkar.

Hur vet man om mobilen är hackad?

Om du misstänker att du blir avlyssnad eller på annat sätt är hackad bör du omedelbart göra något åt det, eftersom det kan vara upptakten till olika former av bedrägerier på nätet. Det kan dock vara svårt att veta om du blir avlyssnad. Ett tecken kan t.ex. vara att du får meddelanden av en okänd person som vet mer än vad den bör veta.

Oavsett vilken typ av telefon du har, t.ex. en iPhone eller Android, finns det många gemensamma nämnare som kan ge dig en aning om huruvida du har virus i mobilen eller inte. Finns det appar som du inte känner igen? Tar batteriet slut snabbare än vanligt? Används det en större mängd data helt plötsligt? Detta är tydligt tecken på att något är fel, varav ett virus kan vara en förklaring.

Hur vet jag om min mobil är hackad? Nedan kan du läsa om hackad telefon tecken som du kan hålla utkik efter om du misstänker att du har drabbats:

  • Du märker något du inte känner igen på din telefon (t.ex. appar som du inte laddat ner, meddelanden du inte skickat, köp du inte gjort, misstänkta telefonsamtal etc).
  • Telefonen fungerar långsamt. Den använder mycket mer resurser och ström och blir varmare än vanligt. Skadlig programvara som arbetar i bakgrunden kan minska telefonens prestanda betydligt.
  • Mystiska toppar i dataanvändning, utan några ändringar från din sida. Skadlig programvara kan konsumera din mobildata i bakgrunden samtidigt som den spårar vad du gör.
  • Konstigt beteende. Appar som inte fungerar som de ska, slås på och av oväntat eller som kraschar eller inte laddas.
  • Bilder du vet att du inte tagit kan tyda på att du har en hackad mobilkamera.
  • Pop-ups. Om du märker att många popup-fönster dyker upp på din skärm har du förmodligen spionprogram eller skadlig kod på telefonen.
Hur vet man om mobilen är hackad?

Så vet du om din mobilkamera blivit hackad

Om du misstänker att din telefonkamera har hackats finns det ytterligare några tecken som avslöjar att någon annan använder den på distans. Du kan till exempel märka foton och videor i ditt galleri som du inte kommer ihåg att du har tagit. Naturligtvis kan du av misstag ha spelat in något på egen hand, men om du fortsätter att hitta nya är det ett tecken på att någon kan ha tagit kontroll över din kamera.

Att blixten tänds när du inte använder telefonen är en annan sak att se upp för. Både kameran och blixten behöver mycket resurser och batteriström. Om någon fjärrstyr din enhet, kommer du därför att märka att den blir väldigt varm även när du inte använder den.

Så tar du reda på vem som har hackat din telefon

Det kan vara svårt att veta vem den skyldiga är som hackat telefon, om det inte är så att attacken specifikt riktats mot dig. Försök att alltid kontrollera alla dina appar, för att se efter om det är något som du inte känner igen, om du ser misstänksamma telefonnummer eller konton på sociala medier som du inte haft kontakt med tidigare.

För att kunna spåra vem det är som har hackat din telefon, kan du behöva hjälp från nätsäkerhetsexperter för vidare utredning. Det är också en god idé att överväga de personer som har fysisk tillgång till din telefon. Om du till exempel inte har ett starkt lösenord, finns det risk för att någon lyckats klura ut det och haft åtkomst till din mobil.

Så tar du bort hackare från din telefon

  • Ändra dina lösenord omedelbart. Du kan läsa om våra tips för starkare lösenord här. Du kan också använda vår Nordpass-app för att lagra dina starka och komplexa lösenord.
  • Det kan vara svårt att veta om du har fått ett virus på datorn. De behöver inte nödvändigtvis vara särskilt utmärkande. Kör antivirusprogram för att upptäcka skadliga appar och bloatware. Se bara till att du använder ett säkert och pålitligt säkerhetsprogram som inte spårar och samlar in dina data.
  • Stäng av din mobildata och Wi-Fi när du inte använder dem. Detta kan förhindra att en skadlig app använder dina data och kan störa dess aktivitet om den använder internetanslutning.
  • Ta bort de misstänkta apparna omedelbart. Om säkerhetsprogrammen inte hittar någonting, eller om du inte har några, är det fortfarande en bra idé att ta bort alla appar som du laddade ner precis innan problemen började dyka upp. Kolla in våra tips för hur du tar bort oönskade appar.
  • Informera vänner och kontakter och be dem att ignorera misstänkta meddelanden som kommer från dig.
  • Avaktivera Hotspot när du är på offentliga platser, eftersom det gör det lättare för hackare att ta över enheten.
  • Återställ telefonen till fabriksinställningarna. Detta kan hjälpa om du får upp mycket popup-fönster, eller om skadliga appar har gjort din telefon omöjlig att använda. Följ anvisningarna nedan för att fabriksåterställa hackad iPhone, eller hackad Android.

Återställ din iPhone:

  1. Öppna Finder på Mac eller macOS Catalina.
  2. Anslut din iPhone med en USB-kabel till din dator och följ anvisningarna.
  3. Välj din iPhone när den visas i Finder-fönstret.
  4. Välj Återskapa säkerhetskopia.
  5. Kontrollera alla säkerhetskopiors datum och välj den som är mest relevant.
  6. Klicka på Återskapa och vänta medan processen genomförs.
  7. Fortsätt ha din iPhone ansluten medan enheten startas om och vänta tills den har synkroniserat, därefter kan du frånkoppla din iPhone.

Återställ din Android:

  1. Klicka på Inställningar och gå in under Konton.
  2. Välj Säkerhetskopiera och återställ i menyn.
  3. Välj därefter Återställning till fabriksdata.
  4. Klicka därefter på Återställ enhet för att genomföra återställningen.

Så förhindrar du att din telefon blir hackad

För att förhindra att din telefon hackas kan du göra följande:

  • Stäng av din hotspot när du befinner dig på offentlig plats. Om du behöver aktivera den, se till att du har gjort inställningarna så säkra som möjligt.
  • Undvik Wi-Fi eller laddningsplatser som du inte litar på. Om du måste använda offentligt WiFi, gör det aldrig utan en VPN. Glöm inte att koppla bort från offentligt Wi-Fi när du har slutat använda det.
  • Stäng av bluetooth när du inte använder det eftersom det också kan vara en åtkomstpunkt för hackare.
  • Lås din telefon med ett lösenord eller låsskärm.
  • Lämna aldrig din telefon utan uppsikt och låt inte personer du inte känner använda den.
  • Använd multifaktorautentisering på din telefon.
  • Granska regelbundet vilka appar som finns i telefonen för att se om det finns några du inte känner igen.
  • Öppna inte misstänkta meddelanden, länkar eller filer. De kan innehålla skadlig programvara eller spionprogram.
  • Installera appar mot skadliga program och uppdatera ständigt din programvara.
  • Använd en VPN för att skydda din onlinetrafik och surfa säkert och privat. Här får du inte bara ett riktigt bra skydd som gör att det blir svårare för hackare att ta sig in i din telefon. Detta ger dig den säkerhet och integritet som du förtjänar online. Med hjälp av NordVPN får du även tillgång till funktionen Threat Protection Lite. Den här funktionen skyddar dig från annonser, osäkra anslutningar och skadliga hemsidor när du är ansluten till en VPN-server.
  • Använd inte webbplatser som du inte litar på. De är en potentiell källa till skadlig kod.
Säkerhet online börjar med ett klick. Håll dig säker med världens ledande VPN.

Kan en telefon bli hackad trots att den är avstängd?

Vanligtvis måste hackare ha tillgång till en mobiltelefon som är påslagen för att kunna ta sig in i den. Det är svårt för dem att göra något med mjukvaran, men de kan t.ex. ha satt på en extra mikrofon eller kamera på mobilen, vilket ger dem tillgång till information som de annars inte skulle ha tillgång till. De kan ta över din telefon och stjäla din information.

Därmed är det inte helt säkert att din mobiltelefon är säker bara för att den inte är igång. Hackare kan t.ex. använda något av följande tillvägagångssätt för att hacka din mobiltelefon trots att den är avstängd:

  1. Om du har tappat bort din telefon. Om du har tappat bort telefonen kan en hackare få tag i den. På så sätt kan de installera skadlig programvara, alternativt inkludera hårdvara som äventyrar telefonens och din säkerhet.
  2. Om de har ändrat på-och-av-knappen. Hackare kan faktiskt ändra så att telefonen inte stängs av när du tror att du har stängt av den. De kan t.ex. installera hårdvara mellan batteriet och telefonen, vilket gör att det fortfarande finns kvar en liten elektrisk laddning när batteriet är borta.
  3. Om din mobil har blivit jailbroken kan det i teorin ha installerat malware som aktiveras direkt när mobilen slås på igen.

Kan hackare hacka din telefon genom att ringa till dig?

Du kan inte bli hackad genom att bara svara på ett telefonsamtal. Det är helt enkelt inte så det fungerar. Det betyder dock inte att det inte är farligt att prata med hackare över telefon. De kan t.ex. utge sig för att vara någon annan, vilket kan resultera i att du delar med dig av din privata information. I förlängningen kan detta betyda att du blir av med dina pengar, uppgifter och mycket mer.

Telefonen kan dock hackas genom kommunikationsappar, främst de med lite sämre säkerhet. Därmed bör du hålla dig till de allra säkraste plattformarna för kommunikation online.

Surfa säkert med hjälp av en VPN

IP-adress

Ett av de enklaste sätten att öka säkerheten online är genom att använda en VPN-tjänst. Här maskeras din IP-adress och all trafik mellan dig och omvärlden krypteras, vilket ger dig ett starkt skydd som du förtjänar. Detta gör det även betydligt svårare för hackare att hitta dig och få tag i din personliga information.

Detta är extra nödvändigt om du regelbundet använder ett offentligt Wi-Fi. Du bör dock vara försiktig med vilken VPN-tjänst du använder. De kostnadsfria alternativen kan vara lockande, men har vanligtvis en dold agenda för att kunna erbjuda sina tjänster gratis. De kan t.ex. sälja din data till utomstående parter.

En VPN-tjänst som NordVPN ger dig den säkerhet som krävs för att du ska slippa oroa dig online. Här blockeras även en hel del jobbiga annonser, och du kan skydda upp till 6 stycken enheter med ett enda konto. Därmed kan hela familjens enheter skyddas, trots att du endast betalar för ett enda konto!

Nätsäkerhet är bara ett klick bort.

Håll dig säker med världens ledande VPN

Vanliga frågor och svar