Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Svindel på Facebook Marketplace: Sådan ser det ud og sådan undgår du det

Det er aldrig sjovt at blive snydt for sine hårdt tjente penge. Men desværre har især svindlere på Facebook Marketplace flere snedige teknikker til at franarre dig dine penge eller varer. Er Facebook Marketplace sikker at anvende? Det kan det være, men du skal følge de rigtige regler.

Svindel på Facebook Marketplace: Sådan ser det ud og sådan undgår du det

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Hvad er svindel på Facebook Marketplace?

Facebook-svindlere bruger en hel del metoder til at stjæle dine penge eller personlige oplysninger. Moderne cyberkriminelle vil ofte ty til social engineering for at narre uvidende forbrugere i fælden. En svindler kan narre nogen til en falsk følelse af sikkerhed ved at stole på offerets iver efter at score den billigste handel. Og da Facebook er vært for millioner af brugere verden over, kan ondsindede aktører finde på forskellige kreative Facebook-svindelnumre for at udnytte denne iver.

De mest almindelige Facebook Marketplace-svindelnumre

Her er nogle af de mest almindelige Facebook Marketplace svindelnumre du kan støde på.

1. Falske kvitteringer for betalinger

Falske kvitteringer for betalinger er blandt de mest populære svindelnumre på Facebook Marketplace. Køberen sender falske eller gamle betalingsoplysninger for at narre sælgeren. Du bør først sende varen, når du har modtaget betalingen på din bankkonto, og du bør aldrig blot stille dig tilfreds med denne form for bevis. Hvis du bruger Facebook Checkout eller PayPal, får du besked om betalingen i det øjeblik, den er gennemført.

2. Overbetaling

En køber betaler for meget for en vare og kræver herefter at få det overskydende beløb tilbagebetalt. Det lyder enkelt nok, men dette svindelnummer indebærer, at køberen specifikt bruger checks. Køberen forsøger at narre sælgeren med en check ved at sende en falsk betaling. Den uvidende sælger sender det overskydende beløb tilbage og opdager først for sent, at den check, de har modtaget, vil blive afvist. For andre varer kan en sælger bede om forudbetaling eller et depositum for at sikre varerne. Medmindre du har foretaget udvekslingen personligt, er det bedst at ignorere sådanne anmodninger.

3. Piratkopier/ødelagte varer

En sælger vil tilbyde mærkevarer eller den nyeste teknologi til spotpris. Hvis teknologi sælges til langt under markedsprisen, er den sandsynligvis i stykker. På samme måde med mærkevarer: Hvis en håndtaske til 3000 kroner sælges for 300 kroner, så er den enten en piratkopi eller stjålet.

4. Svindel med fragt

En køber vil forsøge at overtale dig til at sende varen først, måske for at teste den eller for at sikre kompatibilitet. Når varen er sendt og modtaget, forsvinder køberen på mystisk vis uden at sende pengene eller returnere varen. Alternativt er der tale om svindel med forsendelse på Facebook Marketplace, når en sælger anmoder om betaling for forsendelse og derefter aldrig sender varen.

5. Flytter samtaler ud af Facebook

Når du viser interesse for en vare, tilbyder sælgeren straks at flytte samtalen til en anden platform. På den måde har køberen ikke noget bevis, hvis noget går galt. Så sørg for, at alle dele af din handel foregår på Facebook-platformen.

Nogle svindlere vil måske bede dig om at overføre pengene til købet på andre platforme, som for eksempel Zelle. Lad dig ikke narre, og brug altid Facebook Checkout eller PayPal til at betale for en vare. I tilfælde af Zelle-svindel kan du kontakte kundesupport og få dine penge tilbage. Du kan også rapportere uærlige sælgere til Facebook.

6. Anmodning om betaling på forskud

Du kan støde på sælgere, som beder dig om at betale for en vare på forhånd for at sikre dit køb. De kan bede dig om at betale f.eks. 1000 kroner for et musikinstrument for at reservere det til dig. Den dårlige nyhed er, at de sandsynligvis gør det sammen med mange andre købere og ikke har tænkt sig at sende varen til nogen af dem.

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver offer for svindel på Facebook Marketplace

Du har allerede betalt for din vare – men den er aldrig dukket op. Det scenarie er en stærk indikation på, at du er blevet snydt. Det første skridt er at rapportere sælgeren til Facebook. Facebook Marketplace fjerner normalt falske annoncer og bedrageriske sælgere. Desværre slipper nogle stadig igennem filteret. Anmeld sælgeren, og håb på, at administratorerne hurtigt tager sig af svindlerne.

Facebooks beskyttelsestjeneste hjælper dig, hvis du har forsøgt at kontakte sælgeren og er endt i en blindgyde. Facebook refunderer købet direkte, hvis det kan bevises, at følgende er tilfældet:

  • Varen aldrig er dukket op.
  • Varen er i stykker/var ikke den samme som blev annonceret.
  • Sælgeren følger ikke sin egen refusionspolitik.
  • Købet blev foretaget ved en fejltagelse.

Hvis sælgeren befinder sig i lokalområdet og er kendt for at snyde andre for deres penge, kan det også være værd at anmelde ham eller hende til de lokale myndigheder.

Sådan spotter du svindel på Facebook

Det er heldigvis nemt at spotte tegnene på en Facebook-svindler, når man ved, hvad man skal kigge efter. Men husk, at social engineering er en stor del af det, der gør svindel på markedspladsen til en succes. Cyberkriminelle leder efter nye måder at fange din opmærksomhed på og påvirke din dømmekraft. Undgå altid tilbud, der virker for gode til at være sande – det er de som regel.

At spotte en Facebook-svindler er ikke så kompliceret, som du måske tror. Her er, hvad du skal holde øje med:

  • Alt for billige varer. Hvis en vare annonceres til langt under den normale markedspris, betyder det typisk, at der er noget galt. Hvis det er teknologi, kan varen være i stykker. Hvis det er tøj eller sneakers, kan det være piratkopier. Hvis det er billigt og virker ægte, skal du huske, at det kan være stjålet.
  • Sælgeren nægter at mødes personligt. Hvis en sælger nægter at møde dig på et offentligt sted, bør du droppe handlen og finde en anden sælger. Det er altid smart at inspicere din vare personligt først. Hvis sælgeren nægter, er den vare, de annoncerer, sandsynligvis falsk.
  • Sælgeren eller køberen bruger ikke officiel kommunikation. Nogle svindlere kaprer andre Facebook-konti og bruger stjålne profiler til at sælge falske varer. Ved at undgå at tale gennem Messenger reducerer svindleren chancen for, at offeret opdager det.
  • Mistænkelige vareopslag. Har sælgeren den samme vare til salg flere forskellige steder eller i flere forskellige lande? Så er varerne sandsynligvis falske.
  • Sælgeren nægter at bruge Facebook Checkout eller PayPal. Facebook Checkout-tjenesten er specifikt tilgængelig for at hjælpe købere med at undgå svigagtige transaktioner. Hvis en sælger vil have dig til at betale på en anden måde, er det et tegn på, at vedkommende er en svindler.

Sådan undgår du svindel og forbliver sikker på Facebook Marketplace

Nu hvor du har lært at spotte internetsvindel, er det tid til at føre din viden ud i praksis, så du kan undgå at blive et offer i fremtiden. Her er, hvad du skal gøre for at undgå svindel og bedrag på Facebook Marketplace.

  • Brug altid officielle betalingsmetoder. At bruge Facebook Checkout-tjenesten eller PayPal er oftest den foretrukne betalingsform for de mere tech-kyndige brugere på Marketplace. Hvis du kan, så betal med kreditkort. Det er nemmere at få refunderet falske betalinger.
  • Modtag betaling først. Send ikke noget, før du har modtaget penge til forsendelse og varen.
  • Vær opmærksom på sælgervurderinger. Stjernebedømmelsen er der af en grund. Hvis en sælger har en lav rating, betyder det normalt, at man ikke kan stole på dem.
  • Accepter ikke overbetaling. Uanset hvor flink køberen virker, eller hvor ægte undskyldningen er, må du aldrig falde for dette trick.
  • Vær på vagt over for phishingsvindel. Hvordan kan du bedst beskytte dig selv på sociale netværkssider? Vær altid opmærksom. Nogle cyberkriminelle vil omdirigere et link til et site, der stjæler oplysninger, eller bede dig om at downloade malware. Klik ikke på noget mistænkeligt.

Hvor sikker er Facebook Marketplace?

Facebook Marketplace er omtrent lige så sikker som enhver anden online købs- og salgsside. Det hele afhænger af brugerens viden og erfaring. Hvis du er opmærksom på alle tegnene, vil du sandsynligvis ikke blive fanget i en svindlers fælde. Kort sagt er det sikkert at købe og sælge varer på Facebook Marketplace, hvis du tager visse forholdsregler.

Premium VPN’er som NordVPN tilføjer et ekstra lag til din onlinesikkerhed og giver dig ro i sindet. Ikke alene vil din onlineaktivitet være skjult af kryptering på højeste niveau, med de fleste NordVPN-abonnementer får du også adgang til Threat Protection Pro™.

Threat Protection Pro har en blokeringsliste over kendte hjemmesider med malware. Så snart din browser er ved at gå ind på siden, går Threat Protection Pro i gang og forhindrer dig i at komme ind. Den kan også beskytte dig ved at blokere annoncer og online trackere.

Onlinesikkerhed starter med et klik.

Bevar sikkerheden med verdens førende VPN