Your IP: Unknown · Your Status: Unprotected Protected
Blog How-To

Hvordan fungerer inkognitomodus?

Jun 16, 2020 · 3 min read

Hvordan fungerer inkognitomodus?

Du har sikkert fått med deg at det aller meste av det du gjør på nettet registreres og blir der for alltid. Det er derfor mange velger å bruke en VPN, slik at de kan surfe tryggere og mer anonymt. En annen ting mange gjør er å velge det som kalles inkognitomodus, eller også privatmodus, i nettleseren.

Hva er inkognitomodus godt for?

Formålet med inkognitomodus er ikke at du skal skjule identiteten din, men at du skal skjule samhandlingen med internett fra dataen du benytter deg av. Det er viktig å huske på at inkognitomodus ikke vil skjule aktivitetene dine på nettet, slik mange tror. Dette er ingen metode for deg som ønsker å være helt anonym.

Hva inkognitomodus ikke gjør

Når du er inne på nettet, lagres det mye informasjon om nettstedene du har klikket deg inn på. Dette skjer ved hjelp av små informasjonskapsler, det som på engelsk kaller cookies. Hver gang du er inne på en side, vil disse filene samle inn informasjon. Neste gang du er inne på samme side vil nettleseren sende informasjonen fra forrige besøk tilbake til siden.

Lokal lagring er en annen variant. Dette er mer avanserte informasjonskapsler med stor kapasitet. Denne formen for lagring brukes blant annet når du spiller nettspill, og sørger for at du slipper å laste ned spillet hver gang du skal spille. Plugins er noe annet som sørger for å avgi informasjon om hva du gjør på nettet. De vet blant annet hvilke sider du besøker. Informasjonen de samler inn kan enten bli lagret lokalt eller bli sendt ut i skyen. Ved siden av alt dette kommer det faktum at nettleseren din husker diverse passord, brukernavn og e-postadresser for deg, slik at du slipper å skrive dem inn hver eneste gang.

Hva inkognitomodus gjør

Når du setter enheten din i privatmodus, eller inkognitomodus om du vil, setter du i praksis opp en vegg mellom det du gjør i det vinduet du har åpnet og det vinduet du åpnet forrige gang. Med andre ord lagres det ingen historikk over hvor du beveger deg på nettet.

Det som skjer er at de eksisterende, små informasjonskapslene ikke sendes til de nettstedene du har klikket deg inn på. Eventuelle plugins skrus av, og nettleseren din lagrer ikke nye passord automatisk. Når du lukker vinduet, er all historikken om hva du har gjort, borte. Selv om du bruker inkognitomodus er det ikke sikkert at du er så privat som du ønsker. Det er fordi privatmodus handler om hva nettleseren og maskinen husker av aktivitetene dine, og ikke hva nettsidene du har besøkt husker.

Slik slår du på inkognitomodus

Dersom du ønsker å bruke inkognitomodus, er det ikke vanskelig å slå den på. Inkognitomodus chrome aktiveres enkelt ved at du klikker på de tre rundingene som står under hverandre øverst til høyre i nettleseren. Der klikker du på «nytt inkognitovindu», og deretter på spionikonet.

Det samme gjelder om du vil ha inkognitomodus mac. Det eneste du trenger å huske er at når du bruker inkognitomodus har det ikke noe å si hvilken enhet eller operativsystem du bruker, det eneste som har noe å si er hvilken nettleser du bruker. Det er nemlig litt forskjellig måte å aktivere inkognitomodus på ettersom hvilken nettleser du bruker. Med Microsoft Edge må du klikke på tre liggende rundinger øverst i høyre hjørne og for Firefox er det tre liggende streker. Prinsippet er uansett det samme enten du kaller det privat nettlesing eller inkognitomodus.

Hvordan slå av inkognitomodus?

Det å slå av inkognitomodus er heller ikke spesielt komplisert. Det er kun aktivt i det vinduet du hadde åpnet da du slo det på. Så når du lukker det aktuelle vinduet, har du også slått av inkognitomodus.


Laura Klaus
Laura Klaus successVerified author

Laura Klaus is a content manager who is curious about technology and online privacy. She learns something new every day and shares that knowledge with readers worldwide.


Subscribe to NordVPN blog