Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

De bästa webbläsarna för integritet och säkerhet

Vilken webbläsare du använder kan göra stor skillnad för den upplevelse du får online. Vissa webbläsare är mer generiska och riktar in sig mot den stora massan, medan andra väljer en lite smalare nisch. Om du vill ha en så säker upplevelse som möjligt måste du därmed känna till vilka webbläsare som fokuserar på säkerhet och integritet, samt vilka som inte gör det.

De bästa webbläsarna för integritet och säkerhet

På så sätt kan du förhindra att din internetleverantör, företag, myndigheter och andra spionerar på dig. Men frågan är, vilken webbläsare är rätt för dig?

Varför borde man vara orolig?

Det finns flera olika anledningar till varför du bör fundera lite på och möjligtvis även vara orolig för vilken webbläsare du använder. För det första kan allt från företag och internetleverantörer till myndigheter och cyberkriminella spionera på dig om du använder en webbläsare som inte fokuserar på säkerhet och integritet.

Din data och information är guld värda för både företag och cyberkriminella, vilket är anledningen till att de jobbar så hårt för att komma åt detta. Därmed finns det ett stort behov av att du skyddar dig på bästa sätt.

Vad gör att en webbläsare är säker?

Det finns mycket som påverkar huruvida en webbläsare är säker eller inte. Tar de din integritet och säkerhet på allvar, eller möjliggör de för både myndigheter och andra typer av organisationer att spionera på dig?

En säker webbläsare bör även inkludera blockering av spårare och skadliga annonser, men även virus och mer. De bör heller inte spara dina lösenord eller användarhistorik.

Populära webbläsare

Nedan är några av de mest populära webbläsarna just nu:

Chrome

Chrome är en av de mest populära webbläsarna just nu. Det är Googles egna webbläsare och bidrar därmed med en sömlös upplevelse som många andra webbläsare inte riktigt kan mäta sig med. Men vad Chrome inte bidrar med är en lika säker upplevelse som exempelvis Tor eller Brave, vilket gör att det här alternativet inte riktigt lämpar sig för de med integritet och säkerhet i fokus. Men det är här SafeSearch kan vara användbart. SafeSearch är en funktion som hjälper till att filtrera bort explicit innehåll från dina sökresultat, vilket förbättrar din onlinesäkerhet och ger en säkrare surfupplevelse.

Google kommer snart även göra en uppdatering till Manifest V3, vilket kommer att påverka möjligheten att använda annonsblockerare, med mera. Av den anledningen kommer VPN Chrome-tillägg som erbjuder annonsblockering att sluta fungera tills det att de uppdaterar mjukvaran. Det är heller inte säkert att denna typ av tillägg kommer att fungera lika bra efteråt, eftersom Google vill strypa annonsblockeringen rejält.

Vårt betyg: 2 av 5 stjärnor.

Safari

Likt Chrome är Safari en av de mest populära webbläsarna på marknaden. Det är standardalternativet på alla Apple-enheter, och många användare bryr sig inte om att ändra eftersom Safari till stor del bidrar med en bra upplevelse.

Även om det finns säkrare alternativ är Safari en ganska bra webbläsare. Den erbjuder bland annat en lösenordsgenerator, ett privatläge som använder DuckDuckGo, tillsammans med andra mindre funktioner som förbättrar integriteten och säkerheten. Glöm inte att använda ett VPN för Safari för bättre integritet när du surfar.

Vårt betyg: 3 av 5 stjärnor.

Edge

Sannolikheten är hög för att du har använt Microsoft Edge vid ett eller annat tillfälle. Den här webbläsaren har en hel del användbara funktioner, exempelvis att det går att blockera pop-ups.

Men de som underhåller webbläsaren begår dock ett kritiskt misstag på regelbunden basis, och det är det faktum att den endast uppdateras två gånger per år. Det räcker helt enkelt inte. De bästa webbläsarna uppdateras betydligt oftare än så, och det är ett måste om de vill ligga steget före de cyberkriminella och organisationer vars syfte är att spionera på dig.

Vårt betyg: 1,5 av 5 stjärnor.

Firefox

Firefox är en smidig webbläsare som är enkel att använda och var ledande på marknaden förr i tiden. Sedan dess har det tillkommit massvis med andra alternativ, men Firefox finns fortfarande kvar i allra högsta grad.

Webbläsaren är även ganska säker och erbjuder de flesta funktioner som en bra och säker webbläsare bör ha, exempelvis skydd mot phishing och pop-ups, men ger dig även möjligheten att installera många imponerande och användbara tillägg.

Vårt betyg: 4 av 5 stjärnor.

Webbläsare som fokuserar på integritet/säkerhet

Det finns en hel del webbläsare som lägger extra stort fokus på både integritet och säkerhet, och nedanstående är några av de allra bästa alternativen:

Chromium

Om du inte är insatt i branschen är sannolikheten låg för att du är bekant med Chromium. Även om Chromium har stark koppling till Google drivs webbläsaren av öppen källkod, vilket gör att vem som helst kan gå in och ändra den till det bättre.

Tack vare detta uppdateras Chromium så ofta som varje dag, vilket gör att säkerhetsbrister åtgärdas väldigt fort. Men för att få en så bra upplevelse som möjligt krävs det att du själv ställer in den, något som kan vara krångligt om du inte har tidigare erfarenhet av dessa sysslor.

Hur som helst är detta ett bra alternativ om du tar säkerheten och integriteten på allvar.

Vårt betyg: 2 av 5 stjärnor.

Opera

Opera är ytterligare ett alternativ som drivs av Chromiums system, men bidrar inte med en lika säker upplevelse. Webbläsaren uppdateras någon gång per månad och har ett flertal funktioner som kan hjälpa dig att få en bättre säkerhet och integritet online.

Det finns dock bättre alternativ om du vill ta säkerheten och integriteten på allvar.

Vårt betyg: 2 av 5 stjärnor.

Tor Browser

Tor är en av de bästa webbläsarna för integritet på marknaden, om inte den bästa av dem alla. Webbläsaren bidrar med riktigt bra kryptering, vilket gör det svårt för både myndigheter och cyberkriminella att spionera på dig. Tor är även bäst om du vill ha tillgång till den mörka webben.

Här saknas dock en del funktioner som skulle kunna göra upplevelsen säkrare, exempelvis anti-malware-skydd. Du bör även vara försiktig med att ändra webbläsarens inställningar, eftersom det kan påverka din integritet och säkerhet.

Vårt betyg: 4 av 5 stjärnor.

Brave

Brave är ytterligare en Chromium-baserad webbläsare och bidrar faktiskt med en ganska bra upplevelse. Här får du bland annat en inbyggd lösenordshanterare och annonsblockerare, tillsammans med ett flertal funktioner som förbättrar både säkerhet och integritet.

Vårt betyg: 3 av 5 stjärnor.

Waterfox

Waterfox är en av de bästa webbläsarna i hela världen och är baserad på Firefox öppna källkod. I jämförelse med Firefox är Waterfox mer inriktad mot att erbjuda utmärkt integritet och erbjuder en hel del funktioner som främjar användarens integritet.

Tyvärr uppdateras den inte lika ofta som många liknande alternativ, vilket gör att det möjligtvis inte är det bästa alternativet när det gäller säkerhet.

Vårt betyg: 4 av 5 stjärnor.

Vivaldi

Det här är en av de bästa webbläsarna som drivs av Chromiums system och används av många som tar sin integritet på allvar. Vivaldi inkluderar bland annat en integrerad annonsblockerare och översättare, vilket gör att du får en sömlös upplevelse.

Utöver detta finns det många andra funktioner som gör att du får en säker och pålitlig upplevelse, vilket gör att Vivaldi är ett av de bättre alternativen på marknaden.

Vårt betyg: 4 av 5 stjärnor.

Epic

Vi tycker att Epic förmodligen är den bästa webbläsaren när det gäller integritet och säkerhet. Här sparas ingen webbhistorik, databaser eller annan info, och webbläsaren bidrar med en imponerande funktionalitet och anpassningsbarhet som gör att du kan förbättra dess användarvänlighet. Den här webbläsaren cachelagrar inte heller dina webbläsardata, vilket är fördelaktigt om du inte gillar skräpfiler.

Det enda negativa med Epic är att den är baserad på Chromium, vilket betyder att dess källkod inte är öppen för allmänheten.

Vårt betyg: 4,5 av 5 stjärnor.

Slutsats: den bästa webbläsaren för säkerhet

Det finns tyvärr ingen webbläsare som är perfekt, men vissa är självklart bättre än andra. Epic är ett grymt alternativ om du vill ha en privat webbläsare, men Firefox är förmodligen den säkraste webbläsaren bland de mer kommersiella webbläsarna. Här får du en acceptabel integritet och säkerhet, och webbläsaren uppdateras på regelbunden basis.

För att få en så säker upplevelse som möjligt rekommenderar vi dock att du kompletterar webbläsaren med andra verktyg.

Andra integritetsverktyg och lösningar

Det finns en hel del andra integritetsverktyg som du kan dra nytta av för att på så sätt förbättra säkerheten ytterligare. En VPN-app är ett ypperligt exempel på detta.

Om du väljer en VPN som NordVPN får du inte bara ökad integritet online, du får även möjlighet att ansluta till privata VPN-servrar via Meshnet, samt får utökat skydd tack vare den inbyggda funktionen Threat Protection. Denna funktion blockerar skadliga hemsidor, blockerar spårare, samt skyddar dig från att ladda ner olika typer av malware om du använder Windows eller macOS.

Nätsäkerhet är bara ett klick bort.

Håll dig säker med världens ledande VPN