Din IP-adress: Okänd · Din status: SkyddadOskyddadOkänd

Inställningar för SafeSearch: Hur du stänger av/aktiverar säker sökning

Säker sökning, eller SafeSearch, är en funktion som finns inbyggd i sökmotorer och som låter dig filtrera bort explicit innehåll från dina sökresultat. Detta inkluderar bilder och videor av våld, pornografi och annat innehåll som du vill skydda barn på internet från att se. Läs vidare för att lära dig hur du aktiverar och inaktiverar denna funktion.

Inställningar för SafeSearch: Hur du stänger av/aktiverar säker sökning

Vad är SafeSearch?

Definition av SafeSearch

SafeSearch och säker sökning är olika namn på samma funktion. Säker sökning skyddar dig och dina barn från innehåll som ni inte vill se på internet. Google sök, Google bildsök, Bing, YouTube, och Google Maps har alla denna funktion inbyggd i sina system.

Genom att använda säker sökning kan du göra internet lite mer familjevänligt och skydda dina barn från känsligt innehåll. Det är också fördelaktigt att aktivera säker sökning på arbetsplatser eller i skolor för att filtrera bort nakenhet, bilder med sexuellt innehåll samt innehåll med våld och blod.

Hur fungerar säker sökning?

Säker sökning använder sig av flera automatiserade system för att filtrera bort innehåll som anses vara explicit. Funktionen är extra praktisk för dig som har barn eller som helt enkelt inte vill se våldsskildringar eller annat känsligt innehåll bland dina sökresultat.

Funktionen förlitar sig på automatiserade system som använder maskininlärning och flera andra metoder för att hitta och identifiera explicit innehåll. Detta kan inkludera allt från grafiskt innehåll på hemsidor till specifika ord i länkar.

Innehållet klassificeras sedan som säkert, måttligt eller explicit. Du kan själv bestämma hur strikt filtret ska vara och om det är okej att en del känsligt innehåll visas.

När du har säker sökning aktiverad kommer explicit innehåll antingen att helt tas bort från dina sökresultat i webbläsaren eller visas som en censurerad bild tills du trycker på “visa innehåll”. Google, YouTube, Bing och andra sökmotorer har säker sökning som en valbar inställning men funktionen är oftast avaktiverad tills du själv aktiverar den. Att använda inkognitoläge är inte ett sätt att kringgå SafeSearch.

Finns det några risker med att stänga av säker sökning?

Att stänga av säker sökning medför potentiella risker. När du gör sökningar kan du stöta på innehåll som kan vara chockerande eller traumatiskt. Innan du väljer att inaktivera SafeSearch bör du först gå igenom vår lista med potentiella risker:

  • Grafiskt stötande innehåll. Huvudsyftet med säker sökning har är att skydda användaren från att exponeras för grafiskt innehåll som pornografi, våldsskildringar och annat explicit innehåll som kan vara stötande. Om du stänger av säker sökning kan du, eller dina barn, råka se sökresultat eller hamna på hemsidor med denna typ av innehåll.
  • Sekretess- och integritetsrisker. En annan risk med att stänga av säker sökning är att dina sökresultat kan visa personuppgifter eller annan känslig information som du inte vill dela med andra.
  • Hemsidor med skadligt innehåll. Utöver att skydda dig från stötande bilder och skildringar fungerar säker sökning också som ett skydd mot hemsidor med skadligt innehåll. Att stänga av filtret kan öka risken för att hamna på falska webbsidor där riskerna för nätfiske är högre. Dessa hemsidor kan även vara utformade för att få åtkomst till din mejladress och fylla din inkorg med spam.
  • Desinformation. Säker sökning blockerar även hemsidor som sprider desinformation från dina sökresultat. Om du väljer att inaktivera SafeSearch på Google kan dina sökresultat innehålla länkar till hemsidor som sprider lögner eller propaganda.

Hur stänger man av SafeSearch?

Följ denna steg-för-steg-guide för att inaktivera SafeSearch i Google sök:

  1. Logga in på ditt Google-konto.
  2. Gå till SafeSearch-inställningar via denna länk: https://www.google.com/safesearch.
  3. Välj “Av” för att stänga av säker sökning och visa alla relevanta sökresultat, inklusive innehåll som kan vara stötande.Inställningar för SafeSearch 1

Hur du stänger av säker sökning på en Android-enhet eller iPhone

Så här stänger du av säker sökning via Google-appen på iPhones och Android-enheter:

  1. Öppna Google-appen i din iPhone eller Android-enhet.
  2. Tryck på din profilbild
  3. Tryck på “Inställningar”Inställningar för SafeSearch 2
  4. Välj “SafeSearch”Inställningar för SafeSearch 3
  5. Välj “Av”Inställningar för SafeSearch 4

Varför stängs inte Google SafeSearch av?

Kan du inte stänga av Google SafeSearch? Här är några möjliga orsaker till varför du inte kan göra det:

  • Din enhet eller ditt nätverk har låsta SafeSearch-inställningar. Detta kan bero på ditt antivirusprogram, operativsystem eller att du är inloggad på ett offentligt nätverk. Du kan kontakta din internetleverantör eller din nätverksadministratör för att inaktivera SafeSearch.
  • Dina föräldrar kan ha aktiverat SafeSearch på ditt konto. Om ditt konto är en del av Family Link kan endast användare som är markerade som föräldrar stänga av säker sökning.
  • Din skola eller arbetsgivare kan ha aktiverat säker sökning för alla som använder deras nätverk. Kontakta IT-avdelningen för att ändra dessa inställningar.
  • Säkerhetsinställningar i din webbläsare, som till exempel URL-parametrar, kan avgöra om SafeSearch är på eller av. Filtrering, censurering och aktivering av funktionen kan alla påverkas av dessa inställningar. Kontrollera dina webbläsarinställningar, säkerhetsinställningar och installerade tillägg om du inte kan stänga av säker sökning.

Hur gör du för att aktivera SafeSearch?

För att aktivera SafeSearch kan du följa dessa steg:

  1. Öppna Google-appen på din Android-enhet.
  2. Tryck på din profilbild eller dina initialer i övre högre hörnet.
  3. Tryck på “Inställningar” följt av “SafeSearch”.
  4. Välj mellan alternativen “Filter”, “Oskärpa” eller “Av”. Om du ser en låsikon i övre högra hörnet är dessa inställningar låsta och kan inte ändras.

Säker sökning är i vanliga fall avaktiverad och du har möjligheten att själv välja hur mycket dina sökresultat ska filtreras. I vissa fall är dock säker sökning automatiskt aktiverad tills den stängs av manuellt, särskilt för Google-konton som används av personer under 13 år. I dessa fall kan endast en förälder stänga av eller ändra inställningar för säker sökning.

Kom ihåg att även om du aktiverar säker sökning för tjänster som till exempel YouTube, så är funktionen inte automatiskt aktiverad på andra tjänster. Du behöver själv aktivera säker sökning för Google och alla andra sökmotorer du använder. SafeSearch är inte 100% säkert och ibland kan en del explicit innehåll ta sig igenom filtret. Om detta inträffar kan du rapportera innehållet till Google för att förebygga att det händer igen.


Vi värdesätter din integritet

Denna webbplats använder cookies för att kunna ge dig en säkrare och mer personlig upplevelse. Genom att acceptera godkänner du användningen av cookies för annonser och analyser, i enlighet med vår Cookie-policy.