Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Alternativa sökmotorer att använda 2024

Sökmotorer är ett måste för att vi ska kunna använda internet idag. Utan deras enorma index av innehåll på nätet skulle vi aldrig hitta webbsidor vi är intresserade av eller den information som bäst matchar våra sökningar. Därför är det också viktigt att hitta en sökmotor som passar för just dina behov. Och tro det eller ej, svaret behöver inte vara Google! Här hittar du en lista över 14 alternativ till Google – allt från familjevänliga till miljömedvetna – och majoriteten av dem med ett betydligt större fokus på att värna om dina data och din integritet.

Alternativa sökmotorer att använda 2024

Innehåll

Innehåll

Google – den populäraste sökmotorn

En hel generation av internetanvändare har vuxit upp med Google som den dominerande sökmotorn med en marknadsandel på över 90%. För många är “att googla” synonymt med att söka efter information på internet idag. Att Google har lyckats ligga steget före utmanarna beror inte minst på att de lagt ribban högt vad gäller hur snabba deras sökningar är, det ekosystem av tjänster de skapat och den enorma mängd information på nätet som sökmotorn indexerar.

Anledningen till att vissa ändå väljer att vända Google ryggen är ofta Googles förhållande till integritet och hur de behandlar sekretessbelagda data. Allt fler blir medvetna om hur långt spårningen av våra onlinevanor sträcker sig och letar därför alternativ. Och visst finns det alternativ – som inte bara tar din integritet på allvar, utan även erbjuder en rad nya innovativa idéer.

Alternativ till Google som är värda att testa

Det finns många alternativ till Google för dig som letar en mer integritetsfokuserad sökmotor. Startpage, Brave och Gibiru är bara tre av de sökmotor som både värnar om dina privata data och erbjuder nya intressanta funktioner.

Här har vi sammanställt en lista på 14 alternativ till Google som är väl värda en testkörning. Du märker snart att integritetstänk och säkerhet löper som en röd tråd genom merparten av listan, men även bland sökmotorer som låter dig surfa privat är variationen stor.

Startpage

 • success
  Marknadsandel: 0,01%
 • pros
  Fördelar: Integritetsfokuserad, högkvalitativa sökresultat

Startpage är ett av de bästa alternativen till Google tack vare högkvalitativa sökresultat och fokus på användarnas integritet.

Du märker snart att sökresultaten påminner om Googles, men sökmotorn varken samlar in personlig data eller IP-adresser. En av Startpages bästa funktioner är dess s.k. “Anonymous View Mode”. Den fungerar som en sköld när du ser sökresultat och hindrar webbsidor från att spåra dig. Den privata sökmotorn erbjuder också verktyg för att direkt se t.ex. väderprognoser, översättningar och valutakonverteringar.

DuckDuckGo

 • pros
  Marknadsandel: 0,53%
 • pros
  Fördelar: Strålande sökresultat, använder Tor-nätverket

DuckDuckGo har varit ett populärt alternativ för användare som värdesätter integritet i många år och över 10 miljoner sökningar görs med motorn dagligen. Sökresultaten genereras för över 400 källor, inklusive Wikipedia, Bing, Yandex och Yahoo. En smidig funktion är !bang, som låter dig söka direkt på andra sidor direkt, som Amazon, Wikipedia och Yahoo, genom att inleda sökningen med ett utropstecken.

DuckDuckGo har dock omgivits av en del kontroverser. År 2022 kom nyheten att DuckDuckGo gett Microsoft tillåtelse att spåra användare via vissa plattformar, inklusive LinkedIn och Bing. Det uppges ha varit ett måste i ett kontrakt sökmotorn skrev med Microsoft för att använda delar av deras marknadsföringsinfrastruktur. Enligt DuckDuckGo kan dessa spårare inte kopplas till enskilda användare, men många vände ryggen åt sökmotorn på grund av den bristande transparensen kring avtalet.

Qwant

 • success
  Marknadsandel: 0,02%
 • pros
  Fördelar: Samlar inte data, användarvänlig

Denna franska sökmotor erbjuder goda integritetsfunktioner – något som generellt gäller för europeiska motorer, som till skillnad från de amerikanska måste efterleva de stränga europeiska lagarna kring dataskydd och integritet. Ingen användardata samlas in eller används för marknadsföring utan medgivande.

Qwant har också lovat sina användare att de aldrig ska fastna i några “filterbubblor”. Det syftar till när användare ser sökresultat baserat på tidigare sökningar och åsiktsprofiler, vilket innebär att de aldrig presenteras med åsikter som skiljer sig från deras egna.

Det är också en användarvänlig sökmotor och kategoriserar dina sökresultat enligt “Webb”, “Nyheter” och “Social media”. Många användare ger också Qwant ett stort plus för dess sökresultat inom musik och kartor.

I likhet med DuckDuckGo erbjuder Quant också en sökfunktion där du kan söka innehåll på specifika webbsidor genom att inleda sökningen med med ett specialtecken.

SearX

 • success
  Marknadsandel: Mindre än 0,01%
 • pros
  Fördelar: Se webbsidor utan att besöka dem, mängder av inställningsalternativ

SearX är en gratis metasökmotor med öppen källkod och mängder av inställningsalternativ för integritet. Den delar inte användares IP-adresser eller sökhistorik med de över 80 sökmotorer den använder. SearX blockerar också kakor och skyddar mot spårande HTTPS-headers, -pixlar och skadliga skripts.

SearX använder inte spårande redirect-länkar på samma sätt som Google. Genom att använda cachade och proxylänker så låter den dig se webbsidor utan att faktiskt besöka dem, vilket gör att du kan undvika att av misstag besöka skadliga webbsidor.

Gibiru

 • success
  Marknadsandel: Mindre än 0,01%
 • pros
  Fördelar: Snabba sökresultat, inteegritetsfokuserad

Gibiru är ett utmärkt val om du letar efter en snabb och pålitlig sökmotor. Det är en krypterad sökmotor som använder Googles algoritm för att ge dig snabba sökresultat, men utan någon spårning. Tänk dig hur Google fungerade innan Google ads.

Trots att de använder Googles algoritm är de två företagen inte såta vänner. Gibiru hävdar att deras sökmotor är “snabbare än NSA:s sökmotorer eftersom den inte installerar alla sorters anpassnings- eller spårningkakor på ditt system.”

Ecosia

 • success
  Marknadsandel: 0,09%
 • pros
  Fördelar: Planterar skog, ingen spårning

Ecosia skyddar inte bara sina användares integritet utan även skogar världen över. Det är en miljövänlig webbläsare som donerar 80% av sina inkomster till organisationer som återplanterar skog. Företaget bakom Ecosia är klimatneutralt och uppger att de är en social verksamhet.

Vad gäller funktionalitet erbjuder Ecosia krypterada sökningar utan några verktyg för extern spårning. Ecosia tjänar pengar genom att visa annonser brevid sökresultat, men utan att irritera.

Många tycks uppskatta Ecosias målsättning och chansen att göra nytta helt enkelt genom att söka på nätet. I skrivande stund har projektet planterat över 200 miljoner träd.

Swisscows

 • success
  Marknadsandel: Mindre än 0,01%
 • pros
  Fördelar: Exakta sökresultat, familjevänlig

Swisscows är, som namnet antyder, baserat i Schweiz. Det är ett toppalternativ för dig som letar ett barnvänligt alternativ till Google. Sökmotorn varken sparar dina data eller visar vuxeninnehåll, vilket är en trygghet när de yngsta familjemedlemmarna börjar använda internet.

Swisscows använder sig av semantisk teknik där AI bedömer kontexten för sökningar, vilket företaget uppger ger mer exakta sökresultat.

Mojeek

 • success
  Marknadsandel: Mindre än 0,01%
 • pros
  Fördelar: Opartiska sökresultat, känslobaserade sökningar

Mojeek är en crawler-baserd sökmotor som inte förlitar sig på några externa sökmotorer. Genom att söka igenom webben skapar den sitt eget index av webbsidor som används för sökresultat. Det innebär att du får helt oberoende resultat som inte genererats av externa algoritmer.

I likhet med Ecosia har företaget bakom sökmotorn ett miljöfokus och har sina servrar i ett av Storbritanniens grönaste datacentra, Custodian. En annan intressant funktion som Mojeek erbjuder är sökningar baserat på dina känslor, som du kan välja från en lista.

MetaGer

 • success
  Marknadsandel: Mindre än 0,01%
 • pros
  Fördelar: Omfattande sökningar, finns på Tor-nätverket

Den tyska sökmotorn MetaGer använder sig av cirka 50 sökmotor och 24 webb-crawlers för att ge gedigna sökresultat.

MetaGer uppger att de inte spårar användare och genererar opartiska sökresultat. Säkerhet är ett annat viktigt fokus och alla anslutningar till dess tjänster krypteras. MetaGer finns också på Tor-nätverket, så att du kan öppna sökresultat anonymt.

Brave

 • success
  Marknadsandel: Mindre än 0,01%
 • pros
  Fördelar: Integritetsfunktioner i toppklass, AI-summeringsverktyg

Brave Search kommer från utvecklarna bakom den integritetsfokuserade webbläsaren Brave och stoltserar med “omatchad integritet”. De varken spårar dig, dina sökningar eller dina klick. Din IP-adress används för att generera platsrelevanta sökresultat, men sparas inte (du kan också stänga av den behörigheten).

Utöver integritetsfunktionerna erbjuder Brave Search och mycket annat, bl.a. ett AI-verktyg som summerar dina sökresultat. Du kan också anpassa dina sökresultat med filter som “Inget innehåll från kändisar”, “Nyheter från politiska vänstern eller högern” eller bara resultat från de 1 000 topprankade webbsidorna.

Seekr

 • success
  Marknadsandel: Mindre än 0,01%
 • pros
  Fördelar: Bedömer sökresultatens tillförlitlighet, visar politisk åskådning

Seekr sticker ut lite på den här listan eftersom fokus inte i första hand ligger på integritet, utan snarare på transparens bakom hur nyhetsartiklar är vinklade. Resultatsidan visar om länkarna lutar åt höger, vänster eller mitten av det politiska spektrumet. Seekr bedömer i dagsläget endast engelskspråkiga webbsidor på detta sätt, men en internationell lansering är planerad.

Sökresultaten bedöms även för tillförlitlighet, med andra ord t.ex. om rubriken är överdriven eller missvisande.

Företaget uppger att de använder sitt eget webbindex, men använder Bing för kartor. Enligt deras integritetspolicy kan de dock dela dina data med affärspartners för att “förbättra kvaliteten på den marknadsföring du ser”.

SearchEncrypt

 • success
  Marknadsandel: Mindre än 0,01%
 • pros
  Fördelar: Lokal kryptering, raderar söktermer

SearchEncrypt använder lokal kryptering med Perfect Forward Secrecy (PFS). Det innebär att om din privata nyckel äventyras så förblir din sessionsnyckel säker och dina data likaså. Den här sökresultaten får sina resultat från ett nätverk av sökpartners och raderar dina söktermer så fort du är färdig.

Du kan också använda SerchEncrypt för att söka efter nyheter, kartor, eller videor (som du kan se direkt i sökmotorn utan irriterande annonser). Sökmotorn finns också tillgänglig som ett tillägg för Google Chrome.

Disconnect Search

 • success
  Marknadsandel: Mindre än 0,01%
 • pros
  Fördelar: Ökad integritet i andra sökmotorer, krypterar sökningar

Disconnect Search skapades av ingenjörer som tidigare arbetat för Google och NSA. Sökmotorn fungerar som ett tillägg och låter dig använda sökmotorer som Yahoo, Bing och Google utan spårning, vilket betyder att du kan förbli privat även om du använder sökmotorer med tveksam inställning till integritet.

Disconnect fungerar lite som ett VPN – all din sökrelaterade trafik slussas via fjärrservrar, vilket gör att sökmotorerna tror att den kommer från Disconnects servrar snarare än en enskild användare. Tack vare det kan sökmotorerna inte vidareförmedla sökord till sidorna som besöks via länkar på sökresultatssidor. Disconnect krypterar också alla dina förfrågningar och lagrar inte någon användardata.

You.com

 • success
  Marknadsandel: Mindre än 0,01%
 • pros
  Fördelar: AI-baserad sökmotor, sparar inte data

You.com är ett av de bättre alternativen i den våg av nya AI-baserade sökmotorer som sköljer över oss. Sökmotorn kan användas i två olika lägen, personligt eller privat. I det personliga läget kan du själv ställa in vilka källor du vill att sökmotorn ska använda, och i privat läge spåras inte dina data eller sökaktiviteter.

You.com finns även som tillägg för Google Chrome och erbjuder flera tjänster, som AI-bildgenerering och en skrivassistent ifall du skapar ett konto.

Är de 14 sökmotorerna på listan bättre än Google?

Att säga vilken som är den bästa sökmotorn beror helt på dina egna preferenser och vad du vill använda den till. Visst har Google satt standarden för snabbhet, funktionalitet och mängden indexerad information, men det sker på bekostnad av omfattande datainsamling och profilering av användare som många är obekväma med.

Vilken är den säkraste sökmotorn?

Det finns många sökmotorer som uppger sig vara den säkraste på marknaden, men allmänt betraktas Startpage, Brave Search, SearX och Qwant som några av de säkraste sökmotorerna du kan använda idag.

Sökmotorer att undvika

Sett ur ett integritetsperspektiv finns det vissa alternativ vi inte skulle rekommendera om du letar andra sökmotorer än Google. Här är tre som sticker ut:

 • Bing går kanske inte riktigt lika långt som Google, men Microsofts sökmotor samlar ändå in mängder av information om dig. Det inkluderar t.ex. din IP-adress, kakor, sökhistorik och -termer. Precis som hos Google används denna data för att bombardera dig med riktad marknadsföring. Om du undviker Google av integritetsskäl vinner du inte mycket på att byta till Bing,
 • Yahoo! är inte en lika populär sökmotor som Google eller Bing idag, men är en av de största syndarna vad gäller datainsamling. Och inte nog med att de samlar in data och skapar en profil av dig i marknadsföringssyfte – de har även utsatts för dataintrång vid en rad tillfällen där dessa data läckt ut på nätet.
 • Ask.com har funnits i över 25 år men har aldrig varit så irriterande som nu. Ask följer ofta med när du installerar andra mjukvaror och om du inte läser användarvillkoren noggrant är risken stor att du oavsiktligt installerar en extra menyrad för Ask-sökningar (som kan vara knepig att bli av med), plus att du vips har ställt in Ask.com som standardsökmotor på din dator utan att veta om det. Ask.com må vara en skaplig sökmotor, men ett sådant beteende är ett tydligt tecken på att de inte tar din integritet på allvar.

Framtiden för sökmotorer

Framtiden för sökmotorer är svår att förutspå eftersom så många olika trender går att uttyda samtidigt. Å ena sidan går den tekniska utvecklingen i rasande fart, inte minst inom AI. Smartare artificiell intelligens lägger grunden t.ex. för nya former av röstassistans, sökresultat som bättre speglar frågors kontext och kan på sikt radera språkbarriärer mellan användare.

Å andra sidan växer en ny generation internetanvändare upp som är betydligt mer vana att inte bara söka underhållning, utan även information och nyheter, via de sociala medieplattformar de använder, som TikTok, YouTube och Reddit, snarare än via traditionella sökmotorer.

De sökmotorer som lyckas anpassa sig bäst till dessa trender kommer att sitta med ett trumfkort på handen. Kanske är det Google som hittar ett nytt framgångsrecept. Kanske får vi en ny kung på tronen.

Skydda din integritet

Oavsett om det är den tekniska utvecklingen eller skiftande användarvanor som sätter tonen för framtidens sökmotorer är det tydligt att marknadskrafterna inte tar särskilt stor hänsyn till personlig integritet i sina framtidsplaner. Därför är det glädjande att utvecklare lanserar en strid ström av alternativa sökmotorer där användarnas rätt att förbli privata och skydda sina data är ledstjärnan.

Glöm inte att det också finns en rad andra lättanvända digitala verktyg som inte bara skyddar din webbläsartrafik utan alla dina aktiviteter online. Ett VPN krypterar dina data vilket gör den omöjlig att spåra för tredje parter – oavsett vilken webbläsare du väljer att använda. Seriösa VPN-leverantörer, som NordVPN, erbjuder därtill en rad andra säkerhetsfunktioner. NordVPN:s Dark Web Monitor övervakar t.ex. den mörka webben för att varna dig om dina personuppgifter läcker i samband med dataintrång mot tjänster du använder, samtidigt som funktionen Threat Protection blockerar skadliga hemsidor, spårare och skadlig kod i dina nerladdningar.

Nätsäkerhet är bara ett klick bort.

Håll dig säker med världens ledande VPN