Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

VPN vs. antivirus: Hvad er forskellen?

Den største forskel mellem en VPN og antivirus er, at VPN beskytter data i transit med kryptering, mens antivirussoftware beskytter din enhed mod at blive inficeret med malware. Men både antivirus og VPN-tjenester er begyndt at tilbyde mere omfattende sikkerhedsløsninger, som ofte overlapper hinanden. Lad os se på, hvordan disse to tjenester kan sammenlignes, og hvordan de er forskellige.

VPN vs. antivirus: Hvad er forskellen?

Hvad er et antivirusprogram?

Hovedformålet med moderne antivirusprogrammer er enhedssikkerhed. Denne software vil forsøge at opdage og blokere malware eller virus fra at inficere din telefon eller laptop.

En god antivirussoftware skal kunne opdage alle former for malware: trojanske heste, keyloggere, cryptohackere, adware og meget mere. Det gør den ved at indsamle oplysninger om trusler globalt og derefter opdatere en virusdatabase på din enhed. Det siger sig selv, at det er vigtigt at holde sit antivirusprogram opdateret, for at denne proces kan fungere.

Hvad er fordelene ved et antivirusprogram?

Det kan være umådeligt svært at være sikker på, om fil eller et online-link er sikkert at klikke på. På en måde tillader antivirusprogrammer dig at begå fejl. Hvis du klikker på et ondsindet link ved et uheld, vil dit antivirusprogram ofte være i stand til at genkende og fjerne det. Her er nogle andre fordele ved et antivirusprogram:

 • pros
  De arbejder i baggrunden og forstyrrer ikke brugeren. Antivirusprogrammer kræver ekstremt lidt vedligeholdelse, fordi stort set alt, hvad de gør, sker i baggrunden.
 • pros
  Mange gode antivirusprogrammer er gratis, eller tilbyder i det mindste en gratis version. Hvis du bruger en Windows-enhed, bruger du faktisk allerede et antivirusprogram.
 • pros
  Sandbox-tilstand. Når du er usikker på en fil, kan du bruge sandboxes; det er sikre virtuelle rum. I sandbox-tilstand kan du åbne en fil, du mistænker for at være ondsindet, uden at risikere at inficere din enhed.

Hvad er ulemperne ved antivirusprogrammer?

Der er ikke mange ulemper ved at bruge et godt antivirusprogram. De arbejder i baggrunden, og de fleste vil have lidt eller ingen effekt på din computers ydeevne. Det kan dog være risikabelt at bruge et gratis antivirusprogram, da virksomhederne bag dem vil forsøge at tjene penge på deres brugere.

For eksempel blev Avasts gratis antivirussoftware afsløret i at indsamle brugernes browsinghistorik og sælge den til annoncører. Når du er på udkig efter en online sikkerhedstjeneste, er det altid værd at vælge en premium-løsning.

Hvad er en VPN?

Ligesom et antivirusprogram beskytter en VPN (virtual private network) brugeren mod cybertrusler. Men det gør den ved at kryptere brugerens internettrafik og omdirigere den via en ekstern VPN-server. På den måde skjules brugerens IP-adresse, placering og private data. Dette holder brugerens private oplysninger beskyttet mod hackere, kriminelle og endda deres internetudbyder (ISP).

VPN’er arbejder også i baggrunden, men er normalt lettere at konfigurere, suspendere eller slukke end traditionelle antivirusprogrammer, der har tendens til at være mere “klæbrige” og nogle gange endda kan være svære at afinstallere.

Hvad er fordelene ved en VPN?

Hvis vi betragter antivirusprogrammer som passive beskyttelsesmetoder, så er en VPN det diametralt modsatte. Du vil opleve fordelene ved VPN’ens sikkerhedsfunktioner, så snart du slår den til.

 • pros
  Kryptering af din trafik. Dine data er beskyttet, fordi dit netværk er krypteret med førsteklasses AES-256-kryptering på alle VPN-servere. En sikker VPN, som NordVPN, vil endda have DNS-lækagebeskyttelse, hvilket sikrer, at dine private data altid er beskyttet.
 • pros
  Ændring af din placering. Virtuelle private netværk giver dig adgang til hjemmesider, der ikke er tilgængelige i dit land.
 • pros
  Øget privatliv. Med en VPN kan du skjule din browserhistorik for din internetudbyder og holde dine data private for annoncører.
 • pros
  Ekstra funktioner. En god VPN kommer normalt med en række ekstra nyttige sikkerhedsfunktioner, ud over den grundlæggende kryptering.
 • pros
  Beskyttelse af op til flere enheder. Premium VPN-udbydere vil sikre din forbindelse på flere enheder, så du endda kan logge sikkert på offentlig Wi-Fi. For eksempel vil en enkelt NordVPN-konto dække op til seks enheder.

Hvad er ulemperne ved en VPN?

Hvis du bruger en gratis VPN, kan du støde på en række risici og problemer. Disse tjenester er ofte mindre stabile og sikre end premium-muligheder som NordVPN. Dine data er måske ikke fuldt beskyttede, og dine internethastigheder vil sandsynligvis lide.

For at undgå disse ulemper skal du sørge for at bruge en VPN af høj kvalitet, som du kan stole på. Gratis VPN-udbydere hævder at kunne tilbyde samme service og fordele som de betalte VPN-tjenester, men det er ganske enkelt ikke rigtigt.

Valget mellem antivirus vs. VPN

Type af beskyttelseValg af beskyttelse
Privat browsing på internettetVPN
Sporing og fjernelse af malwareAntivirus
Sikker forbindelse til offentligt Wi-FiVPN
Kryptering af din internetdataVPN
Omgåelse af censur på nettetVPN
Beskeder om ondsindet aktivitet på din enhedAntivirus
Beskyttelse af flytbare gadgetsAntivirus
Skjul din IP-adresseVPN
Health scanAntivirus

Antivirus vs. VPN: Kan de bruges på samme tid?

VPN’er og antivirusprogrammer beskytter begge din digitale sikkerhed, men de gør det på forskellige måder. Kan man bruge antivirus med VPN? Ja, helt sikkert. Faktisk kan det være den bedste løsning at bruge et antivirusprogram sammen med en VPN, fordi du kan beskytte din enhed og din internetforbindelse på samme tid.

Nogle gange vil VPN beskyttelsessoftware overlappe antivirusprogrammernes funktioner. Har NordVPN antivirus tjeneste? Nej, men NordVPN har alligevel funktionen Threat Protection Pro, som blokerer reklamer og hjemmesider med malware samt beskytter din enhed mod botnet-overtagelse. Threat Protection Pro kan også blokere trackere og hjælpe dig med at identificere ondsindede filer.

Men du behøver nu ikke bruge tid på at bekymre dig om disse overlappende VPN antivirus og antivirus VPN-funktioner, for når det kommer til cybersikkerhed, så er det altid bedst have for meget end for lidt.

Forskellige problemer, forskellige løsninger

Så skal det være VPN eller antivirus? Hvad er bedst? Der er ikke rigtigt noget svar på spørgsmålet. Antivirusser og VPN’er beskytter dig mod forskellige trusler, så begge er nyttige. Når du surfer på nettet, kan en sikker VPN beskytte dig mod en række farer, herunder sporing, man-in-the-middle-angreb, Wi-Fi-spionage og meget mere. Og hvis du kommer til at klikke på et ondsindet link, kan dit antivirusprogram springe til og begrænse skaden på din enhed.

PRO TIP: Hvis du ønsker et højt niveau af onlinesikkerhed, anbefaler vi, at du bruger både antivirus og en VPN. Antivirussoftware alene er måske ikke nok, men når det kombineres med en premium VPN, kan det give enestående beskyttelse.

Onlinesikkerhed starter med et klik.

Bevar sikkerheden med verdens førende VPN