Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Är Telegram säkert?

Telegram anses vara ett säkert alternativ till andra meddelandeappar och är ofta förstahandsvalet för användare som prioriterar integritet. Ta reda på vilka säkerhetsåtgärder Telegram använder för att skydda användarnas integritet, appens brister och vilka alternativ som finns till Telegram.

Är Telegram säkert?

Innehåll

Innehåll

Hur säkert är Telegram?

Telegram är en populär meddelandeapp som ofta betraktas som en säker kanal för onlinekommunikation. Appen skapar en krypterad tunnel för meddelanden under överföring, vilket minskar risken för obehörig avlyssning. Dina meddelanden förblir krypterade även när de når Telegrams servrar. Som ett resultat kan Telegram inte läsa innehållet i meddelandena, som dekrypteras först när de når mottagaren. Dekrypteringen sker lokalt på mottagarens enhet – för att dekryptera meddelandet använder mottagarens enhet en speciell nyckel som har sin motsvarighet på Telegrams server. När nycklarna stämmer överens kan mottagaren läsa meddelandets innehåll.

Å andra sidan innebär det faktum att Telegram håller dekrypteringsnyckeln på sin server tekniskt sett att Telegram skulle kunna dekryptera och läsa det krypterade innehållet. Detta innebär en viss risk eftersom dina meddelanden och personliga uppgifter kan hamna i händerna på cyberbrottslingar om någon bryter sig in i Telegrams servrar.

Som svar på detta har Telegram introducerat en extra funktion för dem som vill vara extra försiktiga med onlinekommunikation – de så kallade hemliga chattarna.

Det är också viktigt att känna till de senaste Telegram-bedrägerierna. Bedragare hittar ständigt nya sätt att lura offer att ge bort sina uppgifter och pengar.

Erbjuder Telegram end-to-end-kryptering?

Telegram erbjuder end-to-end-kryptering endast när du använder alternativet för hemlig chatt. Den hemliga chatten möjliggör klient-till-klient-kryptering, vilket innebär att mottagaren använder ett kryptografiskt nyckelpar med sin motsvarighet sparad på din enhet istället för på Telegrams server.

Denna mekanism säkerställer att ingen media eller filer du skickar eller tar emot via Telegram kan dekrypteras av din internetleverantör (ISP), ägare av wifi-routrar du ansluter till eller andra tredje parter. Hemliga chattar är inte heller en del av Telegrams moln och kan bara nås på den enhet där chatten ägde rum. Detta innebär att innehållet du skickar förblir konfidentiellt under hela meddelandets överföring och mottagning.

Ta en titt på listan över fördelar med hemliga chattar i Telegram, som förbättrar din integritet och säkerhet:

  • Använder end-to-end-kryptering.
  • Lämnar inga spår på Telegrams servrar.
  • Stöder självförstörande meddelanden.
  • Tillåter inte vidarebefordran av meddelanden.

Hur länge lagrar Telegram din information?

Telegram registrerar och lagrar dina användardata, som din IP-adress och enhetsinformation, i upp till 12 månader. Som en offentlig meddelandeapp är Telegram lagligt skyldigt att behålla vissa av dina personliga data och lämna över dem till myndigheter om de har en laglig grund för att begära ut dem, exempelvis vid en utredning som rör dig.

Det är en god idé att läsa mer om hur dina data samlas in, lagras och hanteras i Telegrams integritetspolicy.

Vilken kryptering använder Telegram?

Telegram använder ett unikt krypteringsprotokoll som kallas MTProto, som företaget utvecklat för eget bruk. Protokollet skapades specifikt för att möta behoven för mobilmeddelanden och hantera krypterade meddelanden mellan olika enhetstyper.

MTProto använder en kombination av krypteringsalgoritmer, inklusive AES-256-kryptering för meddelanden, RSA 2048-bitars kryptering för nyckelutbyten och Diffie-Hellman för att etablera hemliga chattar över osäkra kommunikationskanaler.

Säkerhetsforskare har dock kritiserat Telegram för att använda ett relativt nytt protokoll som har genomgått färre rigorösa säkerhetsutvärderingar jämfört med de etablerade och allmänt accepterade krypteringsprotokollen. Eftersom MTProto inte är ett open-source-protokoll begränsas oberoende säkerhetsexperters möjligheter att kontinuerligt granska dess säkerhet, vilket i sin tur minskar möjligheterna att upptäcka säkerhetsbrister.

Tre säkra alternativ till Telegram

Även om Telegram är en av de mest populära meddelandeapparna med fokus på integritet, så finns det likvärdiga säkra alternativ. Här är en kort översikt av tre andra meddelandeappar som matchar Telegrams fokus på säkerhet:

1. Signal

Signal anses vara en av de mest säkra meddelandeapparna och erbjuder end-to-end-kryptering som standard för meddelanden. Den använder ett krypteringsprotokoll med öppen källkod, vilket innebär att oberoende säkerhetsexperter regelbundet kan granska krypteringskoderna och identifiera sårbara punkter att åtgärda. Signal har också en funktion som heter ”Sealed sender”, som döljer avsändarens identitet så att den inte syns på Signals servrar.

Med Signal kan du välja en bestämd tidsperiod efter vilken meddelanden raderas, sudda ut ansikten i bilder du skickar och aktivera funktionen ”Skärmsäkerhet” för att blockera skärmdumpförsök i appen.

För ytterligare säkerhet ber Signal dig skapa en PIN-kod för att skydda din profil. Varje Signal-konversation har ett unikt säkerhetsnummer som fungerar som verifiering för båda kommunicerande parterna. Denna app har inga spårningsverktyg eller annonser och samlar minimalt med användardata, främst begränsat till ditt telefonnummer.

2. Wickr

Wickr är en gratis meddelandeapp som använder end-to-end-kryptering som standard. Den gör det möjligt att skicka privata, självförstörande text-, foto-, video- och röstmeddelanden till andra Wickr-kontakter. För att dölja din faktiska plats bifogar Wickr inte några geotaggar för meddelanden eller delad media. Plattformen låter dig ange tidpunkter för när dina meddelanden ska raderas, upptäcker om mottaren försöker ta skärmdumpar och blockerar tangentbord från tredje part på iOS.

Dessutom har Wickr utvecklat en säkerhetsfunktion för att garantera att dina kontakter är äkta och legitima. Funktionen, som heter “Videoverifiering”, låter dig skicka ett kort videoklipp av dig själv till personen du kommunicerar med som bevis på din identitet.

3. WhatsApp

Trots att det ägs av Facebook erbjuder WhatsApp end-to-end-kryptering som standard för meddelanden, vilket ger ett starkt integritetsskydd. Plattformen tillhandahåller säkerhetsmeddelanden och låter dig kontrollera vem som kan se din senaste aktivitet, komma åt din profilbild och information samt lägga till dig i gruppchattar. WhatsApp använder lokal lagring, vilket innebär att dina meddelanden sparas på din och mottagarens enheter, inte på WhatsApps servrar. Du kan också säkerhetskopiera din WhatsApp-historik till Google Drive eller iCloud.

Trots fördelarna bör du vara medveten om att en av de stora nackdelarna med WhatsApp att de ägs av Meta, som är känt för att samla in användardata. Under åren har hackare funnit sätt att använda WhatsApp för bedrägerier, medan Facebook har varit inblandat i dataläckor. År 2021 bötfälldes WhatsApp med 255 miljoner euro av EU för att inte tydligt förklara hur användar- och icke-användardata hanterades och delades med andra företag som ägs av Facebook. Ett par år tidigare, 2018, samlade det brittiska konsultföretaget Cambridge Analytica in miljontals Facebook-användares data för politisk reklam utan deras samtycke.

Jämförelse av säkra meddelandeappar

Här är en jämförelse av fyra appar som gjort sig kända för hög säkerhet.
FunktionTelegramSignalWickrWhatsApp
End-to-end-krypteringEndast i hemliga chattarStandardStandardStandard
KrypteringsprotokollEget protokollÖppen källkodEget protokollÖppen källkod
DatainsamlingMåttligMinimalMinimalOmfattande
Självförstörande meddelandenEndast i hemliga chattarMöjligt för alla meddelandenMöjligt för alla meddelandenMöjligt för alla meddelanden
GeodataEndast frivillig delningEndast frivillig delningEndast frivillig delningEndast frivillig delning

Hur du använder Telegram säkert

Trots att Telegram kan erbjuda mer integritet än vissa av de mer traditionella meddelandeapparna har den sina begränsningar när det gäller onlinesäkerhet. Du kan aldrig vara för försiktig online, så överväg ytterligare säkerhetsåtgärder när du använder Telegram:

  • Aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA): Genom att ställa in 2FA, eller multifaktorsautentisering (MFA), får du ett dubbelt skydd mot skadliga aktörer som försöker få tillgång till ditt Telegram-konto. Utöver ditt lösenord uppmanas du att ange en unik kod som skickas till din enhet eller använda biometrisk data för att låsa upp kontot.
  • Använd starka lösenord: Starka lösenord består av minst åtta tecken som kombinerar stora och små bokstäver, siffror och symboler. Undvik att använda samma lösenord för flera konton samt lösenord som är lätta att gissa, som inkluderar ditt födelsedatum eller vanliga ord.
  • Justera appens sekretessinställningar: Genom att besöka Telegrams avsnitt för integritet och säkerhet kan du begränsa vem som kan se din profilinformation, telefonnummer och senaste aktivitet.
  • Håll Telegram-appen uppdaterad: Den senaste versionen av appen hjälper dig att undvika cyberbrottslingars försök att ta sig in på ditt konto eftersom du får de senaste säkerhetsuppdateringarna.
  • Använd Telegrams ”Hemlig chatt”: Detta läge krypterar dina meddelanden med end-to-end-kryptering, vilket avsevärt minskar risken för obehöriga avlyssningar.
  • Installera ett virtuellt privat nätverk (VPN): Ett VPN krypterar din internettrafik och döljer din IP-adress så att olika aktörer online inte kan spåra dina aktiviteter eller lokalisera dig.

Nätsäkerhet är bara ett klick bort.

Håll dig säker med världens ledande VPN