Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Wat is LAN? Local Area Network uitgelegd

Een LAN is een lokaal netwerk waarin computers en andere apparaten met elkaar zijn verbonden. In dit artikel leggen we uit hoe LAN-verbindingen werken, wat de voordelen van een LAN-netwerk zijn en wat een LAN-party is.

Wat is LAN? Local Area Network uitgelegd

Wat is LAN?

LAN betekenis

LAN staat voor Local Area Network. Een LAN is een lokaal netwerk van apparaten die zich in dezelfde fysieke ruimte bevinden. Ze kunnen in omvang variëren van een paar telefoons die via een router verbonden zijn tot een groter ecosysteem van computers en servers. Via het LAN kunnen de verschillende apparaten met elkaar communiceren.

Je kunt een LAN-verbinding opzetten via kabels die apparaten en routers met elkaar verbinden, of via wifi. LAN is je persoonlijke netwerk en kan uit je computer, telefoon, tablet en slimme apparaten bestaan. Een voorbeeld van een LAN is bijvoorbeeld je thuisnetwerk en alle apparaten die erop via de router aangesloten zijn. Ook desktopcomputers die met elkaar verbonden zijn om multiplayergames te spelen vormen samen een LAN-netwerk.

LAN voordelen

LAN-verbindingen bieden veel praktische voordelen:

  • Makkelijk gegevens delen. Apparaten die via een LAN zijn verbonden, kunnen gemakkelijk gegevens met elkaar delen. Een printer of een server die op een LAN is aangesloten, kan bijvoorbeeld door elk ander apparaat op het netwerk worden gebruikt.
  • Goedkoop en makkelijk op te zetten. Een LAN is relatief eenvoudig op te zetten en kost niet veel. Het enige wat je voor het opzetten van een draadloze LAN nodig hebt, is een router. Zodra de router is ingeschakeld, kunnen andere apparaten ermee verbinden. Een bekabeld LAN kan worden opgezet door apparaten via verbindingskabels met de router te verbinden.
  • Snelle gegevensoverdracht. Gegevens kunnen razendsnel binnen een LAN worden gedeeld. Dit is een van de redenen waarom het populair is voor het spelen van multiplayergames, waar spelers snel op elkaar moeten reageren.
  • Extra veiligheid. Als je de centrale router of hub tegen cyberaanvallen beschermt, worden alle aangesloten apparaten ook automatisch beschermd. Je kunt bijvoorbeeld een VPN instellen op de router, zodat alle informatie op het LAN via een versleutelde verbinding wordt verstuurd. Dit beschermt je onder andere tegen man-in-the-middle aanvallen.

Deze voordelen gelden voor de meeste soorten LAN-verbindingen.

Soorten LAN

We zetten de verschillende soorten LAN op een rijtje:

Peer-to-peer LAN

Het peer-to-peer model is het type lokaal netwerk dat je waarschijnlijk het meest gebruikt. In dit type LAN werken alle apparaten individueel, in plaats van via een centrale server. Je thuisnetwerk is bijvoorbeeld een peer-to-peer LAN.

Client/server LAN

Het client/server LAN is een ander type LAN dat veel gebruikt wordt. In dit systeem maken meerdere apparaten (cliënten genoemd) verbinding met een centrale server.

Een goed voorbeeld van een client/server LAN is een bibliotheek in een school of universiteit, met meerdere computers. Studenten loggen in om toegang te krijgen tot opgeslagen bestanden, e-mails en toepassingen die op de hoofdserver staan. Geen van deze gegevens worden daadwerkelijk opgeslagen op de individuele computers. Zij zijn slechts de ‘clienten’ op het LAN.

Bekabeld LAN

Een bekabeld LAN is een lokaal netwerk waarbij de verbinding tussen de verschillende componenten of elementen van het LAN plaatsvindt met behulp van LAN-kabels. Om een bekabeld lokaal netwerk op te zetten zijn enkele essentiële onderdelen nodig, zoals een netwerkadapter, stroomvoorziening, een router of hub en software.

Draadloos LAN

Een draadloos lokaal netwerk (WLAN of Wireless Local Area Network) is een groep computers of andere apparaten die een netwerk vormen op basis van radiotransmissie in plaats van bekabelde verbindingen. Een wifi-netwerk is bijvoorbeeld een voorbeeld van een WLAN.

Wat is de topologie van een LAN?

LAN’s zijn doorgaans opgebouwd uit drie netwerktopologieën of netwerkstructuren: bus, ring en ster.

  • Bus: apparaten worden lineair opgesteld en aangesloten op een enkele ethernetkabel, waarbij kleinere kabels aftakken om elk apparaat met de hoofdkabel te verbinden.
  • Ring: apparaten in het netwerk zijn verbonden via point-to-point verbindingen, gerangschikt in een cirkel, en zijn niet afhankelijk van een centrale ‘masterrouter’ of computer.
  • Star: één centraal verbindingspunt (zoals een internetrouter) verbindt alle apparaten, en gegevens moeten via dit centrale punt reizen om de andere delen van het LAN te bereiken.

Zodra je de gewenste netwerktopologie hebt gekozen, is het tijd om je LAN op te zetten.

Welke apparatuur heb je nodig om een LAN op te zetten?

Om een LAN op te zetten heb je meerdere apparaten nodig en een manier om ze met elkaar te verbinden. Je kunt een draadloos toegangspunt (WAP) gebruiken, zoals een draadloze router of een mobiel apparaat met een eigen hotspot. Veel huishoudelijke apparaten, zoals printers, speakers en tv’s kunnen makkelijk met de wifi worden verbonden. Hoe meer LAN-aansluitingen, hoe groter je netwerk.

Je kunt ook een ethernet LAN opzetten door je apparaten met een ethernetkabel te verbinden. Het voordeel hiervan is dat internet via de kabel sneller is dan een wifi-verbinding en je van een hogere internetsnelheid kunt profiteren.

Hoe beveilig ik mijn LAN?

Volg deze eenvoudige stappen om je LAN tegen hackers te beveiligen:

    1. Bescherm je router met een sterk wachtwoord. Als iemand toegang tot je router heeft, kan hij het netwerkverkeer op je LAN bespioneren.
    2. Gebruik verschillende LAN-netwerken voor verschillende functies. Een LAN kan je slimme huishoudelijke apparaten verbinden, zoals luidsprekers, tv’s en deurbelcamera’s. Maar je wilt niet dat iemand de microfoon van je luidspreker of je babyfoon hackt. Om het risico hierop te verkleinen, kun je een LAN opzetten dat alleen voor je slimme apparaten wordt gebruikt.
    3. Stel een VPN op je router in. Je kunt je router zo instellen dat het netwerkverkeer via een NordVPN-server loopt. Dit betekent dat alle gegevens die van en naar je LAN-netwerk worden verzonden, met geavanceerde encryptie worden beschermd.

Wat is VLAN (virtueel LAN)?

Een VLAN, of virtueel LAN, is een netwerk dat bestaat uit knooppunten van verschillende afzonderlijke fysieke LAN’s, die doen alsof ze allemaal deel uitmaken van één LAN. VLAN’s worden gebruikt om specifieke gebieden binnen bestaande LAN’s te verdelen, waardoor het verkeer en de beveiliging beter kunnen worden beheerd.

VLAN’s kunnen worden gebruikt om apparaten efficiënt te groeperen. Als bepaalde netwerkknooppunten regelmatig met elkaar communiceren, kunnen ze in één VLAN worden verzameld. Gegevens kunnen daardoor sneller en efficiënter tussen de knooppunten reizen.

Wat is een LAN-party?

Een LAN-party is een evenement waarbij mensen samenkomen om hun computers of consoles op hetzelfde LAN-netwerk aan te sluiten en te gamen. LAN-party’s werden populair in de jaren 90, toen breedbandinternet duur en zeldzaam was. LAN-party’s kunnen in grootte variëren van een paar vrienden die samenkomen tot een groot evenement met honderden gamers.

De Meshnet-functie van NordVPN revolutioneert LAN-party’s door gebruikers de mogelijkheid te geven rechtstreeks verbinding met apparaten op afstand te maken – zelfs als deze zich aan de andere kant van de wereld bevinden.

Hoe krijg ik op afstand toegang tot een LAN?

Om vanaf een externe locatie toegang tot je LAN thuis te krijgen, moet je een specifieke poort op je router openen, wat lastig en tijdrovend kan zijn. Het openen van poorter op je router kan je bovendien blootstellen aan cybersecurityrisico’s. Een betere optie is om Meshnet te gebruiken.

Meshnet is een gratis dienst waarmee je overal toegang tot je LAN kunt krijgen. Stel dat je een bestand op je computer thuis wilt openen, maar op vakantie bent. Als NordVPN’s Meshnet-functie op deze computer is ingeschakeld en ook op het apparaat dat je bij je hebt (je smartphone bijvoorbeeld), kun je via je telefoon toegang tot je computer thuis en je vertrouwde LAN krijgen. Het verkeer tussen je apparaat en het LAN is bovendien versleuteld voor extra veiligheid en privacy.

Meshnet is volledig gratis te gebruiken en maakt het mogelijk om overal en op elk moment bestanden te delen. Download de NordVPN-app vandaag nog om het te proberen.

Online beveiliging begint met een klik.

Blijf veilig met ‘s werelds toonaangevende VPN