Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

VPN vs. virustorjunta: mitä eroa niillä on?

VPN-palvelun ja virustorjunnan (antivirus) tärkein ero on se, että VPN suojaa tietosi salaamalla ne ja virustorjunta estää haittaohjelmia saastuttamasta laitettasi. VPN:t ja virustorjuntaohjelmat ovat alkaneet kuitenkin tarjota kattavampia ja monipuolisempia turvallisuusratkaisuja, jotka ovat usein päällekkäisiä. Verrataan siis näitä kahta erilaista palvelua ja katsotaan, mitä eroa niillä on.

VPN vs. virustorjunta: mitä eroa niillä on?

Sisällysluettelo

Sisällysluettelo

Mikä on virustorjunta?

Virustorjuntaohjelmien eli antivirusten päätarkoitus on suojata laitteita. Ohjelma pyrkii huomaamaan ja estämään haittaohjelmia sekä viruksia saastuttamasta puhelintasi tai tietokonettasi.

Hyvän virustorjuntaohjelman tulisi pystyä havaitsemaan monenlaiset haittaohjelmat, kuten troijalaiset, näppäintallentimet eli keyloggerit, kryptohakkerit, mainosohjelmat eli adwaren ja muut. Antivirus tekee niin keräämällä tietoa uhkista maailmanlaajuisesti ja päivittämällä sitten virustietokantaa, joka on laitteellasi. Onkin siis itsestään selvää, että virustorjunnan pitäminen päivitettynä on tärkeää, jotta prosessi toimii.

Mitä hyötyä virustorjuntaohjelmasta on?

On vaikeaa tietää, mitkä tiedostot ja linkit ovat turvallisia. Virustorjunnan myötä käyttäjällä on varaa virheisiin: jos napsautat vaarallista linkkiä vahingossa, antivirusohjelma yleensä tunnistaa ja poistaa sen. Tässä on muita virustorjunnan tarjoamia hyötyjä:

  • pros
    Ne toimivat häiritsemättä käyttäjää. Virustorjunnan käyttö ei vaadi paljoa, sillä käytännössä ne tekevät kaiken taustalla.
  • pros
    Monet antivirukset ovat ilmaisia, tai saatavilla on ainakin ilmainen versio. Ja jos käytät Windows-konetta, käytät jo virustorjuntaakin.
  • pros
    Hiekkalaatikkotila. Jos et ole varma tiedoston turvallisuudesta, voit käyttää niin sanottuja hiekkalaatikkoja, jotka ovat turvallisia virtuaalitiloja. Hiekkalaatikkotilassa voit avata haitalliseksi arvelemasi tiedoston turvallisesti, eikä se pääse saastuttamaan laitettasi.

Mikä ovat virustorjunnan huonot puolet?

Hyvän virustorjuntaohjelman käyttöön ei juuri liity huonoja puolia. Ne toimivat taustalla ja yleensä niillä on vain pieni vaikutus tai ei lainkaan vaikutusta tietokoneen suorituskykyyn. Ilmaisen virustorjunnan käyttö voi kuitenkin olla riski, sillä niitä tarjoavat yritykset pyrkivät hyötymään käyttäjistä tavalla tai toisella. Esimerkiksi Avastin ilmaisen virustorjuntaohjelman havaittiin keräävän käyttäjien selaushistoriaa ja myyvän tiedot mainostajille. Kun etsit verkkoturvallisuuspalvelua, on aina hyvä valita premium-vaihtoehto.

Mikä VPN on?

VPN (virtuaalinen erillisverkko eli virtual private network), samoin kuin virustorjunta, suojaa käyttäjää kybermaailman riskeiltä. Se kuitenkin tekee työnsä salaamalla käyttäjän verkkoliikenteen ja ohjaamalla se VPN-etäpalvelimen kautta. Näin käyttäjän IP-osoite, sijainti ja yksityiset tiedot pysyvät piilossa. Se taas suojaa käyttäjän tietoja niin hakkereilta, rikollisilta kuin internet-palveluntarjoajaltakin. VPN-palvelut toimivat myös taustalla, mutta niiden käyttöönotto, käytön keskeytys tai pois päältä laittaminen on usein helpompaa kuin antivirusten. Virustorjuntaohjelmien poistaminen laitteelta voi olla jopa vaikeaa.

Mitä hyötyä VPN-palvelusta on?

Antivirusta voi luonnehtia passiiviseksi suojausmetodiksi, kun VPN:t taas toimivat aktiivisesti. VPN-palveluiden turvallisuusominaisuuksien hyödyt koetaan heti, kun VPN laitetaan päälle.

  • pros
    Liikenteen salaus. Tietosi pysyvät suojassa, sillä verkkosi salataan huippuluokan AES-256-salauksella jokaisella VPN-palvelimella. Turvallinen VPN, kuten NordVPN, tarjoaa jopa suojauksen DNS-vuodoilta, jotta tietosi pysyvät turvassa jatkuvasti.
  • pros
    Sijainnin vaihtaminen. Virtuaalisten erillisverkkojen avulla voit käyttää sivustoja, jotka eivät ole saatavilla asuinmaassasi.
  • pros
    Parempi tietosuoja. VPN-palvelun avulla voit suojata selaushistoriasi internet-palveluntarjoajaltasi ja pitää tietosi suojassa mainostajilta.
  • pros
    Lisäominaisuudet. Laadukas VPN sisältää yleensä valikoiman muita hyödyllisiä turvallisuusominaisuuksia, eli ne tarjoavat paljon muutakin kuin perustason salauksen.
  • pros
    Monien laitteiden suojaus. Premium-VPN-palveluntarjoajat suojaavat yhteytesi monilla laitteilla, joten voit käyttää jopa julkista Wi-Fi turvallisesti. Esimerkiksi yksi NordVPN-tili kattaa jopa 10 laitetta.

Verkkoturvallisuus käynnistyy napsautuksella.

Pysy suojattuna maailman johtavan VPN:n avulla

Mitkä ovat VPN:n huonot puolet?

Ilmaisen VPN:n käyttöön liittyy usein riskejä ja ongelmia. Nämä palvelut ovat usein epävakaampia kuin laadukkaat vaihtoehdot, kuten NordVPN. Tietojasi ei välttämättä suojata täysin ja internet-yhteytesi todennäköisesti hidastuu. Nämä huonot puolet voi välttää käyttämällä laadukasta ja luotettavaa VPN-palvelua. Vaikka monet ilmaiset VPN:t väittävät tarjoavansa samoja hyötyjä kuin maksulliset VPN-palvelut, se ei pidä paikkaansa.

Kumpi valita, VPN vai antivirus?

Suojauksen tyyppiKäytettävä työkalu
Internetin selaaminen yksityisestiVPN
Haittaohjelmien havaitseminen ja poistaminenAntivirus
Suojattu yhteys julkiseen Wi-Fi-verkkoonVPN
Internet-tietojesi salausVPN
Verkkosensuurin ohittaminenVPN
Ilmoitukset haitallisista toimista laitteellasiAntivirus
Siirrettävien laitteiden suojausAntivirus
IP-osoitteesi piilottaminenVPN
TurvallisuuskartoitusAntivirus

Virustorjunta vs. VPN: voiko niitä käyttää samaan aikaan?

VPN:t ja virustorjuntaohjelmat suojaavat digitaalista elämääsi, mutta ne tekevät sen erilaisilla tavoilla. Voiko virustorjuntaa käyttää VPN-palvelun kanssa? Voi. Itse asiassa antiviruksen ja VPN:n käyttö voi olla paras vaihtoehto, sillä niin voit suojata sekä laitteesi että internet-yhteytesi samaan aikaan.

Joskus VPN-palvelusi tarjoamat lisäominaisuudet ja antiviruksen ominaisuudet ovat päällekkäisiä. Esimerkiksi NordVPN:llä on Threat Protection Pro-ominaisuus, joka estää mainokset ja haittaohjelmia levittävät sivustot sekä suojaa laitetta bottiverkon haltuun joutumiselta. Threat Protection Pro voi myös estää seuraimet ja auttaa tunnistamaan vaaralliset tiedostot.

Päällekkäisistä ominaisuuksista ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä kyberturvallisuuden kohdalla enemmän on yleensä parempi kuin vähemmän.

Erilaiset ongelmat, erilaiset ratkaisut

Kumpi siis on parempi, VPN vai virustorjunta? Tähän kysymykseen ei ole vastausta. Virustorjuntaohjelmat ja VPN-palvelut suojaavat käyttäjiä erilaisilta vaaroilta, joten molemmista on hyötyä. Kun selaat verkkoa, turvallinen VPN voi suojata sinua monenlaisilta vaaroilta, kuten seurannalta, väliintulohyökkäyksiltä, Wi-Fi-vakoilulta ja monelta muulta uhkalta. Jos taas satut klikkaamaan vaarallista linkkiä, antivirus puuttuu toimiin ja rajoittaa laitteeseen kohdistuvaa vahinkoa.

ASIANTUNTIJAN VINKKI: Jos haluat korkealuokkaisen suojauksen, suosittelemme antiviruksen ja VPN-palvelun käyttöä. Virustorjuntaohjelma yksin ei välttämättä riitä, mutta laadukkaan VPN-palvelun kanssa käytettynä se tarjoaa erinomaisen suojauksen.

Verkkoturvallisuus käynnistyy napsautuksella.

Pysy suojattuna maailman johtavan VPN:n avulla