Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Näin löydät reitittimen IP-osoitteen millä tahansa laitteella

Joskus on tarpeen tietää, mikä reitittimesi IP-osoite on. Katso alta ohjeet, joiden avulla löydät reitittimen IP-osoitteen helposti riippumatta siitä, mitä laitetta käytät.

Näin löydät reitittimen IP-osoitteen millä tahansa laitteella

Mikä IP-osoite on?

IP-osoite on kuin laitteen tunnistusmerkki. IP-osoitteiden ansiosta verkkoon lähetetyt datapaketit löytävät oikeat vastaanottajansa.

Oletusyhdyskäytävän IP-osoite on IP-osoite, joka kuuluu verkkosi sisääntulosolmuun. Koska reitittimesi on todennäköisesti langattoman verkkosi sisääntulosolmu, reitittimesi IP ja oletusyhdyskäytävän IP ovat sama asia. Tätä kutsutaan myös yksityiseksi IP-osoitteeksi.

IP on lyhenne sanoista internet protocol eli internetin protokollaosoite. Vaikka se onkin eräänlainen nimitunnus verkollesi, sitä ei tule sekoittaa verkon nimeen. Reitittimesi IP on tapa, jolla muut internetin verkot ja palvelimet viestivät sen kanssa. Verkon nimi taas on nimi, joka näkyy, kun yrität yhdistää laitteen kyseiseen verkkoon. Verkon nimen vaihtaminen on yleensä melko helppoa.

Miten sitten vältetään yksityisen ja julkisen IP-osoitteen sekoittuminen? IP-osoitteiden allokoinnista vastaava Internet Assigned Number Authority varasi osan IPv4-osoitteista vain yksityisten verkkojen käyttöön. Jos mietit, mikä on oletusyhdyskäytäväsi IP-osoite, on todennäköistä, että se on yksi näistä:

Yksityiset IP-osoitteet
10.0.0.0 – 10.255.255.255
172.16.0.0 – 172.31.255.255
192.168.0.0 – 192.168.255.255

Näin löydät reitittimesi IP-osoitteen

Miten IP-osoite sitten löytyy? Helpoimmin se käy, jos reitittimeen on liimattu tarra, jossa IP-osoite lukee. Aina tarraa ei reitittimessä kuitenkaan ole, ja silloin IP-osoite löytyy käyttämällä laitetta, joka on yhdistetty reitittimeen.

Kaikki samaan verkkoon yhdistetyt laitteet lähettävät pyyntönsä reitittimelle oletuksena. Eri laitteilla voi olla erilaisia tapoja nimetä reitittimen IP-osoite. Windows-laitteissa sitä kutsutaan “oletusyhdyskäytäväksi”, kun taas iOS-laitteet tallentavat reitittimen IP-osoitteen kohtaan “reititin”.

Kun saat selville reitittimesi oletus IP-osoitteen, voit syöttää sen verkkoselaimesi osoitepalkkiin ja käyttää reitittimen verkkokäyttöliittymää.

Muista myös, että voit muuttaa verkkoosi liitettyä julkista IP-osoitetta käyttämällä VPN-verkkoa. VPN suojaa todellisen IP-osoitteen niin, että se ei näy verkkosivustoille, joilla vierailet. Tämä puolestaan kohentaa yksityisyyttäsi. On myös mahdollista asentaa VPN reitittimeen, mutta tätä varten sinun on hankittava pääsy reitittimen asetussivulle käyttämällä reitittimen IP-osoitetta.

Näin löydät reitittimen IP-osoitteen Windowsissa käyttämällä komentokehotetta

Tämä on helppo tapa oletusyhdyskäytävän osoitteen selvittämiseen. Avaa komentokehote kirjoittamalla “cmd.” Kirjoita seuraavaksi avautuvaan mustaan ikkunaan “ipconfig.” Kun näet tulokset, etsi kohta, jossa lukee default gateway address eli oletusyhdyskäytävä. Katso alta avuksi kuvitetut ohjeet.

 1. Kirjoita “CMD” hakupalkkiin ja valitse “Command Prompt” eli komentokehote.
 2. Kirjoita “ipconfig.”
 3. Reitittimen IP-osoitteen tulisi näkyä kohdassa “Default Gateway” eli oletusyhdyskäytävä.

Näin löydät reitittimen IP-osoitteen Windowsissa käyttämällä ohjauspaneelia

Reitittimen IP-osoitteen voi selvittää myös ohjauspaneelin avulla.

 1. Kirjoita “ohjauspaneeli” hakupalkkiin ja valitse ohjauspaneelin kuvake.
 2. Napsauta “Katso verkon tila ja tehtävät” Kohdasta “verkko ja internet”.
 3. Napsauta kohtaa “Verkon nimi”, jonka pitäisi näkyä kohdan “Yhteydet” vieressä.
 4. Uusi ikkuna avautuu. Napsauta “Tiedot”.
 5. Seuraavaksi paikallisen IP-osoitteen tulisi näkyä kohdassa “IPv4-oletusyhdyskäytävä”.

Näin löydät reitittimen IP-osoitteen Android-laitteella

Tämä käy helposti järjestelmäasetuksia hyödyntämällä.

 1. Mene kohtaan “Asetukset” ja napauta “Yhteydet”.
 2. Napauta “Wi-Fi”.
 3. Etsi langaton verkko, johon olet yhteydessä, ja napauta sitä.
 4. Napauta “Katso lisää” -pudotusvalikkoa.
 5. Valitse “Staattinen” IP-osoite.
 6. Reitittimen IP-osoitteen tulisi nyt näkyä “Yhdyskäytävä”-kohdassa.

Näin löydät reitittimen IP-osoitteen Mac OS X -järjestelmässä

 1. Klikkaa Omenakuvaketta, joka on näytön yläkulmassa ja valitse “Järjestelmäasetukset”.
 2. Valitse “Verkko” ja “Wi-Fi”.
 3. Näet tässä kohdassa langattoman verkon, johon olet yhdistänyt. Klikkaa “Tiedot”.
 4. Valitse osio “TCP/IP”. Reitittimen IP-osoitteen tulisi näkyä kohdan “Reititin” alla.

Näin löydät reitittimen IP-osoitteen iPhonessa ja iPadissa

 1. Valitse “Asetukset” ja sitten “Wi-Fi”.
 2. Napauta Wi-Fi-verkkoa, johon olet yhdistänyt.
 3. Näet paikallisen IP-osoitteesi kohdassa “Reititin”.

Näin löydät reitittimen IP-osoitteen Linuxissa

 1. Napsauta kohtaa “verkkokuvake” ilmoitusalueella. Valitse “Asetukset”.
 2. Valitse osio “Verkko” ja napsauta asetuskuvaketta “Yhdistetty”-kohdan vieressä.
 3. Napsauta “Tiedot” ja näet reitittimen IP-osoitteen kohdassa “Oletusreititin”.

Etsi reitittimen IP-osoite Chrome-käyttöjärjestelmässä

 1. Napsauta ilmoitusaluetta, joka on tehtäväpalkin oikealla puolella.
 2. Valitse Wi-Fi, johon olet yhdistänyt.
 3. Näkyviin tulee uusi ikkuna. Napsauta osiota “Verkko”. IP-osoitteesi tulisi näkyä kohdassa “Yhdyskäytävä”.

Muuttaako reitittimen uudelleenkäynnistys IP-osoitteen?

Reitittimen uudelleenkäynnistäminen ei muuta reitittimen IP-osoitetta. Internet-palveluntarjoajasi mustaa laitteen, ja saat saman julkisen IP-osoitteen uudelleen. Jos kuitenkin laitat reitittimen pois päältä ja pidät sitä poissa päältä muutaman minuutin, saat todennäköisesti uuden IP-osoitteen. Jos haluat varmistaa, että niin käy, pidä reititin pois päältä yön yli.

Jos haluat uuden IP-osoitteen internetin käyttämistä varten, kokeile VPN-verkon käyttämistä. VPN suojaa IP-osoitteesi verkkosivuilta, joilla vierailet, ja tehostaa myös verkkoturvallisuuttasi.

Voit myös asettaa reitittimesi lähettämään ja vastaanottamaan kaiken liikenteen VPN-palvelimen kautta, mikä on helppo tapa muuttaa reitittimen näkyvää IP-osoitetta väliaikaisesti. Tämä toimenpide parantaa yksityisyyttä, mutta VPN-verkon käyttö reitittimellä suojaa myös tietojasi verkossa.

Näin löydät reitittimen julkisen IP-osoitteen

Reitittimelläsi on myös julkinen (ulkoinen) IP, jonka näkevät laitteet, jotka ovat eri verkossa. Helpoin tapa selvittää julkinen IP-osoite on kysyä sitä verkkosivustolta. Kun tarkistat IP-osoitteen tarkistamiseen tarkoitetulla IP-osoitteen tarkistajalla, siinä näkyy tyypillisesti, onko osoite julkinen vai ei.

Jos seurasit yllä olevia ohjeita ja löysit reitittimesi IP-osoitteen, voit myös mennä reitittimen hallintasivulle. Kopioi IP-osoite selaimen osoitepalkkiin ja paina Enter. Näin siirryt hallintasivulle, ja näet reitittimen julkisen IP-osoitteen sekä muita internet-yhteyteesi liittyviä tietoja.

Mitä hyötyä on VPN-palvelun asentamisesta reitittimeen on?

VPN-palvelun käyttämisestä reitittimessä on monenlaisia etuja, joita ei kannata jättää huomiotta. Kun VPN on otettu käyttöön, kaikki reitittimeen yhdistetyt laitteet hyötyvät VPN-palvelun verkkoyksityisyyteen liittyvistä eduista.

VPN-verkon kanssa toimiva reititin auttaa estämään nuuskijoita, jotka haluavat seurata toimintaasi verkossa. Ja kun VPN on otettu käyttöön, VPN-sovellusta ei tarvitse aktivoida ennen verkon selaamista, sillä se on aina päällä.

Verkkoturvallisuus käynnistyy napsautuksella.

Pysy suojattuna maailman johtavan VPN:n avulla