Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Mikä on SSID ja miten löydät omasi?

SSID on lyhenne sanoista Service Set IDentifier ja se on verkkosi nimi. Jos avaat tietokoneellasi tai älypuhelimellasi Wi-Fi-verkkojen listan, näet listan SSID-tunnuksia. Langaton reititin tai tukiasema lähettää SSID-tiedon, jotta lähellä olevat laitteet löytävät ja näyttävät saatavilla olevat verkot. Katso, miten SSID:t toimivat ja miten saat selville oman verkkosi nimen.

Mikä on SSID ja miten löydät omasi?

Mikä on SSID?

SSID on lyhenne sanoista service set identifier. Kyseessä on tekninen tapa viitata verkon nimeen. Kun näet listan saatavilla olevista Wi-Fi-verkoista laitteellasi, katsot SSID-listaa. Ne voivat olla korkeintaan 32 merkkiä pitkiä. Reitittimillä on oletus-SSID (SSID:t, jotka alkavat reitittimen nimellä, kuten “TP-Link” tai “Linksys”, saattavat kuulostaa tutuilta), mutta käyttäjät voivat (ja heidän tulisikin) vaihtaa nimi.

Valmistajat luovat oletus-SSID:t yleensä yhdistämällä yrityksen nimen sekä satunnaisia numeroita tai kirjaimia. Reititinmerkistä riippuen oletus-SSID voi näyttää esimerkiksi tältä: TP-Link_015040, netgear37, Linksys00042 ja niin edelleen.

Oletus-SSID:n ja salasanan vaihtaminen on yleensä hyvä idea. Samankaltaiset verkon nimet voivat aiheuttaa sekaannuksia. Jos asetat oman SSID-nimen, voit nimetä kotiverkkosi vaikka “Lepakkoluolaksi” tai “Voittamattomaksi linnoitukseksi”, tai miksi muuksi tahansa. Älä käytä SSID-tunnuksessa henkilökohtaisia tietojasi, kuten kotisi osoitetta tai koko nimeäsi.

Näin löydät SSID:n

Kun haluat tietää, mikä SSID on, seuraa alle listattuja, omaa laitettasi ja käyttöjärjestelmääsi koskevia ohjeita.

Näin löydät SSID:n reitittimestä

Yleensä SSID löytyy reitittimen pohjaan tai sivuun liimatusta tarrasta. Siitä ei tosin ole iloa, jos joku on ehtinyt vaihtaa reitittimen SSID:n. Usein reitittimistä seuraa tätä kaavaa. Turvalliset reitittimet on suojattu WEP-salauksella, WPA/WPA2-salauksella tai jopa WPS PIN -koodilla. Nämä ovat oletustapoja suojata reititinyhteys – käyttäjän täytyy syöttää salasana käyttääkseen internetiä reitittimen välityksellä. Näin löydät SSID:n eri käyttöjärjestelmissä (älä unohda laittaa Wi-Fiä päälle):

Näin löydät SSID:n Windows-käyttöjärjestelmässä

  1. Klikkaa Wi-Fi-kuvaketta oikeasta alakulmasta ja saat näkyviin listan saatavilla olevista verkoista (SSID-lista).
  2. SSID, johon olet yhteydessä, näkyy ikkunan yläosassa.

Näin löydät SSID:n macOS-käyttöjärjestelmässä

  1. Klikkaa Wi-Fi-kuvaketta oikeasta yläkulmasta avataksesi listan saatavilla olevista verkoista (SSID:t).
  2. Verkko, johon olet yhteydessä, on merkitty sinisellä Wi-Fi-kuvakkeella.

Näin löydät SSID:n Android-laitteella

  1. Mene kohtaan Asetukset > Wi-Fi.
  2. SSID, johon olet yhteydessä, näkyy kohdan Yhdistetty yläpuolella.

Näin löydät SSID:n iOS-laitteella

  1. Mene kohtaan Asetukset > Wi-Fi.
  2. Sen verkon nimi (SSID), johon olet yhdistänyt, on merkitty oikeinmerkillä.

Jos haluat yhdistää langattomaan verkkoosi, etkä tiedät mikä sen SSID on, paras vaihtoehto on yhdistää reitittimeen tietokoneelta Ethernet-kaapelilla ja kirjautua sen verkkokäyttöliittymään. Emme suosittele verkon nimen arvaamista, sillä niin saatat joutua niin sanotun paha kaksonen -hyökkäyksen uhriksi. Tällöin päädyt yhdistämään luotettavalta vaikuttavaan, mutta hakkerin ylläpitämään verkkoon.

Kannattaako SSID piilottaa?

Voit myös muuttaa reitittimen asetuksia ja laittaa SSID:n lähettämisen pois päältä, jotta verkon nimi ei näy julkisesti. Tämä ei kuitenkaan ole merkittävä tapa kohentaa kyberturvallisuutta. Kukaan ei näe SSID:tä, jos piilotat sen, mutta verkkosi liikennettä voidaan silti seurata sopivilla välineillä. Jos haluat piilottaa IP-osoitteen, sekään ei näin onnistu, vaan sitä varten tarvitset VPN-yhteyden.

Muista myös, että jos haluat yhdistää uuden laitteen Wi-Fi-verkkoosi SSID:n piilottamisen jälkeen, sinun täytyy määritellä langattoman verkon asetukset manuaalisesti.

Mitä tapahtuu, jos monilla Wi-Fi-verkoilla on sama SSID?

Jos laitteesi on yhdistetty Wi-Fi-verkkoon, siitä ei ole haittaa, että lähistöllä on verkkoja, joiden SSID on sama. Sekaannuksia voi kuitenkin syntyä, jos yhteys katkeaa ja laite yrittää yhdistää uudelleen, sillä silloin laite valitsee verkon, jonka signaali on vahvin.

Jos kaikilla saman nimisillä SSID-tunnuksilla on uniikit salasanat, laitteesi ei pysty muodostamaan niihin yhteyttä, ja sekaannus päättyy siihen. Mutta jos verkkoon voi yhdistää ilman salasanaa, saatat päätyä verkkoon, joka ei ole omasi, vaan rikollisten luoma. He voivat seurata verkkoliikennettäsi, varastaa salasanojasi, luottokorttitietojasi ja muita tietoja.

Miten oma SSID kannattaa nimetä?

Monet vaihtavat reitittimen SSID:n heti sen saatuaan. Jos asut tiuhaan asutetussa paikassa, Wi-Fi-reitittimen nimi on helpompi löytää, jos se on persoonallisempi, eikä standardinimi, joka saattaa olla muillakin.

Luovia Wi-Fi-nimiä pohdittaessa on helppo päästää mielikuvitus laukkaamaan ja keksiä vitsikkäitä nimiä. Muista kuitenkin, että vieraasi saattavat haluta yhdistää verkkoosi, jolloin liian vitsikäs tai tuhma nimi ei välttämättä enää tunnukaan kovin hauskalta.

Parhaat Wi-Fi-verkon nimet ovat selkeitä ja helposti tunnistettavia nimi- ja kirjainyhdistelmien joukossa. Älä kuitenkaan valitse nimeä, joka voidaan yhdistää suoraan sinuun. Hauskat Wi-Fi-verkkojen nimet voivat toimia, mutta saatat joutua naurun kohteeksi, kun verkkosi nimi huomataan.

Voiko SSID-nimen vaihtaa?

Voit vaihtaa SSID-nimen milloin haluat. Voit tehdä sen reitittimesi asetuksissa.

Erilaisten reititinmerkkien käyttöliittymät eroavat toisistaan, mutta yleensä pääset reitittimen asetuksiin kirjoittamalla reitittimen IP-osoitteen selaimen osoitepalkkiin. Tämä vie sinut reitittimen asetussivulle, jossa voit asettaa uuden SSID-nimen.

SSID:n, MAC-osoitteen ja IP-osoitteen erot

SSID sekoitetaan joskus MAC-osoitteisiin ja IP-osoitteisiin. Katsotaan seuraavaksi, mitä eroa niillä on.

SSID on verkkosi nimi. Internet-palveluntarjoaja antaa oletusnimen, mutta voit vaihtaa tämän nimen halutessasi.

MAC-osoite on laitteen verkossa määrittelevä yksilöllinen numero. Tämä auttaa reititintä tunnistamaan yksittäiset laitteet, jotka voivat yhdistää siihen.

IP-osoite on puolestaan sarja numeroita, joka yksilöi laitteen internetissä. Reitittimelläsi on IP-osoite, ja kun selaat nettiä, tämän IP-osoitteen avulla varmistetaan, että tiedot tulevat perille verkkoosi.

Verkon suojaaminen

Suosittelemme Wi-Fi-salasanan säännöllistä vaihtamista, sillä et voi olla varma, käyttääkö joku dataasi. Käytä aina vahvaa salasanaa ja säilytä salasanasi turvallisesti esimerkiksi NordPass-salasananhallintaohjelmaa käyttäen. Muista myös päivittää reitittimen laiteohjelmisto aina, kun päivitys on saatavilla.

Voit myös hyödyntää VPN on router -ratkaisua, eli asentaa VPN-palvelun reitittimeesi digitaalisen turvallisuuden parantamiseksi. VPN-palvelu, kuten NordVPN, piilottaa IP-osoitteen ja salaa liikenteen, jolloin kukaan ei voi seurata toimintaasi verkossa ilman suostumustasi. Lisäksi NordVPN tarjoaa suojan myös malware-haittaohjelmilta, sillä se estää niiden lataamisen epähuomiossa. VPN suojaa käyttäjiä niin hakkereilta kuin dataa ammentavilta kolmansilta osapuoliltakin.

Kun asennat VPN-palvelun reitittimeesi, se suojaa kaikkia kotisi verkkoon yhdistettyjä laitteita. Voit myös asentaa sovelluksen jokaiseen laitteeseen erikseen ja suojata näin liikenteesi myös kodin ulkopuolella liikkuessasi. NordVPN:llä on yli 6300 palvelinta 111 eri maassa, ja se tarjoaa käyttäjille huippunopeudet sekä lukuisia turvallisuusominaisuuksia.

Verkkoturvallisuus käynnistyy napsautuksella.

Pysy suojattuna maailman johtavan VPN:n avulla