Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Smart hjem: Hvad er det, og giver et intelligent hjem overhovedet mening?

Det er meget sandsynligt, at du allerede selv bor i et såkaldt smart hjem. Begrebet dækker over et intelligent hjem, hvor op til flere forskellige enheder i hjemmet har mulighed for at koble sig op på internettet. De fleste af os har allerede lyd, TV og spillekonsoller føjet til det private netværk. Det kan være ekstremt effektivt, men er et smart hjem også et sikkert hjem at bo i? Og hvordan kan du i givet fald beskytte dig og dit privatliv bedre, når alt lige fra køleskab til kaffemaskine snart er online og potentielt kan indsamle oplysninger om dig?

Smart hjem: Hvad er det, og giver et intelligent hjem overhovedet mening?

Hvad er et smart hjem?

Et smart hjem kan være mange ting, og det har for rigtigt mange mennesker allerede gjort sit indtog i husstanden. Et smart hjem eller smart home er et hjem, hvor enkelte eller adskillige elektroniske enheder i hjemmet er koblet op på netværket via et smart home-system og kan tale sammen. Det er en løsning, der gør dagligdagen mere komfortabel og en hel del nemmere for mange mennesker.

Mange mennesker har allerede et smart TV og en smart højtaler koblet til netværket derhjemme, men et smart hjem kan meget mere end det. I teorien vil der i fremtiden ikke være den enhed, som ikke kan kobles til netværket, og man taler her i bred forstand om IoT eller Internet of Things. Vi ser her nærmere på de mange elementer, der kan udgøre et smart hjem, og hvordan det i fremtiden vil kunne udbygges yderligere.

Hvad kan et smart home-system levere til et hjem?

De fleste har allerede koblet underholdningen på netværket i form af alt lige fra lyd, TV og spillekonsoller, men yderligere andre er også gået skridtet videre og har føjet eksempelvis belysning og hjemmets opvarmning til smart home-systemet. I dag produceres der også en lang række smart home-køkkenudstyr, som kan kobles til hjemmets netværk. Køleskabe kommer nu i intelligente udgaver lige som opvaskemaskiner, kaffemaskiner, brødristere og ovne også kan fås i smart home-udgaver. Det er alt sammen med til at optimere brugen af hjemmets køkkenudstyr via automatiserede processer skabt på baggrund af smart home-løsningen.

Smart home-systemer som ZenseHome og Google Home er førende på området og kan skabe en lang række smart home-løsninger, som kan styres din mobiltelefon eller via stemmestyring. Der kan også laves forskellige smart home-scener, hvor eksempelvis lys, lyd og køkkenudstyr taler sammen. Det kunne være et scenarie, hvor din morgenlampe tænder, når du skal op, og sender besked til kaffemaskinen om at brygge kaffe, mens der påbegyndes stille musik eller radio i køkkenet.

Indtil videre er det kun de færreste danskere, der lever med så optimerede smart home-løsninger, for de pågældende smart home-enheder på markedet er stadig forholdsvist begrænsede i deres evne til at indgå i et større og mere intelligent kredsløb med hjemmets øvrige smart enheder. Men udviklingen skrider hastigt frem, og fremtiden er stort set lige om hjørnet, når det kommer til intelligent styring af hjemmet med IoT.

Hvad kræver det at få et smarthome?

Et smart hjem kræver først og fremmest, at din husstand har en internetforbindelse, og gerne en solid og stabil en af slagsen. For uden internet kan du have nok så mange smart home-enheder i dit hjem – du vil ikke have et smart hjem. Udover internetforbindelsen skal du naturligvis også være i besiddelse af diverse smart home-enheder. De respektive smart home-produkter udgør sammen med hjemmenetværket kernen af dit smart hjem.

Fordelene ved et smart hjem

Der er naturligvis en lang række fantastiske fordele ved at etablere et hjem med smart home-løsninger. Vi ser på de mest åbenlyse fordele her.

Komfort

Der er ingen tvivl om, at det moderne menneske søger komfort, hvor man nu engang kan opspore komfort. Især nu hvor vi lever i en travl, moderne verden, der stiller store krav til fleksibilitet og tempo. Her kan et smart hjem byde ind med en kærkommen komfort i og med at mange af de hjemlige opgaver, man tidligere selv måtte håndtere nu i stigende grad, kan klares af elektroniske enheder, der er forudprogrammeret til at udføre forskellige automatiserede processer i hjemmet.

Sikkerhed

Smart hjem kan også byde ind med mere sikkerhed på mange forskellige områder. Eksempelvis kan der opsættes smart overvågning i og omkring hjemmet, som kan tilgås når som helst i realtid, og som vil kunne give øjeblikkelige advarsler til husejere og lignende via mobilnotifikationer.

Der kan også opsættes særlige smart alarmer på vandsystemet, som kan være med til at mindske risikoen for brud på vandrør eller større vandskader. Igen vil man som bruger her få øjeblik besked via sin mobile enhed, hvis smart enheden, der monitorerer husets vandsystem, har opdaget en fejl eller ligefrem en lækage.

Der kan også installeres smartalarmer i forbindelse med elsystemer, således at smart enheden kan sende advarsler om overophedede systemer eller ligefrem fungere som strømafbryder.

Energibesparelse

En af de mest åbenlyse fordele ved det intelligente hjem er dets evne til at optimere brugen af energi i hjemmet. Uanset om man bor i lejlighed eller hus vil integreringen af forskellige smart home enheder kunne skabe mere energibesparelse og derigennem også øget klimavenlighed.

Med eksempelvis smartplugs og smarte elpærer vil man kunne sænke sit overordnede elforbrug betragteligt. Disse enheder sørger for, at hjemmets belysning bruger mindre energi. Man vil også kunne koble belysningen på smart home-systemet og lave automatiserede processer, der sørger for at tænde og slukke lyset på de rette tidspunkter, så man derved kun bruger det lys, man har brug for i den givne periode.

Derudover vil elektronisk styret opvarmning også kunne kobles på netværket. Varmepumper og lignende vil kunne styres fra en app eller via stemmestyring. Her vil man kunne indstille forskellige automatiske handlinger, så man får mere effektiv og tidsbestemt opvarmning i de perioder man har allermest brug for det.

Udover de energibesparende enheder, vil et smart hjem også kunne skabe maksimal indsigt i hjemmets forbrug. Når man samler alle hjemmets energi-enheder i ét system vil man dermed kunne få større indblik i energivaner og derved kunne sætte yderligere ind med besparende tiltag.

Ulemperne ved et smart hjem

Der er næppe nogen tvivl om, at fremtiden er smart, og at den inkluderer smart home-enheder og IoT i en betragtelig grad. Men selvom et intelligent styret hjem er en rigtig god idé i mange henseender, så er der stadig visse ulemper, som gør, at systemet ikke er helt optimalt. Vi ser på de væsentligste her.

Store udgifter

Det er ikke alle forundt at etablere et smart hjem. For det koster penge. Og ønsker man at gå linen ud og skabe et skabe det ultimative smart hjem med alle markedets tilgængelige enheder og løsninger lige nu, så bliver det rigtigt dyrt. Og det er en af de større ulemper ved smart homes. Det koster penge at skabe et intelligent hjem. Men på sigt vil man formodentligt se et prisfald på mange af de respektive smart enheder, i takt med at flere og flere producenter skyder nye smart home produkter på markedet, hvorved priserne falder.

Risiko for ustabil forbindelse

Et hjem med et stigende antal smart home-enheder koblet på routeren vil på sigt kunne overbelaste systemet og skabe en ustabil forbindelse. Hvis dine smart home-enheder ikke anvender en protokol via en hub eller bridge i hjemmet, så kan din hjemme-router på sigt komme på overarbejde.

Selvom en almindelig router teknisk set vil kunne håndtere over 200 enheder, så er det ikke nødvendigvis optimalt at koble 100 enheder på en router, hvis der også ligefrem er tale om en forholdsvis billig router. Hvis alle enheder er koblet på den samme router, så skal alle enheder deles om båndbredden, og så kan børnenes gaming eller de voksnes serie-streaming lige pludselig være knapt så gnidningsfri. For mange enheder på routeren vil nemlig kunne skabe udfald og overbelastning på forbindelsen.

Risiko for cyberangreb

Udover økonomi og påvirkning af internetforbindelsen, så løber man også en risiko for cyberangreb med øget tilkobling af smart home-enheder. Enhver smart home-enhed er online, og enhver enhed, der er online, kan i teorien hackes. Selv noget så uskyldigt som din smart home-kaffemaskine. Derfor bør der tages højde for det cybersikkerhedsmæssige aspekt, som vi skal komme ind på i det følgende.

Sikkerhedsspørgsmål vedrørende smart hjem

Et hjem, hvis elektroniske enheder er koblet på netværket, er teoretisk set et hjem, der holder en dør på klem til ubehagelige overraskelser af den ene eller den anden art. Vi ser her på det cybersikkerhedsmæssige aspekt ved et intelligent hjem fuld af smart hjem-enheder.

Privatliv

Smart home-enheder, herunder især smart højtalere og lydsystemer, kan være en åben dør ind til dit privatliv. De mange meldinger om at stemmestyrede smart home enheder har lyttet med på private samtaler er ikke helt forkert. De stemmestyrede enheder kan nemlig til tider blive aktiveret ved en fejl og vil derfor lytte med uden at brugeren har anmodet eller givet tilladelse til det. Dermed vil enhederne rumme oplysninger, som man eventuelt ikke ønsker delt.

I sidste ende vil visse medarbejdere hos udbydere af smart home-systemer også være i besiddelse af denne info, da man fra udbyderens side i ny og næ lytter til brugernes kommandoer i bestræbelserne på at forbedre systemerne yderligere.

I det hele taget indsamler smart home-enheder hele tiden data fra og om brugeren. Selvom det måske ikke er de mest personfølsomme oplysninger, så er det stadig oplysninger, der fortæller en hel del om brugernes vaner, og hvornår på dagen der er gang i hjemmet.

Sikkerhed

Som nævnt vil enhver online enhed kunne hackes, så længe den er koblet til internettet. Og det er netop essensen af et smart home-system: at enheder er online i et samlet netværk for at kunne skabe komfort og optimering i hjemmet via intelligente automatiserede handlinger. Men med et stigende antal smart home-enheder online, øges risikoen for cyberangreb også.

Hackere kan hacke sig vej igennem dit overvågningskamera og tage kontrollen over det, eller de kan skabe sig vej til dit system ved at hacke eksempelvis en smart ovn eller andet. Det er bydende nødvendigt, at man som kommende smart home-ejer tager cybersikkerhedsspørgsmålet seriøst, for der lurer op til flere forskellige farer her. Vi ser på hvad man selv kan gøre for at skabe øget sikkerhed i sit smart hjem i det følgende afsnit.

Hvordan beskytter man sit smarthome?

Udover at sikre sig det bedste udstyr og de mest pålidelige enheder, så kan man også beskytte sig betragteligt mod hacking og andre ubehagelige cybermæssige overraskelser ved at beskytte hver enkelt enhed i sit smarthome system. Det kan blandt andet ske ved at benytte en VPN.

En VPN kan hentes ned som en app og beskytte den pågældende enhed, som appen aktiveres på. Men en VPN kan også beskytte dine smart home-enheder via en router. Men hvordan fungerer en VPN på en router så? Den installeres ganske enkelt på din hjemmerouter og vil derigennem beskytte alle enheder, som opererer på routeren – også dem der netop ikke er direkte kompatible med en VPN.

Derudover bør man også altid sørge for at skabe unikke og stærke adgangskoder til enhver smart hjems enhed for at skabe øget netsikkerhed. Nogle folk undervurderer vigtigheden af stærke adgangskoder til smart enheder og benytter i stedet blot den preinstallerede adgangskode. Det er en stor fejl. Adgangskoderne bør tages meget seriøst.

Man bør også altid sørge for at opdatere sine respektive smart home-enheder med enhver ny sikkerhedsopdatering. På den måde sikrer man, at systemets enheder altid fremstår i sin stærkest tænkelige version rent cybersikkerhedsmæssigt.

Onlinesikkerhed starter med et klik.

Bevar sikkerheden med verdens førende VPN