Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Olaga integritetsintrång: vad handlar det om?

Olaga integritetsintrång klassas som ett brott där någon sprider känsligt innehåll om någon annan person. Det kan handla om filmer, bilder eller andra känsliga uppgifter. För att skydda privatpersoner från att bli utsatta för detta brott infördes en olaga integritetsintrångslag 2018.

Olaga integritetsintrång: vad handlar det om?

Vad är olaga integritetsintrång?

Olaga integritetsintrång kan jämföras med nätmobbning och är alla former av brott som innefattar delning mot någon annans godkännande av innehåll som anses känsligt och integritetskränkande. Det är ett brott som kan ge upp till 4 års fängelse om det klassas som grovt.

Fokus ligger alltså på själva delningen av materialet i sig, snarare än införskaffandet. Det många hackare ägnar sig åt, som försök att komma över personlig information via t.ex. malware och spionprogram, faller alltså inte under lagen för olaga integritetsintrång så länge materialet inte sprids vidare. Kränkningar via t.ex. deepfakes faller i sin tur under förtal eftersom det handlar om fabricerat material.

Vad omfattar olaglig integritetsintrång?

En av de vanligaste typerna av olaga integritetsintrång är spridning av sexuella bilder och filmer på nätet. Detta brott föll tidigare under brottstiteln förtal och av denna anledning var det svårt att fälla förövare som utsatt någon för detta. Efter att lagen om olaga integritetsintrång infördes är det betydligt lättare att fälla för brott.

Olaga integritetsintrång behöver inte vara av pornografiskt material. Det kan också handla om annan känslig data eller uppgifter. Exempel kan vara bevismaterial för brott som sprids i sociala medier. Fotografer och journalister är dock undantagna från lagen om olaga integritetsintrång.

Vad är straffet för olaga integritetsintrång?

För de som utför olaga integritetsintrång på någon kan domen bli böter eller upp till 2 års fängelse. Vid fall där olaga integritetsintrång anses vara grovt får man minst 6 månader i fängelse och upp till 4 år.

Vad ska du göra om du utsätts för olaga integritetsintrång?

  • Det första du behöver göra om du misstänker att du har blivit utsatt för olaga integritetsintrång är att polisanmäla, så att polisen kan starta en utredning i ärendet.
  • Samla allt bevis du har genom att ta skärmdumpar. Detta för att du ska ha kvar bevis ifall personen som lagt ut materialet skulle radera innehållet.
  • För att styrka bevismaterialet ytterligare för vad du blivit utsatt för, är det bra om du ber någon du känner att också ta en skärmdump på innehållet som delats.

Vad kan du göra för att förhindra olaga integritetsintrång?

Det kan vara förödande att bli utsatt för olaga integritetsintrång. Tänk dig att ditt ex vill hämnas på dig och lägger ut intima bilder eller filmer på dig. Eller att någon som har känsligt innehåll om dig, hotar att dela detta på nätet och till slut ser du detta innehåll delat på sociala medier.

Att vi delar för mycket om oss själva på sociala medier är ett stort problem ur integritetssynpunkt och många har blivit smärtsamt medvetna om nackdelarna med sociala medier och t.ex. valt att radera sina Facebook-konton eller stänga ned sina Instagram-konton.

Tänk också på att det till och med kan vara så att du själv, kanske omedvetet, begår brottet olaga integritetsintrång. Så gör du för att förhindra olaga integritetsintrång:

  • Fundera alltid igenom om bilder eller filmer som du lägger ut kan spridas vidare och visas i sammanhang där du själv inte skulle önska se dem. Om du har ett konto som är öppet för alla så kan det innebära att någon stjäl ditt innehåll och delar det någon annanstans.
  • Tänk också på detta i sammanhang där du själv delar bilder eller filmer, så att du inte kränker någons integritet genom att dela innehållet.
  • Om du är förälder är det viktigt att uppmärksamma dina barn på hur man bäst skyddar sig själv på nätet så att de inte riskerar att dela material de inte borde.
  • Om du ser något som du uppfattar som integritetskränkande online, ta alltid kontakt med personen som blivit utsatt. Du kan också anmäla händelsen till plattformen det berör.
  • Om du misstänker att du själv utsatts ska du alltid kontakta polisen och anmäla händelsen. Glöm inte att spara bevisen!