Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Hur skannar och skapar man en QR-kod?

Numera används digitala lösningar till det mesta, t.ex. för att köpa varor och logga in på olika typer av tjänster. QR-koden är ett ypperligt exempel på detta. Under det senaste årtiondet har metoden blivit allt mer utbredd i samhället och hittas idag hos många butiker runt om i landet, men används även för att öka säkerheten vid inloggning hos myndigheter, banker och andra organisationer.

Hur skannar och skapar man en QR-kod?

Dessa små fyrkantiga streckkoder må likna de traditionella streckkoder som t.ex. hittas på varor i butiker. Men faktum är att det finns viktiga skillnader. QR-koden kan bland annat lagra betydligt mer information, vilket gör att det är ett mer mångsidigt och säkrare alternativ i jämförelse med traditionella koder.

Vill du veta mer? Häng med!

Hur skannar man QR-kod iPhone?

Du kan enkelt skanna en QR-kod med din iPhones kamera:

  • Öppna din iPhones kameraapp.
  • Välj den bakre kameran. Se till att QR-koden visas i kameraappens synfält. Din enhet känner automatiskt igen koden och visar ett meddelande.
  • Tryck på aviseringen för att öppna länken eller informationen som är kopplad till QR-koden.

Men det finns även dedikerade appar som är till för att endast läsa av QR-koder. Det är dessa appar du använder för att läsa av menyer, varor och liknande hos restauranger, butiker och andra organisationer.

Hur skannar man QR-kod Android?

Om din smartphone har en inbyggd QR-kodläsare eller läsare (Android 9, 10 och nyare) kan du skanna koden med telefonens kamera:

  • Öppna enhetens kameraapp.
  • Positionera din kamera så att QR-koden syns tydligt i ramen. Din enhet känner automatiskt igen koden och visar ett meddelande.
  • Tryck på aviseringen för att öppna länken eller informationen som är kopplad till QR-koden.

Hur skannar man en QR-kod med en dator?

Vill du skanna en QR-kod på din bärbara dator utan att använda din mobilens kamera? Då finns det två sätt:

Metod 1: Ta en skärmdump och avkoda QR-koden

  • Ta en skärmdump av QR-koden på skärmen på din bärbara dator eller PC.
  • Om du använder Windows måste du spara skärmdumpen som en fil efter att den har hämtats till ditt urklipp.
  • Gå till en onlinebaserad QR-avkodare (exempelvis https://qrcode-decoder.com/) och ladda upp bilden eller använd dra-och-släpp-gränssnittet.
  • Motsvarande information eller länk visas.

Metod 2: Använd en app eller ett webbläsartillägg

Det finns flera appar och webbläsartillägg som skannar QR-koder direkt från skärmen. Om du till exempel använder Google Chrome kan du ladda ner tillägget QR code Reader gratis. Alternativt kan du hitta flera appar som erbjuder samma funktion med en enkel sökning. Viktigt: Om flera QR-koder syns på skärmen är det inte säkert att tillägget fungerar korrekt. I det här fallet är det bättre att använda den första metoden.

QR-koden fungerar inte

Det kan finnas flera olika anledningar till att QR-koden inte fungerar. Om QR-koden finns på ett fysiskt papper kan pappret helt enkelt ha skadats så pass mycket att din enhet inte kan läsa av koden.

Men en av de allra vanligaste anledningarna är att QR-koden helt enkelt är tagen ur drift. Detta är vanligt i affärer eller när du loggar in på din internetbank. Här finns ofta en tidsfrist för hur länge QR-koden är tillgänglig och kommer sluta att fungera efter detta, även om du fortfarande kan se den.

Hur skapar man en QR-kod?

I dagens teknologiskt utvecklade samhälle är det busenkelt att skapa en egen QR-kod. Det finns hur många hemsidor och appar som helst som sysslar med detta och många av dem är helt gratis.

Här kan du länka en hemsida, text, PDF-fil eller annat till din QR-kod och hela processen tar endast några få minuter.

Är det säkert att skanna en QR-kod?

Ja, i regel är det väldigt säkert att skanna en QR-kod. Dessa koder används bland annat för att öka säkerheten hos internetbanker och myndigheter och är i dessa fall väldigt säkra.

Men om du använder kostnadsfria appar för att skapa eller läsa QR-koder kan det faktiskt finnas några säkerhetsbrister. Med tanke på att de är gratis måste de finansiera sina verksamheter på annat sätt, ofta genom att spara dina loggar som de sedan kan sälja till tredjepart, vilket skapar integritetsrisker.

De lite mer osäkra varianterna är även mer mottagliga mot virus och andra typer av cyberattacker (t.ex. nätfiske eller social ingenjörskonst), vilket gör att du kan förlora filer, information eller till och med pengar.

Men det finns vissa saker som du kan göra för att skydda dig, t.ex:

  • Använd en VPN. Med hjälp av en VPN-tjänst som NordVPN får du ett bra extra skydd i form av anonymitet och kryptering. Denna VPN-tjänst bidrar även med ytterligare skydd i form av funktionen Threat Protection, något som kan vara en stor fördel med tanke på ökande cyberhot. Du kan även använda VPN på smartphone.
  • Använd endast pålitliga appar och hemsidor. Se till att de använder https och har gott rykte på marknaden.
  • Använd alltid tvåfaktorsautentisering. Tvåfaktorsautentisering, även kallat för flerfaktorsautentisering, går ut på att du verifierar din identitet på fler än ett sätt, t.ex. via lösenord och via QR-kod. Detta bidrar med ett betydligt bättre skydd än om du endast använder ett lösenord.

Nätsäkerhet är bara ett klick bort.

Håll dig säker med världens ledande VPN