Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

De 10 Bästa Alternativ till YouTube

Visste du att upp till hela 300 timmar av video laddas upp till YouTube varje minut? Faktum är att under tiden som denna guide färdigställts så har nästan 100 000 minuter av video laddats upp till plattformen! Samtidigt så beskådas över 5 miljarder videor under dygnets 24-timmar, något som för övrigt ingen av de alternativ till YouTube som diskuteras i denna guide kommer i närheten av för närvarande.

De 10 Bästa Alternativ till YouTube

De bästa alternativen till YouTube

Trots den gigantiska populariteten så har många användare valt att överge YouTube till förmån för andra videoplattformar. Anledningen till det hela är inte helt given, men en av de mer påtagliga återfinns i form av de ihärdiga ryktena gällande äventyrande av den personliga integriteten.

För att hjälpa dig på vägen gällande valet av plattform samt för att du ska kunna bilda dig en objektiv uppfattning om vad som lämpar sig för just din del så kommer vi i denna guide att fokusera på att belysa de 10 bästa alternativ till YouTube!

Vimeo

Vimeo har inofficiellt profilerat sig som ett adekvat alternativ till YouTube eftersom den erbjuder i mån av tycke och smak samma funktionalitet och prestanda som konkurrenterna. Här hittar du en uppsjö av kostnadsfritt innehåll, samtidigt som du även kan nyttja deras innehållsrika on-demand-tjänst. Plattformen erbjuder med andra ord allt mellan himmel och jord, något som garanterar att även du hittar något av mervärde.

DTube

Plattformen skiljer sig betydligt från deras konkurrenter eftersom den fokuserar primärt på monetära aspekter. DTube använder sig av den form av decentraliserad blockkedja där det sociala nätverket i form av Steemit utgör ryggraden i det hela. DTube har som mål att belöna flitiga och duktiga videoproducenter med den egna kryptovalutan.

Internet Archives Video Section

Även om Internet Archives funnits med ända sedan begynnelsen så har tjänsten på senare år även gjort det möjligt att söka i arkivet efter dokumentärer, filmer och andra klipp som du inte längre kan hitta hos andra videoplattformar.

Du kan filtrera det hela efter år, språk och ämnen. Om du ej hittar vad du letar efter hos traditionella videoplattformar som du med säkerhet vet existerat förut så är sannolikheten stor att du hittar det hos Internet Archives Video Section. Viktigt att nämna i sammanhanget är att du även kan välja att ladda upp egna videor om så önskas.

Metacafe

Metacafe är en videoplattform som faktiskt existerade långt före YouTube. Plattformen har profilerat sig som en webbplats där man hittar klipp som kan klassificeras både som intressanta och ytterst bisarra. Under sin topp så var Metacafe en av de videoplattformar där användare kunde tjäna pengar på sina uppladdningar, något som dock förändrats radikalt på senare år. Har man dock en förkärlek till ovanliga videoklipp så är Metacafe ett perfekt alternativ till YouTube.

9GAG TV

9GAG är en plattform för sociala medier som riktar sig till alla de vilka är ute efter att beskåda korta och framför allt roliga videoklipp. Den har en stor följarskara bland Facebook- och Twitter-användare vilka prisar plattformen på grund av det rika innehållet, som för övrigt med enkelhet kan delas med respektive följare och vänner.

Dailymotion

Dailymotion är en annan trogen tjänare som varit med ända sedan det begav sig. Plattformen innehade en gång i tiden en inofficiell position som den största konkurrenten till YouTube, men har tyvärr haft svårt att hänga med i svängarna, även om det fortfarande idag har en gedigen skara av fans.

Vevo

Ett av de bästa YouTube-alternativen, om du råkar vara en äkta musikfantast. Vevo erbjuder ett gigantiskt utbud av musikvideor med en exceptionell ljudkvalitet. Framför allt så fokuserar man på två primära utgivare i form av Sony Music Entertainment och Universal Music Group. Självfallet så erbjuder man även musikvideor från andra utgivare, även om föregående aktörer dominerar utbudet.

Twitch

Twitch är en live-video-plattform som på senare år ökat explosionsartat i användning. Plattformen har indirekt profilerat sig som en plats där yngre förmågor hittar passande videomaterial men erbjuder även en video-on-demand-tjänst som ett tillägg för den äldre populationen.

TED

TED är i sig ej en traditionell videoplattform per definition utan en ideell organisation som fokuserar på att arrangera TED-konferenser runt om i hela världen. Den fokuserar främst på videoklipp som främjar kunskapen, något som innebär att föreläsningar spelas in varav videorna laddas upp hos TED, där de sedan kan beskådas av gemene man. Den lämpar sig således som den ideala plattformen om man önskar få nya insikter eller ta till sig ny kunskap.

Crackle

Crackle är en videoplattform som initialt grundades av Sony Picture Entertainment. Den har gjort sig känd som den bästa plattformen när det kommer till material som per juridisk mening skyddas av lagen, där populära TV-program inklusive Hollywood-producerade matinéfilmer utgör en stor del av utbudet.

Här hittar du även material från andra etablerade utgivare, inklusive Columbia Pictures, Funimation Films, Tri-star med flera. Notera dock att vissa regioner kan begränsa åtkomsten till specifika titlar, något som för övrigt kan lösas genom att nyttja en passande VPN-lösning. Det sistnämnda lämpar sig även som alternativ för Sverige & YouTube.

Varför Ska du Leta Efter Alternativ till Youtube

Den främsta anledningen till att du bör leta efter adekvata alternativ till YouTube är något som endast du själv kan svara på. Om du är en individ som brinner för TED-föreläsningar så faller det sig naturligt att fokusera på TED-plattformen.

Å andra sidan, är du i stället en veteran som önskar få uppleva de gamla Hollywood-klassikerna så är det ganska givet att du väljer Crackle som ditt primära val. Oavsett orsaken bakom det hela så måste du förstå att det finns en hel värld utanför YouTube som bara väntar på att upptäckas!

Vilken är Den Största Konkurrenten till YouTube?

Det är svårt att lyfta fram en enda specifik videoplattform som den i särklass största konkurrenten till YouTube. Detta på grund av att många av plattformarna som lyfts fram i denna guide fokuserar på olika typer av användare.

Medan YouTube riktar sig till en tämligen bred användarskara med videoklipp som fokuserar på allt mellan himmel och jord så tenderar många andra videoplattformar att erbjuda ett betydligt mer nischat innehåll.