Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Zo bescherm je jezelf tegen identiteitsfraude

Identiteitsfraude, ook wel identiteitsdiefstal genoemd, is subtiel, sluw en creatief. Het is fraude met onze persoonlijke gegevens en kan recht onder onze neus gebeuren als we niet opletten. Het is vandaag de dag een serieus probleem, nu bijna al onze financiële zaken online worden geregeld. Gelukkig kun je jezelf goed tegen identiteitsfraude beschermen. Maar wat is identiteitsfraude precies en wat is de beste bescherming om identiteitsdieven te slim af te zijn?

Zo bescherm je jezelf tegen identiteitsfraude

Wat is identiteitsfraude?

Identiteitsfraude is de diefstal van je persoonlijke of financiële gegevens. De identiteitsdief probeert zich vervolgens als jou voor te doen om je rekening te plunderen, je creditcard te gebruiken, een hypotheek te vervalsen of een paspoort of ander document aan te vragen. Je persoonsgegevens kan alles omvatten – van je BSN tot je vingerafdrukken.

Hoe vaak komt identiteitsfraude in Nederland voor?

In totaal ontving de Fraudehelpdesk in 2022 ongeveer 500.000 online meldingen van fraude. De schade liep in totaal op tot 41 miljoen euro. Volgens de helpdesk hielp de coronacrisis hieraan mee, omdat mensen sinds het begin van de crisis nóg meer tijd online doorbrengen en nóg meer dingen online regelen.

Hoe weet je dat iemand je identiteit gebruikt?

Hoe weet je of je het slachtoffer bent van identiteitsfraude? Omdat criminelen vaak listig te werk gaan, is het belangrijk om op kleine details te letten:

  • Je ontvangt (bepaalde) rekeningen of brieven niet meer per post. Dit kan een teken zijn dat je persoonlijke gegevens via poststukken worden gestolen.
  • Je bent op de hoogte gesteld dat je gegevens vanwege een datalek openbaar gemaakt zijn: Inloggegevens of andere persoonlijke informatie kunnen uit de database van een bedrijf zijn gestolen en gebruikt worden om identiteitsfraude te plegen.
  • Je ziet vreemde transacties op je rekeningafschrift. Het is belangrijk om ook kleine transacties niet over het hoofd te zien, omdat oplichters grote bedragen zullen vermijden in de hoop onopgemerkt te blijven.

Hoe kan iemand je identiteit stelen?

Cybercriminelen kunnen je identiteit van elke website of app stelen die je persoonlijke informatie bevat. Ze verkrijgen hun informatie van onbeveiligde websites, social media (lees meer over de gevaren van social media), poststukken, (overheids)databanken en via cyberaanvallen.

Stel je de volgende situatie voor. Je verjaardag is zichtbaar op Facebook. Je vingerafdrukken en DNA-profiel zijn blootgelegd bij een datalek. Je adres is gevonden op het rijbewijs dat je vorige week verloor. En je gaf je BSN toen je een telefoontje kreeg van iemand die vertelde van de belastingdienst te zijn. Criminelen kunnen zo een makkelijk een volledig profiel van je bouwen.

Meldingen van identiteitsdiefstal per type

5 manieren waarop identiteitsdieven aan je informatie komen

Hoe komen fraudeurs aan je kostbare gegevens? Op de volgende manieren:

Datalekken

Er is sprake van een datalek wanneer iemand ongeoorloofde toegang krijgt tot de gegevens van een bedrijf of instelling. De meest gewilde ‘waar’ voor hackers zijn volledige namen, creditcardnummers en BSN-nummers. In 2020 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) 23.976 meldingen van datalekken. Veel van deze gegevens worden op het dark web verkocht.

Onbeveiligd surfen

Vermijd websites die geen ‘s’ in het ‘https’ gedeelte van hun URL hebben. De ‘s’ staat voor ‘secure’, wat betekent dat de site informatie van bezoekers versleutelt. Vermijd openbare wifi, omdat deze niet beveiligd is. Als je toch gebruikmaakt van een openbaar netwerk, gebruik dan altijd een VPN.

Caller ID spoofing

Caller ID spoofing is wanneer een oplichter zijn bel-ID verandert om je te laten denken dat je door je bank of een andere instelling wordt gebeld. De beller zal een vals scenario ophangen en je bankgegevens en andere persoonlijke informatie proberen te ontfutselen.

Diefstal van poststukken

Lang voordat het internet bestond, onderschepten criminelen poststukken in de hoop creditcards, bankafschriften en andere persoonlijke documenten te vinden. Vermijd het versturen van persoonlijke informatie via de post en versnipper belangrijke documenten altijd nadat je ze gelezen hebt.

Skimming

Skimming is het op onrechtmatige wijze verkrijgen van gegevens van een betaalkaart. Criminelen verkrijgen de informatie door een skimmingapparaat op de kaartsleuf te plaatsen die de informatie van de magneetstrip van de kaart leest.

Hoe kan je jezelf tegen identiteitsfraude beschermen?

Wat te doen bij identiteitsfraude? Neem direct maatregelen als je vermoedt dat je slachtoffer van identiteitsdiefstal bent en meld fraude meteen. Dit kun je doen bij de Fraudehelpdesk, die burgers en bedrijven tegen fraude beschermt. Neem ook contact op met de fraudeafdeling van je bank als je per ongeluk op een verdachte e-mail hebt geklikt of je rekeninggegevens hebt doorgegeven aan een mogelijke fraudeur. Daarnaast kun je deze tips volgen om je tegen identiteitsdiefstal te beschermen:

1. Gebruik sterke wachtwoorden. Gebruik een uniek wachtwoord voor elke account en bewaar je wachtwoorden in een versleutelde wachtwoordmanager (nooit in de browser). Eenvoudige tip: een wachtwoord van 10 tekens kan in een paar maanden worden gekraakt, terwijl hackers 200 jaar nodig hebben om een wachtwoord met 12 gemengde tekens (cijfers, letters, symbolen) te kraken.

2. Download de app van je bank. Check of je alles herkent wat er op je rekening bij- en afgeschreven wordt en trek aan de bel als je vreemde transacties tegenkomt.

3. Reageer meteen op datalekken. Verander je gebruikersnaam en wachtwoord onmiddellijk als een bedrijf je informeert dat je gegevens betrokken zijn bij een datalek.

4. Gebruik een VPN. Elk moment dat je online bent, kunnen je gegevens onderschept worden. Gebruik daarom altijd een VPN wanneer je met het internet verbindt. NordVPN is een betrouwbare VPN-aanbieder die je gegevens versleutelt en je IP-adres verbergt, zodat je data en je locatie beschermd blijven. Bovendien biedt NordVPN Threat Protection – een krachtige anti-malware functie die schadelijke websites, advertenties en trackers blokkeert, zodat je veilig kunt surfen zonder een spoor achter te laten.

De beste manier om jezelf tegen identiteitsfraude te beschermen is door je bewust te zijn van de risico’s en door goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Installeer daarom vandaag nog een VPN op je mobiele telefoon en volg de andere tips in dit artikel op om je identiteit optimaal te beschermen.

Bescherm jezelf tegen hackers en identiteitsdieven met NordVPN