Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Hur skyddar man sig mot identitetsstöld?

Identitetsstölder har aldrig varit vanligare än i dagens samhälle, vilket är anledningen till varför det är så viktigt att skydda sig mot det. Majoriteten av dessa stölder och intrång sker på internet, därmed bör du se till att du har ett riktigt bra antivirusprogram, VPN och andra skydd som ger dig ett grundläggande skydd mot detta.

Hur skyddar man sig mot identitetsstöld?

Vad är identitetsstöld?

En identitetsstöld är helt enkelt att din identitet blir kapad på ett eller annat sätt. Detta kan vara att hackare får tillgång till dina personliga uppgifter, och på så sätt exempelvis beställer varor i ditt namn. Men det kan även vara att få tillgång till din kreditkortsinformation, och mycket mer.

Identitetsstöld straffas ofta med fängelse, vilket gör att det är ett väldigt allvarligt brott.

Hur vet man att man har blivit kapad?

Det finns många olika varningstecken för att din identitet har blivit stulen. Det kan exempelvis vara att du inte längre får fakturor som du vet att du borde få, men kan även vara att du plötsligt inte har några pengar kvar på ditt bank- eller kreditkort.

Vid vissa tillfällen kan du även bli informerad om att din information har läckt ut, exempelvis vid dataintrång hos onlinebaserade företag.

Hur kan min identitet bli stulen?

Du kan bli av med den identitet på många olika sätt och vis, varav nedanstående är några av de vanligaste sätten:

Rapporter för identitetsstöld enligt typ

Dataintrång

Det här kan exempelvis vara att ett företag som har dina uppgifter har blir hackat, och på så sätt blir av med dina personliga uppgifter. Men det kan även vara att någon hackar din dator eller telefon, och på så sätt får tillgång till information som du absolut inte vill bli av med.

Ovarsamhet online

Om du är ovarsam online, exempelvis att du inte riktigt är säker på att en sida är säker eller inte, men trots detta laddar ner program eller filer, eller till och med anger din personliga information, kan du självklart bli kapad.

Leta alltid efter det lilla låset som finns till vänster om webbadressen, på så sätt kan du vara säker på att alla dina uppgifter är krypterade och privata när de skickas till hemsidan.

Nätfiske

Det här är en av de vanligaste metoderna, och är säkerligen något du har blivit exponerad för vid ett eller annat tillfälle. Har du lagt märke till att du får konstiga mail med jämna mellanrum? Detta är nätfiske. De försöker lura dig till att klicka på länkar, laddar ner filer eller att ange din personliga information.

Det här är väldigt viktigt att du lär dig känna igen, på så sätt gör du det betydligt svårare för hackare och kriminella att lura dig.

Kortbedrägerier

Kriminella använder avancerad teknik för att klona ditt kort. Detta kan exempelvis ske vid en bankautomat, men även när du betalar vid kassan i en butik. Se till att du tänker på detta, och sätt inte in eller blippa kortet om du tycker att något känns konstigt.

Vad ska man göra om man har råkat ut för identitetsstöld?

Om du har råkat ut för identitetsstöld ska du omedelbart spärra alla dina kort, och höra av dig till banken och förklara vad som har hänt. Sedan bör du även ringa till polisen för att göra en anmälan. Du bör även byta alla dina lösenord till dina konton, och bör sedan försöka klura ut hur de har fått tag i din information.

Hur kan man skydda sig mot identitetsstöld?

Det finns en hel del saker du kan göra för att skydda dig, varav nedanstående är viktiga exempel:

  • Skaffa en VPN. Detta är extra viktigt när du använder offentliga Wi-Fi. Det finns VPN för telefoner om du vill skydda din mobila enhet utöver din dator.
  • Använd ett antivirusprogram. Detta ger dig extra skydd, och varnar dig för potentiella fällor, och hjälper dig att ta bort virus. Men om du använder NordVPN får du något som liknar ett inbyggt virusskydd. Här finns funktioner som Threat Protection som skyddar din enhet mot skadlig kod, skadliga annonser, hemsidor och mer.
  • Lär dig att känna igen fällorna. Grundläggande information ger dig ett bra skydd, vilket gör att du i många fall kan undvika fällorna.

Du bör även se till att dölja din IP-adress. På så sätt undviker du att hackare, kriminella och i princip vem som helst får reda på vart du befinner dig. Men hur döljer jag min IP-adress? Det enklaste sättet är att helt enkelt använda en VPN.

Nästa generations säkerhet är bara ett klick bort.