Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Posti-huijausviesti ja muu roskaposti – miten niiden kanssa kannattaa toimia?

Tuliko sähköpostiin huijausviesti tai roskapostia? Saitko oudon tekstiviestin, jossa on linkki? Roskaviestit eivät ole ainoastaan ärsyttäviä, vaan ne sisältävät todellisia riskejä. Mitä tällaisille viesteille kannattaa tehdä ja minkälaisia vaaroja niihin liittyy? Lue artikkelimme, jossa annamme vinkkejä ikävien viestien torjumiseen ja kerromme, miten tietoturvaa voi tehostaa VPN:n ja fiksujen tietoturvakäytäntöjen avulla.

Posti-huijausviesti ja muu roskaposti – miten niiden kanssa kannattaa toimia?

Huijausviestit ja roskapostin voi tunnistaa näin

Sähköpostiohjelmat suodattavat usein helposti tunnistettavat roska- ja vaaralliset viestit. Uusimmat huijausviestit saattavat kuitenkin päätyä postilaatikkoosi asti. Jos otsikossa on tieto voitosta arpajaisissa, vaikka et ole sellaisiin osallistunut, tai siinä luvataan rahaa, viestiä ei kannata avata vaan se kannattaa merkitä roskapostiksi eli spämmiksi ja poistaa.

Jos viestin otsikko ei herätä epäluuloa, mutta viesti on vieraalta taholta tai siinä pyydetään jonkinlaisia henkilökohtaisia tietoja, ehdotetaan liitteen lataamista tai siirtymistä verkkosivuille, tarkista onko lähettäjä todella yrityksestä tai organisaatiosta, jolta viesti vaikuttaisi olevan. Jos sähköpostin loppuosa ei kuulosta aidolta, se tuskin on sitä.

Kiinnitä myös huomiota kieleen: huijausviesti saattaa olla esimerkiksi huonosti käännetty. Tärkeintä on olla lataamatta liitteitä tai antamatta tietoja. Huijausviestin tarkoituksena voi olla saada uhri lataamaan haittaohjelma, tai yritys verkkourkintaan- eli phishing-viestiin, joka houkuttelee uhria kertomaan esimerkiksi pankkitietojaan tai muita arkaluontoisia tietoja.

Posti-huijausviesti ja muut tekstiviestihuijaukset – näin havaitset vaarallisen viestin

Hakkerit ja muut kiusanhenget hyödyntävät usein tunnettuja tahoja huijausviesteissään. Esimerkiksi Postin nimissä on lähetetty viestejä, joissa kerrotaan arvontavoitosta tai saapuneesta lähetyksestä. Uhria saatetaan myös muistuttaa maksamatta jääneestä maksusta tai kehottaa maksamaan tullausmaksu.

Tällaisia viestejä lähetetään usein tekstiviesteinä. Huijausviesti voi olla vaikea tunnistaa, mutta jos et ole tilannut mitään tai et odota lähetystä, poista viesti. Älä klikkaa viestin kautta esimerkiksi maksamaan laskua tai lataamaan Postin sovellusta, sillä linkit vievät todennäköisimmin esimerkiksi pankkitietoja kalasteleville sivustoille. Älä anna henkilökohtaisia tietoja, äläkä vastaan sähköpostiin tai puhelimeen tulleisiin viesteihin.

Miten huijauksia voi torjua?

Huijausten torjuminen vaatii tarkkaavuutta, mutta siinä kannattaa käyttää myös apuna teknologiaa. Katso vinkit alta:

  • Tärkein tapa välttyä huijatuksi tulemiselta on tunnistaa vaaralliset viestit ja poistaa ne. Arveluttavia liitetiedostoja ei kannata koskaan ladata, eikä vieraita linkkejä kannata klikata. Jos haluat käyttää tiettyä sivustoa, siirry sille selaimen kautta. Huolehdi myös siitä, että läheisesi tunnistavat haitalliset viestit.
  • Jos viesti jää mietityttämään, kannattaa käydä katsomassa viestin lähettäneen tahon sivuilta, onko tahon nimissä lähetetty huijausviestejä. Esimerkiksi pankit pyytävät asiakkaitaan myös kertomaan huijausviesteistä torjuakseen niitä ja varoittaakseen muita asiakkaita.
  • VPN-palvelu puolestaan salaa verkkoliikenteen ohjaamalla sen salatun tunnelin kautta. Salauksen ansiosta hakkerit eivät pääse käsiksi tietoihisi tai seurata toimiasi Internetissä. Lisäksi VPN muuttaa oman IP-osoitteesi VPN-palvelimen osoitteeksi. IP-osoite on hyvä suojata, sillä sen perusteella hakkerit ja huijarit voivat esimerkiksi selvittää sijaintisi, sekä saada käsiinsä muita tietoja.
  • NordVPN:n Threat Protection -ominaisuus suojaa sinua erityisen oveliltakin huijausyrityksiltä: vaikka yrittäisitkin ladata vaarallisen tiedoston, Threat Protection estää sen. Se myös pysäyttää sinut, ennen kuin päädyt vaarallisille verkkosivuille.
  • Jos kuitenkin syötät huijaussivulle maksutietoja, ota yhteyttä pankkiin mahdollisimman pian, jotta korttiasi ei ehditä käyttää.

Minimoi digitaalinen jalanjälkesi maailman johtavalla VPN:llä.

    Hanki NordVPN