Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

VPN-tjänsten ansluter inte: de största problemen och hur du fixar dem

Ett viktigt och konfidentiellt samtal. Ett utbyte av känslig data. I dessa spända och stressade situationer vill du att allt ska vara säkert och fungera på rätt sätt, vilket är anledningen till att du använder en VPN. Men sedan står det att VPN-tjänsten inte fungerar. Låter det som en jobbig situation? Det kan vara ännu värre om du ansluter från ett land med internetbegränsningar och med ett lågt frihetsindex på internet.

VPN-tjänsten ansluter inte: de största problemen och hur du fixar dem

Men som tur är finns det åtgärder för hur du hanterar sådana situationer. Lär dig hur du åtgärdar olika anslutningsproblem nedan.

Varför fungerar inte min VPN och hur löser jag problemet?

Vi kommer att dela med oss av några av de vanligaste orsakerna till anslutningsfel hos en VPN och förslag på hur du löser dem. Dessa felsökningstips för VPN-tjänsten gäller även om du använder Android- eller iPhone-enheter.

Din VPN ansluter inte

Din VPN kan ha anslutningsproblem av många olika anledningar. Innan du blir irriterad eller besviken på din leverantör bör du testa följande:

Kontrollera om din internetanslutning fungerar

Först och främst bör du kontrollera din internetanslutning. Testa att ladda upp några sidor utan att aktivera VPN-tjänsten för att se om det fungerar eller inte.

Om det inte fungerar kan du testa följande:

  1. Koppla bort och anslut på nytt;
  2. Starta om din router;
  3. Kontrollera att din routers internetsladd är ansluten;
  4. Kontakta din internetleverantör om du fortfarande behöver hjälp med att återställa din anslutning.

Vi har även tips för hur du ökar din bandbredd.

Kontrollera dina uppgifter

Om du kör en VPN på din router bör du se till att du har rätt inloggningsuppgifter, detta eftersom att de skiljer sig från ditt VPN-konto. Om de är felaktiga kan du inte ansluta.

Om du använder NordVPN kan du enkelt kontrollera dem via kontrollpanelen som nås via vår hemsida. Välj NordVPN under kontrollpanelen till vänster. Bläddra sedan ner till avancerad konfiguration för att se ditt användarnamn och lösenord i sektionen användaruppgifter (manuell installation).

Se även till att du använder komplexa lösenord för ditt VPN-konto och ändrar dem på regelbunden basis för att de ska vara säkra. Du kan använda vårt säkra verktyg NordPass för att lagra dem.

Kontrollera om din föredragna VPN-server fungerar

Problemet kan ligga i VPN-leverantörens infrastruktur. Vissa servrar kan avvisa nya anslutningar om de är överbelastade. Om du använder en VPN av premiumkvalité bör du ha tillgång till massor av servrar; om det exempelvis är svårt för dig att ansluta till en VPN i Storbritannien, kan du försöka att koppla bort och sedan välja Storbritannien igen. Du skickas då till en annan server, och det kan lösa problemet.

Kontrollera att du har öppnat rätt portar

Din leverantör kan blockera trafik på en specifik port. Försök att ändra dina portinställningar för att se om rätt portar är öppna för VPN-tjänsten.

Din leverantör kan blockera trafik på en specifik port. Försök att ändra dina portinställningar för att se om rätt portar är öppna för VPN-tjänsten. För att NordVPN ska fungera måste portarna 443 TC och 1194 UDP vara öppna. Din brandvägg eller router måste också tillåta genomströmning för VPN-tjänsten. Observera att NordVPN inte erbjuder port forwarding. Appen blockerar alla portar utom de som din VPN behöver för att fungera. Detta ger dig ett större skydd eftersom öppnade portar skapar många säkerhetsrisker.

Problem med VPN-tjänstens mjukvara

En VPN:s mjukvara, precis som annan mjukvara, kan krascha eller drabbas av fel och buggar då och då. Se till att du alltid har den senaste versionen av din app (premiumleverantörer som NordVPN utför ständiga tester för att hitta och åtgärda fel så fort som möjligt). Försök även att återställa eller installera om mjukvaran om problemet kvarstår. Överväg att stänga några bakgrundsprogram och städa upp din hårddisk.

Det kan också finnas problem i VPN-tjänstens inställningar. Du kan enkelt återställa dem till standard om du misstänker att något är fel.

Brandväggsblockering

Se även till att din brandvägg inte blockerar VPN-anslutningar. Lägg till VPN-mjukvaran i listan över undantag i dina brandväggsinställningar.

Kontakta kundtjänst

Om ingen av dessa metoder hjälper kan du kontakta din leverantörs kundtjänst och informera dem om dina problem. NordVPN:s kundtjänst är tillgänglig 24/7, därmed kan du nå oss var som helst och när som helst.

Skydda ditt arbete och privatliv med NordVPN

VPN-tjänsten ansluter inte: de största problemen och hur du fixar dem

Din VPN är långsam

Även om VPN-tjänster av premiumkvalité inte saktar ner ditt internet särskilt mycket, kan du ibland uppleva nedgångar i hastigheten, särskilt med dåligt konfigurerade VPN-tjänster. Nedan hittar du några tips om hur du åtgärdar det.

Kör ett hastighetstest

Först rekommenderar vi att du kör ett hastighetstest om problemet ligger hos din VPN-leverantör eller din internetleverantör. Kontrollera skillnaderna mellan hastigheterna med och utan VPN. Läs mer om VPN-relaterade hastighetstester här.

Byt server

Som nämnts ovan kan serverprestanda variera beroende på användarens närhet och serverbelastning. Prova att ansluta till en server som ligger närmare din fysiska plats och är mindre upptagen.

Byt VPN-tjänstens tunnelprotokoll

Alla VPN-protokoll är inte lika, därmed kan det vara en bra idé att byta dem. NordVPN erbjuder ett par stycken olika protokoll att använda. Vårt Nordlynx-protokoll är supersnabbt och säkert och kommer inte att sakta ner din internethastighet särskilt mycket. Dess lätta karaktär ger dig de bästa hastigheterna och den bästa säkerheten.

Byt port eller IP-protokoll

Prova att ändra ditt IP-protokoll från TCP till UDP. Även om de båda har sina fördelar och nackdelar, är UDP vanligtvis snabbare än TCP. Detta kommer dock på bekostnad av stabilitet.

Du kan även justera dina portar. VPN-klienter använder specifika portar för att dirigera sin trafik. Portar separerar trafik från olika källor för att hålla dem organiserade. Men alla portar kan inte kommunicera lika bra med din VPN. Dessutom kan din internetleverantör sakta ner vissa portar, därmed kan det vara en bra idé att byta dem.

Konfigurera ditt antivirusprogram

Ditt antivirusprogram kan störa VPN-anslutningar. Om du lägger till NordVPN i listan för undantag bör det dock fungera som tilltänkt.

Byt VPN-leverantör

Om du använder en kostnadsfri VPN kommer du förmodligen att uppleva anslutnings- och hastighetsstörningar oftare. VPN-leverantörer som inte är tillförlitliga eller som är underfinansierade saknar vanligtvis tillräckliga servrar och kundservice för att garantera den bästa upplevelsen. Dessutom samlar de ofta in dina uppgifter och ger dig inte den integritet du förväntar dig.

Din VPN tappar anslutningen

Om din VPN ofta slutar fungera kan din trafik exponeras, vilket gör att du kanske inte får den integritet du förväntar dig. De goda nyheterna är att det finns några sätt att mildra sådana VPN-problem.

Ändra dina brandväggsinställningar

Din brandvägg inspekterar och blockerar inkommande paket, därmed kan den naturligtvis även bromsa ditt nätverk. Om internetanslutningen blir väldigt långsam kan du bli bortkopplad från din VPN-tjänst. Vissa brandväggar fungerar inte bra med VPN-tjänster, därmed bör du se till att din brandvägg inte stör din VPN-trafik. Lägg till din VPN-tjänst till undantag om du vill slippa att inaktivera din brandvägg helt och förlora det skydd den bidrar med.

Använd en annan DNS-server

Ibland kanske din tjänsteleverantörs DNS-server inte fungerar korrekt, i dessa fall kan det vara värt att välja en annan DNS-server. I NordVPN:s app kan du enkelt göra detta i inställningarna. Tänk bara på att anpassade DNS-servrar utsätter dig för högre risker för DNS-läckage. Lyckligtvis erbjuder NordVPN ett skydd mot detta för att göra din upplevelse säkrare.

Byt VPN-protokoll

Det kan hjälpa om ditt system stör ett protokoll. Prova att flytta från TCP till UDP eller välj ett av de många protokoll som erbjuds av NordVPN.

Observera att om du använder VPN-tjänster av premiumkvalité är sannolikheten för allvarliga problem med din internet- eller VPN-anslutning låg. De bästa VPN-tjänsterna erbjuder både hög hastighet och säkerhet. Skaffa en VPN för en smidig och säker internetupplevelse.

Förbättra din cybersäkerhet med NordVPN.