Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Så byter du din IP-adress manuellt

Att byta din IP-adress kan rätta till nätverksproblem och hjälpa dig undvika en rad olika cyberhot. I den här guiden kikar vi på hur enkelt det är byta IP med ett VPN, ger svar på frågan om det går att byta IP-adress gratis och ger även stegvisa instruktioner för hur du byter IP-adress manuellt på operativsystem som Windows, macOS, Linux, Android och iOS.

Så byter du din IP-adress manuellt

Innehåll

Innehåll

Varför skulle jag vilja ändra min plats?

Huvudanledningen till att du kanske vill byta din offentliga IP-adress är att skydda din integritet online. Genom att byta IP-adress kan du undvika potentiella hackare och även vissa spårare på hemsidor.

Men det finns många andra sätt att dra nytta av möjligheten att byta IP-adress:

  • Ökad integritet. Marknadsförare kan skapa en informationsprofil av dig och knyta den till din publika IP-adress. Om du däremot byter den adressen så kan du återfå en del av din integritet och surfa på nätet utan en länk till de specifika informationsprofilerna.
  • Surfa utomlands. När du reser utomlands kan det vara svårare att använda internet. Webbsidor laddas automatiskt på språket som talas där du befinner dig, och nyhets- och videorekommendationer kan vara mindre relevanta. Att byta till en IP-adress i ditt hemland kan hjälpa dig att kringgå sådana problem.
  • Ökad säkerhet. Illasinnade och hackare kan använda din IP-adress för att utsätta dig för DDos-attacker eller till och med doxxa dig (dela information om din plats online utan ditt tillstånd). För att motverka dessa problem kan du byta till en ny IP-adress och dölja din fysiska plats.
  • Lös nätverksproblem. Vissa nätverksbekymmer, som IP-blockering, kan lösas genom att byta din IP-adress. Om du har en statisk IP-adress (i motsats till en dynamisk IP-adress) och du börjar stöta på problem att skicka och motta data kan du försöka att byta till en annan IP-adress.
  • Jämför priser när du shoppar. Vissa webbsidor erbjuder olika priser för besökare från olika länder. När du lärt dig hur du byter din virtuella plats kan du växla mellan olika platser i världen för att leta de bästa priserna.
  • Dölj din identitet från spårare. Om du ansluter hemifrån är din plats en viktig del av att spåra din identitet online. Genom att dölja din plats kan du sätta käppar i hjulet för irriterande onlinetjänster som försöker att spåra din plats. Om du t.ex. är bosatt i Sverige kan du använda en VPN-server i USA så att det ser ut som att du är en amerikansk internetanvändare.

Hur byter man sin IP-adress manuellt?

Innan vi kikar på hur du ändrar din IP-adress är det bäst att vi först reder ut någonting. När vi talar om IP-adresser talar vi om olika typer av IP-adresser – dels privata och dels offentliga IP-adresser.

  • Din privata IP-adress används för att identifiera enheter på ditt nätverk – antingen hemma eller inom ett företag – snarare än på internet. I steg-för-steg-instruktionerna nedan visar vi hur du ändrar till en ny privat IP-adress.
  • Din offentliga IP-adress är den adress som används för att identifiera din router och dina enheter på internet, och att ändra den är inte lika enkelt. Du kan inte själv ändra en offentlig IP-adress till en adress du själv väljer. Du kan kontakta din internetleverantör och be om att de ändrar den, eller använda ett VPN eller en proxy för att få en ny IP-adress. Var dock försiktig med gratis VPN-leverantörer eftersom de ofta inte håller vad de lovar – mer om det längre ner i artikeln.

När du läser på om IP-adresser märker du snart att det ofta uppstår missförstånd kring termen “privat IP-adress”. Som vi just nämnt syftar det till en IP-adress som används inom ditt eget nätverk. Problemet är dock att offentliga IP-adresser kan vara antingen statiska eller dynamiska (de förblir alltid desamma eller ändras automatiskt med jämna mellanrum) och att vissa guider väljer att kalla statiska IP-adresser för privata IP-adresser, vilket är missvisande. De syftar då till att du via vissa tjänster kan prenumerera på en egen dedikerad (statisk, eller fast) IP-adress som bara tillhör dig och som du inte delar med andra användare av tjänsten.

Att ändra IP-adress på Windows 10

Så här ändrar du din privata IP-adress på Windows 10.

  1. Välj Start och gå till Inställningar > Nätverk och Internet.
  2. Välj det nätverk du vill redigera, wifi (klicka på Hantera kända nätverk) eller Ethernet.
  3. Bredvid IP-tilldelning väljer du Redigera.
  4. Under Redigera IP-inställningar, välj Manuellt.
  5. Skriv in IP-adressinställningarna i rutorna IP-adress, Undernätsprefixets längd och Gateway.
  6. Klicka på Spara när du är klar.

Att ändra IP-adress på Windows 11

Följ de här stegen för att ställa in en ny privat IP-adress på Windows 11.

  1. Välj Start och gå till Inställningar > Nätverk och Internet.
  2. Välj det nätverk du vill redigera, wifi (klicka på Hantera kända nätverk) eller Ethernet.
  3. Bredvid IP-tilldelning väljer du Redigera.
  4. Under Redigera IP-inställningar eller Redigera IP-inställningar för nätverk, välj Manuellt.
  5. Skriv in IP-adressinställningarna i rutorna IP-adress, Undernätsprefixets längd och Gateway.
  6. Klicka på Spara när du är klar.

Att ändra IP-adress på macOS

Om du vill ändra privat IP-adress på macOS följer du de här stegen.

  1. Gå till Systeminställningar.
  2. Klicka på Nätverk och sedan den anslutning du vill redigera, wifi eller Ethernet.
  3. Klicka på rutan Detaljer… bredvid din anslutning.
  4. Klicka på TCP/IP och välj sedan Manuellt under Konfigurera IPv4.
  5. Skriv in din nya IP-adress.
  6. Klicka på OK.

Att ändra IP-adress på Android-enheter

Så här ändrar du till en ny privat IP-adress på Android.

  1. Gå till Inställningar.
  2. Navigera till Wifi.
  3. Klicka på ditt anslutna Wifi-nätverk.
  4. Klicka på modifiera nätverk.
  5. Välj avancerat.
  6. Byt IP-adress.

Att ändra IP-adress på iOS-enheter (iPhone och iPad)

Följ de här stegen för att ställa in en ny privat IP-adress på iOS.

  1. Gå till inställningar.
  2. Klicka på Wi-Fi och sedan den blå symbolen med ett “i” bredvid din wifi-anslutning.
  3. Klicka på Ställ in IP under IPv4-adress.
  4. Välj Manuellt och ange din nya IP-adress.
  5. Klicka på Spara.

Att ändra IP-adress på Linux

Hur du ställer in en ny privat IP-adress på Linux via ett användargränssnitt skiljer sig något åt beroende på vilken distro du använder. Här är de enkla stegen för att ändra IP-adress i populära Ubuntu.

  1. Gå till Inställningar.
  2. Klicka på antingen Network eller Wi-Fi, beroende på vilken anslutning du vill redigera.
  3. Klicka på kugghjulssymbolen bredvid den anslutning du vill redigera.
  4. Välj “Manual” under IPv4-tabben och ange din nya IP-adress, nätmask och gateway.
  5. Klicka på knappen Apply.
  6. Du kan verifiera ändringen genom att öppna terminalen och ange kommandot “ip a”.

Att ändra IP-adress på din Router

Stegen för att ändra privat IP-adress på din router skiljer sig åt beroende på vilket märke av router du har. Här följer generella instruktioner, men var medveten om att t.ex. menyer och namn för knappar skiljer sig åt mellan olika routrar. Läs manualen som följde med din router eller kontakta tillverkaren för mer detaljerade instruktioner.

  1. Öppna webbläsaren och skriv in routerns nuvarande IP-adress i adressfältet (kan skilja sig åt, men standard-IP-adress är http://192.168.0.1).
  2. Logga in med det användarnamn och lösenord tillverkaren försett dig med (finns ibland utskrivet på ett klistermärke på routerns undersida). Om det är första gången du loggar in till din router är användarnamnet ofta “Admin” och lösenordsfältet lämnas tomt, men detta kan variera.
  3. Navigera till routerns nätverksinställningar.
  4. Ange routerns nya IP-adress och nätmask och spara.
  5. Kom ihåg att den nya IP-adress du nu uppgett är den du använder för att logga in till din router via en webbläsare i framtiden.
  6. Du kan också bli tvungen att justera din dator/dina enheters nätverksinställningar för att kunna ansluta till nätverket igen (bör ske automatiskt om du kopplar från och ansluter till nätverket igen).

Ändra IP-adress med ett VPN

Med ett VPN, eller virtuellt privat nätverk, slussas din trafik via en VPN-server, vilket har många fördelar. En är att det ändrar din offentliga IP-adress så att det ser ut som att du använder internet från en annan fysisk plats än din egentliga, nämligen den plats där servern befinner sig.

Det fungerar så här. Din VPN-app låter dig välja en server var som helst i världen där VPN-tjänsten har dem utplacerade. NordVPN har t.ex. servrar i 111 länder världen över. Om du t.ex. Väljer en VPN-server i USA, så kan de webbsidor du besöker endast se IP-adressen för den plats i USA där servern är utplacerad.

När du ansluter till den server du valt skapar appen en krypterad tunnel runt all din datatrafik. Denna VPN-tunnel leder direkt till din valda server, som avkrypterar trafiken och slussar den vidare till sin slutdestination. Din IP-adress (internetprotokoll) – som kan avslöja din plats och identitet – är nu densamma som för servern. Din riktiga IP är dold.

När du använder ett VPN för att dölja din fysiska plats så ändrar du också din IP-adress. Följ de här stegen:

  1. Skaffa en pålitlig VPN-prenumeration för att ändra din IP-adress. Här hittar du ett brett utbud av NordVPN-prenumerationer.
  2. Ladda ner VPN-appen för din enhet och installera den.
  3. Öppna applikationen och logga in.
  4. Klicka på “Snabbanslut” för att ansluta till den bästa servern för dig på bara några sekunder.
  5. Efter att du anslutit har din virtuella plats och IP-adress ändrats!
  6. Om du sedan vill ändra din VPN-server till en i t.ex. Storbritannien, så behöver du bara klicka på kartan i NordVPN-appen för att den smarta algoritmen ska hitta den snabbaste servern för dig där.
  7. Läs gärna vår guide för hur du konfigurerar ett VPN.

Kom dock ihåg att vara försiktig med gratis VPN-tjänster. Det är inte ovanligt att de säljer sina kunders data och erbjuder betydligt lägre hastigheter och färre servrar. Ett bra VPN investerar kontinuerligt i sin infrastruktur, utvecklar nya tjänster och underhåller sina servrar. För att kunna göra det behövs pengar, vilket gratis VPN-tjänster måste tjäna på något sätt – och de väljer inte alltid lösningar som värnar om användarna.

Ändra IP-adress med en proxyserver

En proxy fungerar till viss del som ett VPN. Den fungerar som en mellanhand som ansluter till en webbsida åt dig. Trafiken slussas via en proxyserver och den IP-adress som syns är proxyserverns istället för din egen.

Den största skillnaden mellan en proxy och ett VPN är att, till skillnad från VPN-tjänsten, så krypterar proxyn inte din anslutning. Proxyn ändrar din IP-adress och det är allt. VPN-tjänster erbjuder överlag betydligt fler funktioner för att hålla dig säker och privat på nätet.

Ändra IP-adress genom att kontakta din internetleverantör (ISP)

Du kan kontakta din internetleverantör och be dem att ge ditt nätverk eller din enhet en ny IP-adress. Det är givetvis inte ett smidigt sätt att hantera IP-bytet i långa loppet, och de kan inte ge dig en IP-adress som ser ut att komma från en annan plats, eftersom IP-adressen de ger dig alltid kommer att vara knuten till var din router eller enhet befinner sig.

Nackdelarna med att ändra IP-adress

Även om de inte är många så finns det vissa nackdelar med att ändra IP-adress som är värda att nämna.

Än en gång handlar det nu om att ändra din offentliga IP-adress. Att ändra en privat IP-adress görs vanligtvis för felsökning inom ett nätverk och det enda problem du egentligen kan stöta på där är att du gör felaktiga inställningar (och inte kommer ihåg hur de ursprungliga såg ut så att du kan ändra tillbaka).

Att ändra din offentliga IP-adress innebär många fördelar, inte minst säkerhetsmässigt, men det finns också vissa nackdelar:

  • Hastighet. Om du använder en VPN- eller proxytjänst så kan det ha en viss inverkan på din anslutningshastighet – särskilt om du väljer att ansluta till en VPN-server på andra sidan jordklotet. Var noga med att läsa recensioner och kundomdömen om den tjänst du överväger. Om du väljer en pålitlig leverantör som NordVPN, som flera gånger utsetts till det snabbaste VPN:et, så kommer inverkan på din hastighet att vara försumbar.
  • Kostnad. Att kontakta din internetleverantör för att ändra IP-adress kostar ingenting, men de bästa VPN-tjänsterna tar alltid ut en prenumerationsavgift. Det kostar att underhålla en god VPN-infrastruktur och tillräckligt många servrar för att de inte ska bli överbelastade och sakta ner din anslutning – något som ofta är ett problem för gratis VPN-tjänster.
  • Olagligt i vissa länder. Beroende på var du befinner dig kan användningen av VPN-tjänster för att ändra din IP-adress vara olaglig, som t.ex. i Kina, Belarus och Iran.
  • CAPTCHAs. När fler användare ansluter till samma VPN- eller proxyserver så delar de alla samma IP-adress. Om flera av dem besöker samma webbsidor kan sidorna uppfatta det som misstänksamt och du tvingas lösa CAPTCHAs (klicka på alla rutor med en buss!) för att bevisa att du är en människa.

Nätsäkerhet är bara ett klick bort.

Håll dig säker med världens ledande VPN