Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Virus puhelimessa? Näin poistat viruksen Android-puhelimesta tai iPhonesta

Onko puhelimesi alkanut käyttäytyä epätavallisesti viime aikoina? Kuumentuuko puhelin, ilmaantuuko näytölle ponnahdusikkunoissa mainoksia tai menevätkö sovellukset pois päältä kesken käytön? Sinulla on mahdollisesti virus puhelimessa. Lue alta, miten voit tarkistaa onko puhelimessa virus ja miten poistat haittaohjelmat Androidiltasi tai iPhonestasi.

Virus puhelimessa? Näin poistat viruksen Android-puhelimesta tai iPhonesta

Voiko Android-puhelimessa olla virus?

Periaatteessa Android-laitteisiin ei pääse viruksia. Viruksia kuvataan usein haittaohjelmiksi, jotka kopioivat itseään ja rikkovat ohjelmat sekä tiedostot, vaikuttaen laitteen toimintaan. Tällaisia itseään kopioivia haittaohjelmia ei ole Androideilta tähän mennessä löytynyt. Kun puhutaan Android-viruksista, virus puhelimessa on tavallisesti pahantahtoinen tai väärennetty sovellus. Ne voivat vakoilla käyttäjän toimintaa, suoltaa mainoksia tai ottaa puhelimen haltuun lunnaita vastaan.

Tällaisia sovelluksia voi päätyä puhelimelle, jos ne ovat tavalla tai toisella ohittaneet Google Playn turvallisuustarkistuksen, ja olet ladannut ne puhelimellesi. Niitä voi tulla myös kolmannen tahon sovelluskaupasta. Katso alta, mitä nämä sovellukset voivat tehdä:

  • Asentaa laitteellesi rootkit-piilohallintaohjelman, jolloin hakkerit saavat laitteesi haltuunsa.
  • Veloittaa väärennettyjen mainosten klikkaamisesta.
  • Varastaa luottamuksellista tietoa, kuten käyttäjänimiä ja salasanoja.
  • Lukita laitteesi ja vaatia lunnaita sen avaamiseksi.
  • Tehdä tilauksia premium-palveluihin.
  • Tallentaa puhelinkeskusteluja.

Verkkoturvallisuus käynnistyy napsautuksella.

Pysy suojattuna maailman johtavan VPN:n avulla

Voiko iPhonessa olla virus?

iPhonet ovat suojatumpia viruksilta, sillä sovelluksia voi ladata ainoastaan virallisesta sovelluskaupasta, jonka sovellukset on tarkastettu ja hyväksytty. Lisäksi iOS-sovellukset ovat niin sanottuja hiekkalaatikkosovelluksia, joten ne eivät pääse käsiksi laitteesi tai toisten sovellusten tietoihin. Apple myös julkaisee päivitykset kaikkiin laitteisiinsa samaan aikaan.

Näin ollen iPhonen kohdalla virukset puhelimessa ovat harvinaisia – paitsi jos iPhone on jailbreikattu ja sille on asennettu sovelluksia kolmannen tahon sovelluskaupasta.

Miten voi tarkistaa onko puhelimessa virus?

Miten virus kännykässä on helpointa havaita ja m? Katso alta lista asioista, joita puhelinvirus voi aiheuttaa, ja selvitä, onko puhelimessasi virus.

  1. Data kuluu nopeasti. Haittasovellus voi toimia taustalla ja käyttää dataasi. Virukset puhelimessa voivat myös aiheuttaa sen, että käynnissä on samaan aikaan lukuisia sovelluksia.
  2. Sovellukset lakkaavat toimimasta jatkuvasti. Jos tätä tapahtuu useammin kuin ennen, kyseessä voi olla virus.
  3. Ärsyttävät mainokset. Jos näet ponnahdusikkunoita, joissa on mainoksia, kun selain on suljettu, puhelimessasi saattaa olla mainoshaittaohjelma.
  4. Puhelinlasku kasvaa. Jotkut virukset, kuten troijalaiset, saattavat lähettää kalliita tekstiviestejä puhelimeltasi huomaamattasi.
  5. Akku loppuu nopeasti tai puhelin kuumenee. Tämä saattaa johtua siitä, että taustalla toimii virusohjelmia – tai siitä, että puhelimesi on vanha ja tarvitsee uuden akun.
  6. Huomaat tuntemattomia sovelluksia. Jos et ole ladannut näkemääsi sovellusta, se saattaa olla virus.

Joskus puhelimen hakkerointi saattaa aiheuttaa samanlaisia oireita. Lue artikkelimme “Puhelin hakkeroitu”, josta saat lisätietoa. Lue myös ohjeemme siihen, kuinka tunnistaa vakoiluohjelma puhelimessa.

Miten saada virus pois puhelimesta?

Katso alta vinkit, joiden avulla voit poistaa viruksen puhelimestasi.

Käytä virustorjuntasovellusta

Lataa luotettava Androidille tarkoitettu virustorjunta puhelimeen Google Play -kaupasta ja suorita kattava skannaus. Jos vahingollisia sovelluksia löytyy, siirrä ne karanteeniin tai estä ne. Saatat silti joutua poistamaan ne manuaalisesti, mutta näin ne eivät pysty tekemään enemmän tuhoja laitteestasi ennen kuin saat ne poistettua kokonaan. Voit myös napauttaa “Ratkaise”, ja virustorjunta huolehtii viruksen poistamisesta.

Poista haittaohjelmat manuaalisesti

  1. Aseta puhelin Safe Mode -turvallisuustilaan. Turvallisuustila estää kolmannen osapuolen sovelluksia toimimasta taustalla. Tämä auttaa myös selvittämään, onko laitteessasi virus: jos ongelma poistuu, kun turvallisuustila on päällä, ongelma saattaa tosiaan johtua vaarallisesta sovelluksesta. Se, miten turvallisuustila otetaan käyttöön, vaihtelee mallien mukaan. Useimmissa Android-puhelimessa Safe Mode käynnistetään puhelimen uudelleenkäynnistämisellä. Pidä virtapainiketta alhaalla muutaman sekunnin ajan ja napauta ja pidä sammutuspainiketta. Sinun tulisi sen jälkeen nähdä lause Käynnistä uudelleen Safe Mode -tilassa. Napauta OK, ja laitteesi käynnistyy ja siirtyy Safe Mode -tilaan. Näytön alaosassa tulisi lukea Safe Mode.
  2. Etsi epäilyttäviä sovelluksia ja poista ne. Siirry kohtaan Asetukset > Hallinnoi sovelluksia tai Sovellukset ja ilmoitukset > Ladatut sovellukset tai Asennetut sovellukset. Etsi sitten sovelluksia, jotka näyttävät epäilyttäviltä. Mieti, muistatko ladanneesi sovelluksen tai oletko käyttänyt sitä lainkaan. Jos et, poista se. Sinun pitäisi pystyä napauttamaan sovellusta ja valitsemaan Poista. Jos et näe poistamispainiketta, siirry seuraavaan kohtaan.
  3. Poista järjestelmänvalvojan oikeudet. Jos sovellusten poistaminen manuaalisesti ei onnistu, sovelluksella saattaa olla järjestelmänvalvojan oikeudet puhelimeesi. Voit kuitenkin muuttaa tämän. Mene kohtaan Asetukset > Turvallisuus > Laitteen järjestelmänvalvojat (termit voivat vaihdella). Katso, näetkö listalla sovelluksia, joita et tunnista. Jos näet, poista niiden järjestelmänvalvojan oikeudet. Nyt sinun tulisi pystyä toistamaan kohta 2 poistaaksesi arveluttavat sovellukset.

Viruksen poistaminen iPhonesta

Poista historia ja tiedot

Selaushistorian ja tietojen pois.

  1. Mene Asetuksiin.
  2. Vieritä alas Safari-osioon.
  3. Napauta Poista historia ja verkkosivustojen tiedot.

Palauta puhelimesi iCloud-varmuuskopiota käyttäen

Tämä toimii, jos puhelimessasi ei ollut viruksia ennen kuin viimeisin varmuuskopio tehtiin. Voit katsoa Applen virallisilta sivuilta ohjeet siihen, miten palautat puhelimesi viimeisimpään iCloud-varmuuskopioon.

Näin estät puhelimen virukset ja haittaohjelmat

Paras tapa pitää virukset loitolla on ennaltaehkäistä ne. Katso alta vinkit, joiden avulla estät viruksia pääsemästä puhelimeesi.

  1. Lataa vain luotettavia sovelluksia ja tutustu etukäteen sovelluksiin, joita aiot ladata. Tarkista niiden arviot ja lue käyttäjien kommentteja. Älä roottaa tai jailbreikkaa puhelinta ladataksesi kolmannen tahon sovelluksia.
  2. Älä klikkaa epäilyttäviä mainoksia, sillä ne saattavat sisältää haittaohjelmia.
  3. Käytä puhelimessa VPN:ää. VPN suojaa verkkoliikenteen ja kasvattaa yksityisyydensuojaa merkittävästi kätkemällä IP-osoitteesi.
  4. Käytä virustorjuntaa. NordVPN:ään kuuluu Threat Protection-ominaisuus, joka suojaa käyttäjiä monenlaisilta vaaroilta. Android- ja iOs-järjestelmille on saatavilla Threat Protection Lite, joka suojaa mainoksilta, turvallisilta yhteyksiltä ja vaarallisilta sivustoilta. Se vähentää riskiä viruksen saamiseen huomattavasti.
  5. Älä klikkaa arveluttavien sähköpostien tai muiden viestien sisältämiä linkkejä, vaan poista epäilyttävät viestit välittömästi. Näin torjut urkinta- eli phishing-yritykset, joiden tavoitteena voi olla, että asennat puhelimellesi tietojasi kalastelevan haittaohjelman.
  6. Päivitä puhelimesi sovellukset aina, kun mahdollista. Uudet versiot sisältävät turvallisuuteen liittyviä päivityksiä ja niissä korjataan haavoittuvuuksia, joten uusin versio on aina turvallisen versio – myös viruksilta suojautumisen kannalta.
  7. Huolehdi, että kukaan ei pääse käsiksi puhelimeesi ja käytä biometristä tunnistusta ja/tai pääsykoodia.

Verkkoturvallisuus käynnistyy napsautuksella.

Pysy suojattuna maailman johtavan VPN:n avulla