Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Hva er Ransomware og hvordan kan du stoppe det?

Ransomware eller løsepengevirus som det gjerne kalles på norsk er en programvare som infiserer enheten din. Ved å kryptere filene som finnes på enheten og deretter kreve løsepenger i bytte mot nøkkelen kan hackere tvinge deg til å betale dersom du ønsker å få tilbake filene. I denne artikkelen skal vi derfor gå litt dypere inn på hva dette er, og hvordan du kan beskytte deg best mulig.

Hva er Ransomware og hvordan kan du stoppe det?

Hvordan fungerer løsepengevirus?

Ransomware er en type malware som opererer ved at programmet krypterer visse filer på offerets datamaskin som hackeren så har eksklusiv tilgang til. Som oftest blir offeret tilbudt krypteringsnøkkelen i bytte mot løsepenger eller noe annet av verdi for hackeren.

Det eksisterer ulike typer ransomware. Såkalt Scareware er som regel programvare designet for å skremme deg til å oppgi personlig informasjon eller installere skadelig software. De kan imidlertid enkelt motvirkes. Det er viktig å holde hodet kaldt når du får opp uventede sprett-opp vindu med mistenkelige hastemeldinger. Doxware er langt verre, og du kan risikere at sensitiv, personlig informasjon lekkes ut på internett uten ditt samtykke. Ransomware kan forårsake stor økonomisk og psykologisk skade på ofre og er ingen spøk.

Hvordan spres ransomware?

Ransomware skiller seg ikke nevneverdig fra andre typer malware når det kommer til potensielle distribusjonskanaler. Ransomware kan skjule seg i phishing-epost, i mistenkelige lenker på internett, eller være innebakt i filer du laster ned fra ulike kilder. Så snart løsepengeviruset er installert på offerets datamaskin vil det kryptere alle filene på enheten og gjøre dem utilgjengelige.

Hvem som helst kan bli ofre for ransomware, men noen er mer utsatt enn andre.

  • Store, velstående selskaper utgjør saftige mål for cyberkriminelle. Jo større bedrift, jo mer løsepenger kan hackerne vente seg hvis de lykkes. Det er imidlertid også mer risikabelt å prøve seg på store bedrifter, da disse som regel har flere ressurser til å forfølge cyberkriminelle.
  • Organisasjoner med adgang til store mengder sensitiv data. Mange organisasjoner behandler enorme mengder sensitive og personlige data på daglig basis. Dette er essensielt for deres drift, og utilgjengelige filer kan føre til systemkollaps eller tjenesteslutt. Slike organisasjoner er derfor svært utsatte for utpressing ved hjelp av ransomware, dersom et slikt program skulle finne veien til sentrale datasystemer. Eksempler på denne typen organisasjon inkluderer sykehus, offentlige registre og medier.
  • Individer med tilgang til viktige filer. Enkeltindivider er som regel mindre beskyttet enn bedrifter, og de kan utpresses på flere måter. Hackerne kan for eksempel true med å avsløre sensitiv personlig informasjon eller publisere innhold fra offerets datamaskin på internett.

Fjerning av Ransomware

Løsepengevirus kan fjernes på tradisjonelt vis: Du kan bruke et antivirusprogram for å finne og bekjempe viruset, eller du kan foreta en full systemresett og spyle ut viruset sammen med resten av det lagrede innholdet på datamaskinen. Uheldigvis finnes det ingen kjent metode for å få tilgang til de krypterte filene; De må dessverre regnes som tapt.

Hvordan forhindre at Ransomware virus infiltrerer datamaskinen

Det finnes heldigvis en rekke enkle retningslinjer du kan følge for å redusere sjansen for ransomware-infeksjon på din datamaskin. Her er noen av dem:

  • Unngå å laste ned filer fra mistenkelige nettsider. Vær forsiktig med vedlegg og lenker i eposter og meldinger samt på nettsider du besøker. Last kun ned innhold fra verifiserte sider med HTTPS-kryptering.
  • Bruk sunt nettvett, og utdann deg når det gjelder vanlige sosial manipulasjons triks og svindelmetoder rettet inn mot svakheter i menneskelig psykologi. Hvis noe er for godt til å være sant, er det som regel det.
  • Sikkerhetskopier filene dine og last dem opp i en krypteringsbeskyttet nettsky. Dette er en av de mest effektive beskyttelsene mot løsepengevirus. Hvis du mister tilgang til lokalt lagrede filer kan du alltids gjenopprette siste versjon fra skyen.
  • Oppdater sikkerhetsprogramvare. Sjekk regelmessig om det finnes oppdateringer for antivirus, VPN, eller utvidelser. Cyberkriminelle utnytter ofte hull i utdatert programvare.
  • Bruk antivirus og verktøy som NordVPN sin Threat Protection for aktiv skanning av filer. Noen ganger slipper mistenkelig programvare gjennom beskyttelsesmuren uansett hvor godt forberedt du er. Det er imidlertid viktig å forbli årvåken og aktivt prøve å hindre ransomware attack fra å forårsake skade. Vær på utkikk etter malplasserte mapper, filer og programmer, og bruk scannefunksjonen på ditt antivirus ofte.
  • Hold en lav profil. Dersom du jobber med sensitive data er det spesielt viktig å ikke tiltrekke seg oppmerksomhet. Vær forsiktig med å dele info om din posisjon og hva du jobber med på sosiale medier og på ulike nettfora. Vær også veldig kritisk til hva slags informasjon du deler privat. Bruk om mulig datautstyr du bruker i forbindelse med jobben kun for jobb-relaterte formål.
  • Bruk sterke passord. Svake passord er en av hovedårsakene til at personer blir offer for cyberkriminalitet. De aller enkleste passordene er lette å gjette seg frem til. Unngå klisjeer som «1234», «qwerty» og lignende. Mer sofistikere hackere kan bruke algoritmer som systematisk jobber seg gjennom potensielle kombinasjoner for å finne passord via assistert gjetting. Uansett er et av de beste anti ransomware-sikkerhetstipsene å være disiplinert i bruken av sterke passord. Bruk en blanding av tall, bokstaver og symboler, og sørg for at lengden på passordet er minst 8 tegn.
  • Bruk et VPN med kryptering. Et aktivt Virtualt Privat Nettverk krypterer dine data fra ende til ende. Dette gjør at din kommunikasjon blir uavleselig, og beskytter deg mot flere typer målrettet angrep. Du kan laste ned et VPN her.

Kan et VPN beskytte meg mot løsepengevirus?

Et VPN-tilkobling vil ikke beskytte deg direkte mot ransomware, men kan minske risikoen for infeksjon betydelig. Omdirigering av trafikk via eksterne servere og full kryptering bidrar til at din online-aktivitet forblir uavleselig for nesevise cyberkrimininelle. Dette gjør deg til et vanskeligere mål, men du må fortsatt forbli obs på hva du foretar deg og hvilke lenker du klikker på. Et VPN kan ikke hindre deg i å falle for en phishing-epost, dersom du frivillig klikker på lenken eller åpner et vedlegg.

VPN-programvare er designet for å beskytte og anonymisere pågående online-trafikk. VPN-et vil ikke kryptere eller beskytte filer allerede installert på datamaskinen, slik at de fortsatt kan kapres og holdes som gisler av ransomware attacks.

Noen ekstrafunksjoner kan øke din sikkerhet på nett. NordVPNs Trusselbeskyttelse-funksjon er en avansert løsning som aktivt blokkerer tilgang til malware- og skadelige nettsider. Den vil også forhindre sporing fra tredjepartsprogramvare og redusere eksponeringen din mot mistenkelig reklame ved hjelp av annonseblokkering.

Vær proaktiv når det kommer til nettsikkerhet.

Hva kan du gjøre hvis du blir offer for et løsepengevirus?

  • Fjern viruset øyeblikkelig ved hjelp av et antivirusprogram. Alternativt kan du tilbakestille operativsystemet til fabrikkinnstillingene og fullstendig slette alle filer og programmer. Ingen av disse løsningene vil imidlertid la deg beholde filene.
  • Ikke betal løsepengene. Når det er snakk om ransomware har du med anonyme cyberkriminelle å gjøre. Det er ingen garanti for at filene dine vil løslates om du betaler det utpresserne krever. I tillegg støtter du videre kriminell aktivitet ved å bøye deg for deres krav. Svelg tapet og vær bedre forberedt neste gang.
  • Kontakt politiet. Cyberkriminalitet foregår digitalt, men det er fortsatt strengt ulovlig. Prøv å involvere politi og andre etterretningstjenester og hjelp dem å fakke gjerningspersonen ved å tilby informasjon.
  • Undersøk viruset. Som nevnt i introduksjonen er ikke alle løsepengevirus skapt like. Scareware er bløffmakerens versjon av oppriktig ransomware. Hvis du er heldig, er ikke filene dine faktisk kompromittert; Noen prøver bare å skremme deg. Det er derfor lurt å sjekke om noe lignende har skjedd med andre før du fatter en avgjørelse om å f.eks. resette hele operativsystemet ditt.

Det lønner seg å tenke på hvordan man best kan beskytte seg i et klima hvor ondsinnede cyberangrep blir vanligere og vanligere. Installasjon av et VPN rangerer høyt på sikkerhetseksperters anbefalinger rundt hvordan man best kan forhindre cyberkriminelle fra å knekke passord og installere ransomware. NordVPNs 256-bit AES-kryptering har flere krypteringskombinasjoner enn det finnes atomer i hele det kjente universet. Så snart angriperen erkjenner at du har et VPN i arsenalet vil de prøve å finne et lettere bytte.

Nettsikkerhet begynner med et klikk.

Hold deg trygg med verdens ledende VPN