Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Hvordan benytter man Siri på en sikker måde?

Siri er Apples virtuelle assistent, som er indbygget i alle enheder lige fra iPhones til tablets og computere. Det er udadtil en utrolig praktisk talegenkendelses-software, der er behjælpelig med alt lige fra opkald, sms-skrivning, vejvisning, informationssøgning og lignende. Siri er dog mere end bare praktisk. Den har også flere sikkerhedsproblemer. Dem kigger vi nærmere på i denne artikel, hvor vi også stiller skarpt på hvad du kan gøre for at komme omkring de problemer, som Siri også bringer med sig.

Hvordan benytter man Siri på en sikker måde?

Siri største styrke er også dens svaghed

Behovet for ekstrem brugervenlighed og hurtig betjening er på en og samme tid Siri-assistentens styrke og svaghed. For at kunne betjene Siri-appen prompte, tillader enhedens system, at brugeren kan gå direkte udenom enhedens låsesystem for hurtigere at kunne parere ordrer. Men denne direkte adgang efterlader huller i sikkerheden.

Siri hackes nemt, når den virtuelle assistent kan tilgås uden at skulle låse systemet op. På den måde vil udefrakommende og fremmede personer kunne spørge Siri om præcist de samme ting som dig. Din telefons data og indhold vil kunne tilgås af hackere via Siri, således at personfølsomme oplysninger som telefonbogsoplysninger og lignende vil være tilgængelige. Hackere ville sågar kunne bruge Siri online eller Google Siri for oplysninger på din telefon. Man vil endda kunne foretage opkald fra din telefon.

Siri lytter med i baggrunden

Du har sikkert oplevet det før. Du har en samtale med en person, og pludselig åbner din Apple Watch Siri eller Siri på din iPhone, fordi den har fanget en detalje eller et brudstykke af samtalen. Siri er blevet aktiveret, uden at du har bedt den om det. Årsagen er enkel, og for nogle måske lidt skræmmende: Siri lytter med, selv når den ikke er aktiveret.

Overordnet set er Siri computerstyret, og den ’aflyttede’ data bliver bearbejdet af Apples computersystemer. Dog har det vist sig, at der i flere tilfælde har været menneskelig ‘aflytning’ involveret, fordi den computerstyrede Siri platform stadig skal guides og videreudvikles af mennesker for at blive optimeret.

Det har betydet, at noget data simpelthen er blevet optaget og aflyttet af mennesker som led i en videreudvikling og optimering af Siri. Men for mange mennesker vil en sådan aflytning stadig efterlade en følelse af brud på databeskyttelse og privatlivsrettigheder. I sidste ende ønsker du næppe at miste dine personlige data til fremmede.

Gør brugen af Siri mere sikker med enkle tiltag

En ting, man kan glæde sig over, er, at man kan benytte Siri i Danmark øjeblikkeligt hvor som helst og når som helst. Noget andet er som nævnt, at også andre kan udnytte denne funktion, når Siri appen kan aktiveres uden at låse telefonen op. Hvis du er typen, der ønsker at opveje sikkerhed fremfor praktisk brugervenlighed, så kan du vælge at blokere den direkte adgang til Siri på følgende måde:

1. Gå ind i Indstillinger på din enhed.

2. Vælg Siri & Søgning.

3. Deaktiver Tillad Siri når enheden er låst.

Med disse enkle trin vil du kunne forhindre Siri i at blive aktiveret udenom telefonlåsen. For at kunne benytte Siri skal brugeren nu først låse telefonen op via kode eller Touch ID.

Nedton Siris lytteegenskaber i baggrunden

Udover at gemme Siri bag telefonlåsen kan du også foretage andre indstillinger, der vil øge sikkerheden omkring brugen af Siri. Siri aktiveres via trigger-ord som ‘Hej Siri’, men denne funktion kan også ændres i enhedens systemindstillinger. Hvis du ikke ønsker, at Siri skal aktiveres via ordene ‘Hej Siri’, kan du gøre følgende:

1. Gå ind i Indstillinger på din enhed.

2. Vælg Siri & Søgning.

3. Deaktiver Lyt efter Hej Siri.

Udover deaktiveringen af ovenstående funktion kan man også deaktivere Siri-appforslag ved søgninger samt andre funktioner i menuen Siri & Søgning.

For at øge din generelle sikkerhed med Siri kan du også oprette en VPN-forbindelse på din iPhone eller enhed. En VPN sikrer dig mod snagen i dit online privatliv ved at kryptere al data, som strømmer til og fra din enhed. Det er et ekstra godt digitalt bolværk mod cyberkriminalitet.

Fodbedr sikkerheden på din smartphone fra i dag af med NordVPN.