Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

HTTPS forklart?

Bokstavene HTTPS står for Hyper Text Transfer Protocol Secure, og er en nyere og sikrere versjon av HTTP som står for Hyper Text Transfer Protocol. HTTPS sørger for at det innholdet som sendes mellom deg og det store internettet er kryptert.

HTTPS forklart?

Hva er HTTPS?

HTTPS er en protokoll som sørger for at det er kun deg og siden du besøker som kan se den informasjonen som utveksles mellom dere. HTTP er versjonen som sender deg til nettadressen du har tastet inn søkefeltet ditt, men sikkerheten din på nettet blir ikke ivaretatt. Dersom du ser nøye etter, vil du oppdage at alle banker og andre nettsider som inneholder sensitive opplysninger bruker HTTPS.

Poenget med HTTPS er at informasjonen du utveksler med nettsiden du er inne på forblir hemmelig. Dette gjelder slike ting som brukernavn og passord. Svaret på hva som inngår i HTTPS, er altså at det ivaretar sikkerheten din, og sørger for at dine personlige opplysninger ikke faller uvedkommende i hende. I tillegg er du også beskyttet dersom noen hacker seg inn på nettverket ditt.

Utfasing av HTTP

Google er en mye brukt søkemotor, og både de og Mozilla har startet utfasingen av http. I tillegg har blant annet nettleseren Chrome, som tilhører Google, begynt jobben med å merke alle sider med http som ikke sikre sider. De startet selvfølgelig først med å merke sider som krever passord og informasjon om bankkort eller kredittkort. Deretter står alle de andre sidene for tur. Meningen er at alle sider der nettadressen starter med http, skal merkes med en rød trekant samt teksten «ikke sikker».

http vs https

Sikkerhet på nett med SSL-sertifikat

Når det kommer til HTTP vs HTTPS er det altså slik at HTTPS sørger for din sikkerhet på nettet. Dersom du eier en nettside, er det lurt å få sikkerhetssertifikatet SSL, på plass så fort som mulig. Den manglende s-en vil påvirke de besøkendes opplevelse av siden din, sikkerheten og også hvordan siden blir rangert på søkemotorene.

Sikkerhetssertifikatet består av filer, og disse kan du laste opp på serveren din. Når det skjer, vil de kryptere koblingen mellom serveren og nettleseren. Det som nå skjer er at den grønne hengelåsen kommer til syne i adressefeltet, som et symbol på at siden din er sikker for alle brukerne.

SSL og HTTPS er altså ikke helt det samme, SSL er nemlig filene som gir deg HTTPS. Kort fortalt er SSL fremgangsmåten og HTTPS resultatet.

Bruk av sikre nettsider med HTTPS

Du har sikkert forstått at HTTPS og den grønne hengelåsen er viktig. De som besøker nettsiden din er opptatt av sikkerhet, og på samme måte som de kanskje bruker VPN (virtuelt privat nettverk) for ekstra sikkerhet på nettet vil de også kun besøke sider hvis nettadresse starter med HTTPS. Noen kan til og med gå det ekstra steget og gå for en VPN nedlastning før de surfer på nettet, slik at forbindelsen vil bli kryptert selv på HTTP-nettsteder.

Det er ikke bare de besøkende på nettsiden som setter pris på at personopplysningene deres er trygge. Det samme gjør nemlig også søkemotoren til Google. Den sørger nemlig for å gi høyere rangering til nettsider med HTTPS sammenlignet med nettsider med bare HTTP. Sikre sider blir dermed lettere funnet av besøkende og samtidig gir det bedre brukbarhet.

Gjør deg klar for morgendagens internett, og beskytt privatlivet ditt med NordVPN i dag.

Bedre brukervennlighet

Å gi de besøkende en god brukeropplevelse handler også om å sørge for at informasjonen de legger igjen er sikker, og ikke kan stjeles av uvedkommende. Det snakkes så mye om nettsikkerhet, og derfor vil mange brukere skygge banen og ikke benytte seg av sider som ikke har den nødvendige graden av sikkerhet.

Dersom du bruker nettsiden din til å selge varer eller tjenester, overlever du ikke hvis leserne dine ikke finner siden din. Ikke bare må de finne siden, men de må også våge å bruke den. Det gjør de om du sørger for å foreta de nødvendige oppgraderingene.

Nyttige å vite for deg som bruker internett

Selv om du kanskje ikke drifter din egen nettside, så bruker besøker du nok flere nettsider i løpet av en dag. Og hvis du skal være så uheldig å bli utsatt for at en hacker stjeler viktig informasjon om deg eller arbeidsplassen, kan dette være en ubehagelig opplevelse og den kan også være kostbar.

Derfor før du velger å legge i fra deg personopplysninger, som brukernavn, passord eller kortopplysninger, bør du sjekke at nettsiden er sikret med et SSL-sertifikat, samt at du også kan velge å bruke en VPN som et ekstra sikkerhetstiltak for å beskytte deg mot inntrengere.

Nettsikkerhet begynner med et klikk.

Hold deg trygg med verdens ledende VPN