Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Wi-Fi signaal versterken: wat kun je doen?

Komt het wel eens voor dat de wifi op bepaalde plekken in huis minder goed werkt? Of dat je al langere tijd te maken hebt met een zwak wifi signaal? Er zijn verschillende oorzaken voor een zwak wifi signaal. Hier vind je niet alleen de belangrijkste oorzaken van een zwak signaal, maar ook meerdere tips voor hoe je een wifi signaal kunt versterken. Er zijn genoeg mogelijkheden die je kunt proberen zonder dat hier hoge kosten bij komen kijken. De beste oplossingen voor een sterker wifi signaal vind je hier!

Wi-Fi signaal versterken: wat kun je doen?

De oorzaken van een zwak wifi signaal

Voordat je de oorzaken van een zwak wifi signaal leest, is het belangrijk om te weten hoe wifi precies werkt. Je kunt wifi vergelijken met communicatie tussen zender en ontvanger. De router is de zender en je computer, tablet of smartphone is de ontvanger. De communicatie tussen zender en ontvanger werkt via radiogolven. Een zwak wifi signaal kan ontstaan door een van de volgende oorzaken:

  • Zender en ontvanger zijn te ver van elkaar verwijderd.
  • Er zijn meerdere netwerken actief.
  • Er is sprake van een laag zendvermogen.
  • Het wifi signaal komt vanuit de verkeerde ruimte.

1: Zender en ontvanger zijn te ver van elkaar verwijderd

Een wifi signaal lijkt veel op een gesprek tussen twee personen. Twee mensen die dichtbij elkaar staan, kunnen elkaar goed verstaan. Wanneer deze twee mensen een stuk verder van elkaar zijn verwijderd, wordt de communicatie ook moeilijker. Een draadloze modem werkt vaak prima wanneer je met een computer of smartphone in dezelfde ruimte bent. Wanneer je bijvoorbeeld naar boven gaat wordt deze verbinding minder sterk en kun je dus een zwak wifi signaal ervaren. Dit komt dus door de grote afstand en de aanwezigheid van obstakels, zoals muren.

2: Er zijn meerdere netwerken actief

Een andere oorzaak van een zwak wifi signaal is de aanwezigheid van meerdere draadloze netwerken. Wanneer jij en beide buren een wifi netwerk hebben, kan het voor de zender lastig worden om goed te kunnen communiceren met de ontvanger. Zij kunnen elkaar als het ware niet goed verstaan en dus is het resultaat een slechte wifi verbinding.

Online beveiliging begint met een klik.

Blijf veilig met ‘s werelds toonaangevende VPN

3: Er is sprake van een laag zendvermogen

De apparatuur van Nederlandse wifi-providers is ontworpen voor de Amerikaanse markt. Huizen in Nederland zijn vaak gemaakt van beton of steen, terwijl de huizen in Amerika vaak gipswanden hebben. Een wifi signaal reist veel makkelijker door gips dan door beton of steen. Daarnaast stelt de fabrikant een lager zendvermogen in op de apparatuur om minder kosten te maken. Lost een hoger zendvermogen deze problemen op? Niet altijd, want ontvangstgevoeligheid speelt ook een grote rol.

4: Het wifi signaal komt vanuit de verkeerde ruimte

De locatie waar je de draadloze modem plaatst is ook van groot belang. Een grote ruimte werkt bijvoorbeeld beter dan een kleinere ruimte. Zet je een router in een kleine ruimte op vol vermogen? Dan zal het signaal een stuk zwakker zijn dan wanneer je deze op een normaal niveau uitzendt. Ook kun je ervoor kiezen om de router in een grotere ruimte te plaatsen. Ook hierbij is de ontvangstgevoeligheid belangrijk. Er moet een goede verbinding zijn tussen jouw apparaat en de draadloze modem.

De oplossingen voor een beter wifi signaal

Je hoeft niet direct een nieuwe router te kopen om je wifi signaal te versterken. Vaak helpt alleen het verplaatsen van de router al. Door de afstand tussen zender en ontvanger te verkleinen, verbeter je de communicatie. Behalve het verplaatsen van de router zijn er een aantal andere dingen die je kunt proberen. Hieronder vind je een overzicht van 7 tips die je kunt toepassen om het signaal van je router te versterken:

1. Plaats de router op de juiste plek.

2. Kies voor een router met hoger zendvermogen.

3. Verander het wifi kanaal.

4. Kies een andere frequentieband.

5. Installeer een access-point.

6. Maak gebruik van wifi powerline adapters.

7. Versnel je computer.

wifi signaal versterken

1: Plaats de router op de juiste plek

Een van de eerste manieren om je wifi signaal te versterken is het kiezen van een nieuwe plek voor de router. Hoe kies je hier de juiste plek voor uit? In de eerste plaats is het belangrijk om een centrale plek te kiezen. Het signaal en de netwerksnelheid zijn zwakker op het moment dat je verder verwijderd bent van de zender. Andere tips voor het vinden van de goede plek:

  • Plaats de router zo hoog mogelijk, maar ook zo vrij mogelijk. Denk hierbij aan plekken zoals bovenop een kast. Het signaal heeft zo minder obstakels en zorgt hierbij voor een beter verbinding.
  • Wanneer je router antennes heeft kun je hier optimaal gebruik van maken. Zet de router rechtop en verspreid de antennes gericht. Zo vergroot je het bereik.
  • Let op met andere elektronische apparaten in de buurt van de router. Deze kunnen het signaal verstoren.
  • Misschien is het tijd voor een nieuwe router: na 6 tot 8 jaar is je router aan vervanging toe.

2: Kies voor een router met hoger zendvermogen

Eerder heb je gelezen dat in Nederland routers worden gebruikt met een lager zendvermogen. Om een sterker wifi signaal te verkrijgen, is het aanschaffen van een router met hoger zendvermogen een logische oplossing. Hoger zendvermogen kan zeker helpen om het signaal van een modem te versterken en om het bereik te vergroten. Dit zal vooral een werkzame oplossing zijn in appartementen, waar er geen sprake is van meerdere verdiepingen. Een goede wifi router heeft een hoger zendvermogen en heeft daarnaast ook een hogere ontvangstgevoeligheid. Online kun je diverse routers vinden met uitstekende kwaliteiten.

3: Verander het wifi-kanaal

Wanneer je switcht van wifi-kanaal kan dit een groter bereik opleveren. Hoe doe je dit? Herstart de router; de router kiest zelf welk kanaal het beste is. Dit is naar alle waarschijnlijkheid kanaal 1, 6 of 11. Deze kanalen overlappen elkaar niet en hebben daarnaast ook de minste kans op een storing. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld ook je buren op hetzelfde kanaal zitten. Dan kun je zelf het kanaal kiezen. Kanaal 1, 6 en 11 zijn altijd de beste opties.

4: Kies een andere frequentieband

Een andere optie voor het verbeteren van het wifi signaal is het kiezen van een andere frequentieband. Het is wel belangrijk om eerst te controleren of ook je smartphone of laptop hier geschikt voor is. De 2,4 GHz-frequentieband wordt standaard gebruikt. In sommige gevallen is het mogelijk om de 5 GHz-frequentieband te gebruiken. De bandbreedte voor van deze frequentieband is groter dan de oude standaarden. Is dat mogelijk bij jouw thuis? Stel de router dan in op deze frequentie. Het gevolg is dat je hiermee een sterker wifi signaal behaald. Check eerst of je apparaten hiervoor geschikt zijn voordat je deze frequentie instelt.

5: Installeer een access-point

Het installeren van een access-point is in veel gevallen een handige en goed werkende oplossing voor het vergroten van je bereik. Een access-point werkt als het ware samen met je modem om zo het gewenste bereik te behalen. Installeer eerst het access-point; dit kun je zien als een tweede modem waarmee jouw apparaten kunnen verbinden. De modem stuurt een snelle internetverbinding naar het access-point. Dit punt zorgt voor goede wifi verbinding op plekken waar de modem zelf niet goed kan komen. Meerdere access-points gecombineerd met een goede router bieden een uitstekende oplossing.

6: Maak gebruik van wifi powerline adapters

Een vijfde oplossing voor het verbeteren van je wifi signaal is het gebruik van wifi powerline adapters. Dit is in de eerste plaats een alternatief voor een access-point. Daarnaast is het ook op zichzelf een prima oplossing. Een wifi powerline adapter zorgt ervoor dat het internet door je huis wordt verspreid via de stopcontacten. Hoe werkt het?

1. Schaf twee wifi powerline adapters aan en plaats de eerste in het stopcontact naast de draadloze modem;

2. Plaats de tweede powerline adapter op de plek waar je het wifi signaal wilt hebben. Zo wordt het internetsignaal snel vanaf de modem naar de gewenst plek in huis gestuurd, bijvoorbeeld op zolder. Let op: het kan voorkomen dat het signaal vanaf de router niet altijd goed aankomt; hierdoor heb je niet altijd de hoogste internetsnelheid.

7: Versnel je computer

Wanneer je een zwak wifi signaal op je computer ervaart, hoeft dit niet altijd aan je modem te liggen. Soms is de computer zelf aan een opschoning toe. Wellicht heeft de computer weinig intern geheugen: dit resulteert in een traag internet. Door het geheugen up te graden zul je merken dat de snelheid van het internet toeneemt. Ook kun je de internetsnelheid verbeteren door ervoor te zorgen dat er niet teveel firewalls en virusscanners tegelijk geladen worden. Zorg er ook voor dat de computer niet teveel programma’s laadt bij het opstarten. Ook dit gaat ten koste van de internetsnelheid.

Tip: kies niet voor de wifi-extender

Een veelgebruikte en goedkope oplossing voor sterkere wifi is de aanschaf van een zogenaamde wifi-extender. Hoewel de prijs aantrekkelijk is, geeft dit apparaat bijna nooit het gewenste resultaat. Deze wifi-range extender versterkt de signalen om zich heen door ze op te pikken en versterkt uit te zenden. Waarom is dit geen goede oplossing? Apps die wifi sterkte meten merken vaak dat de range extender niet kan luisteren naar signalen en deze tegelijkertijd versterkt kan uitzenden. Wanneer er sprake is van een zwak wifi signaal is dit dus geen goede oplossing.

Genoeg opties voor een sterker wifi signaal

Er zijn dus genoeg manieren om een wifi signaal te versterken. In sommige gevallen zal het verplaatsen van de router al wonderen doen. Andere kosteloze oplossingen zijn het veranderen van het wifi kanaal of de frequentieband. Het kan ook voorkomen dat je een extra hulp nodig hebt in de vorm van een access point of een wifi powerline adapter. Ook de aanschaf van een nieuwe router met hoger zendvermogen kan een goede oplossing zijn. Wil je overal de beste wifi in huis? Kies dan voor meerdere access points gecombineerd met een goede router. Welke oplossing je ook kiest, zorg wel dat je netwerk veilig blijft voor digitale inbrekers. Een VPN kan je daarbij helpen. Lees meer over wat een VPN is.

Koop nu NordVPN om oneerlijke bandbreedtebeperking te helpen bestrijden.