Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

NordVPN-onderzoek: 900.000 Nederlanders online opgelicht tijdens Black Friday

Uit onderzoek van NordVPN is gebleken dat ongeveer 900.000 Nederlanders in het verleden slachtoffer zijn geworden van online scams tijdens Black Friday of Cyber Monday. Dit schrikt ons echter niet af – bijna 6 miljoen Nederlanders (30%) zijn van plan om dit jaar tijdens het grootste winkelevenement een goede deal te scoren. Sommigen van hen zijn zelfs bereid de namen van hun kinderen prijs te geven om een paar euro’s te besparen. Lees verder voor meer details.

NordVPN-onderzoek: 900.000 Nederlanders online opgelicht tijdens Black Friday

Over het onderzoek

Het doel van het onderzoek was om te achterhalen hoeveel mensen online opgelicht zijn en wanneer het risico hierop het grootst is. Het onderzoek werd in opdracht van NordVPN in 2023 door Cint uitgevoerd en bestaat uit vier vragen over het winkelgedrag en de ervaringen van mensen tijdens Cyber Monday, Black Friday en andere online uitverkopen rond de feestdagen. Er werd mensen ook gevraagd in hoeverre ze bereid zijn hun persoonlijke gegevens vrij te geven om een betere deal te krijgen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in twaalf landen, waaronder de VS, Duitsland en Nederland.

Risico voor online oplichting het grootst op Black Friday en Cyber Monday

Volgens het onderzoek van NordVPN is bijna 25% van de Nederlanders wel eens opgelicht tijdens het online winkelen. Een vijfde van de succesvolle online scams werd uitgevoerd tijdens de internationale kortingsdagen Black Friday en Cyber Monday, waarop winkels hun artikelen flink afprijzen.

Dit schrikt bijna een derde van de Nederlanders echter niet af – 30% van de respondenten is nog steeds van plan van de grootste uitverkopen van dit jaar te profiteren. 43% antwoordde dat ze nog niet besloten hebben of ze dit jaar op Black Friday, Cyber Monday of tijdens uitverkoop rondom de feestdagen voor deals gaan shoppen.

“We hebben in het verleden gezien dat cybercriminelen extra actief zijn tijdens het winkelseizoen, dus de 6 miljoen Nederlanders die dit jaar van plan zijn om van de deals te profiteren, moeten op hun hoede zijn”, zegt Adrianus Warmenhoven, cybersecurity-expert bij NordVPN. “Het belangrijkste dat mensen tijdens het online winkelen moeten onthouden, is dat als de aanbieding te mooi om waar lijkt te zijn – of als er veel persoonlijke informatie wordt gevraagd – het waarschijnlijk een scam is.”

Negen van de tien Nederlanders deelt privégegevens in ruil voor een koopje

Een grote meerderheid (90%) van de Nederlanders gaf aan bereid te zijn persoonlijke informatie vrij te geven (volledige naam, e-mailadres, bankgegevens, enz.) om een cadeau, korting of gratis dienst van online retailers te ontvangen. Het is interessant dat dit percentage hoger is onder mensen die eerder slachtoffer van online winkelfraude zijn geworden – maar liefst 92% zou persoonlijke details met retailers delen om een betere deal te krijgen.

Nederlanders online shoppers gaven aan dat de informatie die ze het makkelijkste vrijgeven hun e-mailadres (67%) en hun naam (56%) is. Van alle ondervraagde Nederlandse online shoppers zou 4% hun creditcardgegevens geven, 2% hun burgerservicenummer en één op de tien (9%) zou hun werkgever bekendmaken. Nog eens 6% zou zelfs de naam van hun kinderen prijsgeven om een betere deal te krijgen.

Welke persoonlijke details geven Nederlanders prijs in ruil voor een goede deal

Hoe kun je jezelf tegen online winkelfraude beschermen

Om cybercriminelen die online winkelaars willen oplichten te slim af te zijn, kun je deze tips toepassen om veilig online te shoppen. Verbeter de beveiliging van je gegevens vandaag nog, zodat je tijdens Cyber Monday, Black Friday en andere online sales met een gerust hart koopjes kunt scoren.

  • Geef nooit meer informatie dan nodig is. Een legitieme website vraagt alleen om de informatie die nodig is om een transactie uit te voeren en je bestelling te verzenden. Probeer ook afrekenen als gast te gebruiken om het aanmaken van een account en het onnodig delen van gegevens te voorkomen.
  • Controleer de URL. Controleer of het websiteadres met ‘https://’ begint in plaats van met ‘http://’. De ‘s’ staat hier voor ‘secure’ (veilig). Pas op URL’s die aangepast worden om op een populaire online winkel te lijken. Het invoeren van je persoonlijke gegevens op een nepwebsite, zoals ‘n1ke.com’ (in plaats van ‘nike.com’), kan tot het verlies van je gegevens of zelfs geld leiden.
  • Pas op voor verkorte URL’s. Pas op voor verkorte URL’s zoals bit.ly of tinyurl.com. Als je verkorte links tegenkomt, probeer dan handmatig de aanbieding op de website van de winkelier te vinden om de legitimiteit ervan te verifiëren.
  • Wees voorzichtig op openbare wifi. Maak nooit geldtransacties terwijl je met een openbaar wifi-netwerk verbonden bent om verkoopfraude te vermijden. Openbare hotspots zijn doorgaans minder veilig dan je wifi-verbinding thuis, en het risico op cybercriminaliteit is groter. Als je echt met openbare wifi moet verbinden, gebruik dan ten minste een VPN om je internetverkeer te versleutelen.
  • Gebruik online beveiligingstools. Beveiligingsoplossingen zoals de Threat Protection-functie van NordVPN waarschuwen je voor schadelijke websites die door hackers zijn opgezet om je inloggegevens of andere gevoelige informatie te stelen.
  • Hou je bankafschriften in de gaten. Het controleren van je bankafschriften op verdachte transacties is dé manier om verdachte activiteiten op je bankrekening te detecteren.

Methodologie

Het onderzoek werd in opdracht van NordVPN uitgevoerd door de externe bedrijven Cint, Norstat (Zweden en Polen) en Syno International (Oostenrijk en Zwitserland) op 16-27 oktober 2023. De doelgroep van het onderzoek bestond uit inwoners van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Duitsland, Spanje, Nederland, Polen, Zweden, Italië, Oostenrijk en Zwitserland van 18 jaar en ouder, en de enquête werd onder nationale internetgebruikers gehouden. Het aantal respondenten per land was 1000, met uitzondering van Spanje (800) en Zwitserland (800). Er werden quota gesteld voor leeftijd, geslacht en woonplaats.

Online beveiliging begint met een klik.

Blijf veilig met ‘s werelds toonaangevende VPN