Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Vad är smishing och hur kan man skydda sig mot det?

Skumma SMS eller meddelanden är något de flesta av oss har råkat ut för. Faktum är att detta tyvärr är ett vanligt förekommande bedrägeri som många råkar ut för och blir allt vanligare runt om i samhället. Om du inte är försiktig kan denna attack, som kallas för smishing, leda till att du blir av med pengar, filer och information.

Vad är smishing och hur kan man skydda sig mot det?

Därmed är det viktigt att du känner till vad smishing är för något, vilka metoder bedragarna använder, samt hur du skyddar dig.

Vad är smishing?

Smishing är en typ av nätfiske-attack som de kriminella använder för att lura dig. Ordet smishing är en sammansättning av orden “SMS” och “phishing”, och betyder helt enkelt att de kriminella använder SMS eller någon annan meddelandeform som kontaktmetod i deras bedrägeriförsök (inte att förväxla med vishing).

Nedan är några exempel på hur smishing kan se ut i praktiken:

  • Du får ett SMS från din bank där de uppmanar dig att klicka på en länk. I verkliga fallet är det istället en bedragare som utger sig för att vara en kontaktperson hos den bank du använder.
  • Du får ett SMS där det står att du har vunnit ett lotteri eller en summa pengar, och allt som krävs är ett kontonummer eller signering med BankID för att sätta in pengarna på ditt konto.
  • Du får ett SMS eller meddelande från en vän eller familjemedlem som är i knipa. Här ber de om pengar snabbt, eftersom de behöver dem för att ta sig ut från affären, betala en räkning eller liknande. Detta kan även komma från deras riktiga enheter om de har blivit infekterade av virus eller skadlig programvara.

Hur fungerar smishing?

Smishing fungerar på det sättet att de cyberkriminella använder social ingenjörskonst för att på något sätt lura dig. Här spelar de antingen på din naiva eller givmilda sida, och är ofta ganska trovärdiga med sina tillvägagångssätt. De använder så många psykologiska knep som möjligt för att du inte riktigt ska kunna tänka rationellt.

Därmed bör du vara extra försiktig med de meddelanden och SMS som du får, även om meddelandet vid första anblick verkar seriöst.

Hur man identifierar ett smishing-meddelande

Ibland är det ganska lätt att identifiera ett smishing-meddelande, medan det i andra fall är väldigt svårt. Ofta finns det dock ganska många gemensamma nämnare för dessa meddelanden, varav nedanstående är ypperliga exempel:

  • De vill att du ska agera snabbt. I de flesta fall uppmuntrar de dig att agera snabbt. Detta är för att du inte ska hinna tänka eller reflektera över vad som händer, vilket ökar sannolikheten för att du tar ett dåligt beslut.
  • De vill ha något av dig. Detta kan vara att du ska klicka på en länk, bidra med din personliga information eller föra över pengar.
  • Inkluderade länkar. Många av dessa meddelanden inkluderar någon typ av länk som du ska klicka på. Klicka ALDRIG på länkar som du får via SMS, meddelande, mail eller liknande.
  • Erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna. Dessa bedragare gillar även att locka med erbjudanden, eller säger att du har vunnit ett lotteri eller liknande.

Olika typer av smishing-attacker

Hur en smishing-attack ser ut kan självklart skilja sig rejält mellan olika tillfällen, men det är vanligt att de kommer i form av ett SMS där de utger sig för att vara en auktoritet. Men något som blir allt vanligare, åtminstone i Sverige, är att de utger sig för att vara en närstående som snabbt behöver hjälp med att betala något, exempelvis en räkning eller liknande.

Men bedragarnas tekniker och metoder utvecklas hela tiden, vilket gör att du ständigt måste vara på din vakt. Därmed bör du alltid vara misstänksam mot de meddelanden du får.

Hur man skyddar sig

Det finns lyckligtvis en hel del saker som du kan göra för att skydda dig mot smishing-attacker, varav nedanstående är några av de viktigaste punkterna:

  • Kom ihåg att banker, myndigheter och liknande inte kontaktar dig på detta sätt. Ring till bankens riktiga telefonnummer om du får ett misstänksamt meddelande från “banken”.
  • Använd ditt förnuft, och ta hjälp av en närstående om du inte är säker på meddelandets legitimitet.
  • Klicka aldrig på länkar och svara inte på meddelanden som du inte med säkerhet vet vem de kommer ifrån.
  • Använd en VPN som NordVPN. Här finns den inbyggda funktionen Threat Protection som hjälper dig att blockera skadliga annonser, hemsidor och mer, innan de kan göra någon skada på din integritet, enhet eller privatliv.
  • Uppdatera dina enheter och mjukvara så fort det finns nya uppdateringar. Detta skyddar även dina enheter från att bli infekterade av skadlig programvara eftersom att olika typer av säkerhetsbrister fixas.
  • Kom ihåg att även alltid rapportera detta till dina lokala myndigheter för att på så sätt ge dem en chans att fånga de cyberkriminella.

Nätsäkerhet är bara ett klick bort.

Håll dig säker med världens ledande VPN