IP-osoitteesi: Unknown · Tilasi: Suojaamaton Suojattu
Blogi Ohjeet

Facebook-tilin poistaminen väliaikaisesti tai pysyvästi

Jul 27, 2020 · 3 min luettu

Facebook-tilin poistaminen väliaikaisesti tai pysyvästi

Facebook on viime aikoina ollut usein otsikoissa, ja syyt siihen ovat ikäviä: käyttäjien tietoja on päätynyt vääriin käsiin. Monet käyttäjät ovat päättäneet poistaa tilinsä ja jättää Facebookin. Jos haluat liittyä tähän joukkoon, jatka lukemista ja katso, miten Facebook-tilin poisto tapahtuu.

Syitä poistaa Facebook pysyvästi

Facebookin käyttäjillä on useita hyviä syitä poistaa tilinsä. Lue alta neljä tärkeintä syytä:

  • Facebookia käytetään poliittiseen vaikuttamiseen ja vastakkainasetteluiden ruokkimiseen. Sitä on syytetty välineeksi vaalitulosten manipuloimiseen ja se on myös keskeinen kanava valeuutisten levittämiseen.
  • Facebook tietää käyttäjistään todella paljon: kaikkia kiinnostuksenkohteitasi, tykkäyksiäsi, päivityksiäsi ja klikkauksiasi seurataan ja tiedot niistä tallennetaan. Myös käyttäjän ip-osoite kuuluu Facebookin keräämien tietojen joukkoon.
  • Hiljattain on paljastunut, että Facebook ei suojaa käyttäjiensä yksityisyyttä ja heidän tietojaan riittävästi. Facebookin tiedetään jakaneen käyttäjien yksityistietoja yhteistyökumppaneilleen, ja siihen on kohdistunut tietomurtoja.
  • Facebook on myös koukuttavaksi kehitetty sosiaalinen media, jossa tulee helposti käytettyä liikaa aikaa.

Seuraavaksi kerromme, kuinka voit poistaa Facebook-tilin pysyvästi tai poistaa sen käytöstä tilapäisesti.

Mitä eroa on tilin pysyvällä poistamisella ja käytöstäpoistolla?

Facebookin poistaminen on mahdollista tehdä kahdella eri tavalla. Facebook kutsuu tilin väliaikaista poistamista eli deaktivointia termillä “käytöstäpoisto”. Käytöstäpoiston jälkeen profiilisi ei näy ystävillesi, eikä se löydy hakutoimintoa käyttämällä. Se siis katoaa täysin näkyvistä. Voit kuitenkin aktivoida tilisi uudelleen milloin tahansa ja jatkaa Facebookin käyttöä aivan kuten ennenkin. Facebookissa jaetut kuvat, päivitykset ja Messenger-viestit säilyvät palvelussa, kun poistat tilisi väliaikaisesti käytöstä.

Facebook-tilin poistaminen väliaikaisesti onkin sopiva ratkaisu käyttäjille, jotka haluavat kokeilla elämää ilman Facebookia ennen tilin pysyvää poistamista tai kaipaavat taukoa palvelusta.

Käytöstäpoisto mahdollistaa myös Messengerin käyttämisen ilman Facebook-profiilia. Lisäksi käytöstäpoisto on hyvä tapa selvittää, mihin palveluihin olet kirjautunut Facebook-tiliä käyttäen. Jos poistat tilisi, joudut luomaan uudet tunnukset näihin palveluihin.

Facebook-tilin pysyvä poistaminen taas tarkoittaa sitä, että profiilisi ja kaikki Facebook-kuvat, tiedot, jaot ja viestit hävitetään. Pysyvästi poistettua tiliä ei ole mahdollista aktivoida uudelleen, eikä sen tietoihin pääse enää käsiksi. Et siis voi esimerkiksi palata lataamaan jakamiasi kuvia.

Profiilin tiedot on kuitenkin mahdollista ladata ennen tilin poistamista. Näin saat talteen kuvasi, videosi ja päivityksesi:

1. Klikkaa kolmion muotoista valikkoikonia sivun oikeassa ylälaidassa ja valitse Asetukset.

2. Valitse ensin kohta Facebook-tietosi ja sitten Lataa tietosi.

3. Seuraavaksi voit valita mitä tietoja haluat säilyttää. Klikkaa sitten Luo tiedosto. Tiedoston luominen voi kestää hetken.

Poista Facebook pysyvästi tai väliaikaisesti alle koottujen ohjeiden avulla.

Miten poistaa Facebook-tili käytöstä väliaikaisesti?

Seuraa näitä askeleita, kun haluat poistaa Facebook-tilin väliaikaisesti:

1. Klikkaa kolmionmuotoista valikkoikonia Facebook-sivusi oikeassa ylälaidassa.

2. Valitse Asetukset.

Facebook-tilin poistaminen: vaihe 1

3. Valitse Facebook-tietosi.

4. Valitse Käytöstäpoisto ja pysyvä poistaminen.

Facebook-tilin poistaminen: vaihe 2

5. Valitse Poista käyttäjätili käytöstä ja Jatka ja poista käyttäjätili käytöstä.

Facebook-tilin poistaminen: vaihe 3

6. Vahvista salasanasi ja klikkaa Jatka.

Facebook-tilin poistaminen: vaihe 4

Miten poistaa Facebook-tili pysyvästi

Seuraa näitä askeleita, kun haluat poistaa Facebook-tilin pysyvästi:

1. Klikkaa kolmionmuotoista valikkoikonia Facebook-sivusi oikeassa ylälaidassa.

2. Valitse Asetukset.

3. Valitse Facebook-tietosi.

4. Valitse Käytöstäpoisto ja pysyvä poistaminen.

5. Valitse Poista käyttäjätili pysyvästi ja Jatka ja poista käytöstä.

Facebook-tilin poistaminen: vaihe 5

6. Klikkaa Poista käyttäjätili.

Facebook-tilin poistaminen: vaihe 6

Facebookin jättäminen ei ole helppoa, mutta älä anna periksi

Facebook ei päästä käyttäjistään irti heti poistamisprosessin jälkeen. Tilisi kyllä poistuu näkyvistä, mutta 30 päivän sisällä voit palata takaisin yksinkertaisesti kirjautumalla sisään. Lisäksi osa tiedoista, kuten kuvat ystävien seinillä ja heille Messengerissä lähetetyt viestit, säilyvät palvelussa. Jos haluat poistaa tällaisia tietoja, sinun täytyy pyytää sitä Facebook-ystäviltäsi.

Entä muut sosiaalisen median tilit?

Jos haluaa irtisanoutua Facebookista täysin, kannattaa harkita myös Instagram-tilin poistamista. Niin ikään muut sosiaalisen median palvelut keräävät käyttäjistään tietoja, ja jos et ole valmis luopumaan sosiaalisesta mediasta, on hyvä idea perehtyä niiden toimintatapoihin huolellisesti, käyttää palveluita harkiten ja suojata omat tiedot mahdollisimman hyvin.


Laura Klaus
Laura Klaus successVahvistettu kirjoittaja

Laura Klaus is a content manager who is curious about technology and online privacy. She learns something new every day and shares that knowledge with readers worldwide.


Tilaa NordVPN-blogi