IP'niz: Bilinmeyen · Durumunuz: KorunuyorKorunmuyorBilinmeyen

Ana içeriğe geç

Er det sikkert at bruge Temu? Det skal du vide, før du bestiller på siden

Onlineforhandleren Temu er en populær ny shoppingplatform, der tilbyder mistænkeligt lave priser på en bred vifte af varer. Men er platformen overhovedet sikker at bruge? I denne artikel ser vi nærmere på Temu og dykker ned i ejerforhold, sikkerheden og lovligheden på den nye online shoppingplatform.

Er det sikkert at bruge Temu? Det skal du vide, før du bestiller på siden

Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse

Hvad er Temu?

Temu er en e-handelsplatform, som har oplevet en næsten eksplosiv vækst siden lanceringen i 2022. Virksomheden opererer via en hjemmeside og en app, og den fungerer på samme måde som eksempelvis Amazon og andre store onlineforhandlere på markedet. Individuelle sælgere viser deres varer på Temu og tager imod ordrer og betalinger via platformen.

Brugere kan finde et enormt udvalg af varer til salg på Temu, fra tøj og skønhedsprodukter til elektronik og husholdningsartikler. Selvom et varieret udvalg af produkter ikke er usædvanligt på en side som denne, kan priserne være overraskende billige. Disse priser har fået mange til at undre sig over, om siden er sikker at bruge, og hvem der egentlig står bag den.

Hvem ejer Temu?

Temu er ejet af en kinesisk virksomhed ved navn PDD Holdings. Selvom Temu hævder at operere fra Boston i USA, så har moderselskabet base i Shanghai i Kina.

PDD ejer adskillige sider inden for e-commerce, heriblandt Pinduoduo, som er Temus kinesiske søsterside. De amerikanske myndigheder har udtrykt bekymring for, om det kinesiske kommunistparti har indflydelse på eller ligefrem involveret i virksomheden. Det har imidlertid ikke afholdt Temu fra at opnå enorm popularitet blandt de amerikanske forbrugere, som har downloadet appen flere millioner gange.

Er Temu lovlig?

Temu er en legitim virksomhed og en fungerende e-handelsside. Den mangler dog akkreditering fra Better Business Bureau (BBB), som er standarden for større forhandlere.

Mange af de tech-produkter, der sælges på siden, ligner produkter fra store virksomheder som Dell eller HP, men de er ikke ægte. Kun et lille antal teknologivirksomheder, herunder Lenovo og Xiaomi, sælger faktisk gennem siden. Du kan se, om et mærke på Temus hjemmeside er blevet verificeret, fordi der vises et blåt kryds på listen.

Der er dukket enkelte beretninger op fra kunder, der har modtaget varer af dårlig kvalitet eller er blevet solgt falske mærker, men det er svært at verificere, præcis hvor udbredte sådanne problemer er. Problemer med køb spores normalt tilbage til specifikke leverandører, der sælger gennem Temu, snarere end til virksomheden selv.

Er Temu sikker at anvende?

Der er blevet udtrykt bekymring for sikkerheden omkring Temu og dens praksis vedrørende dataindsamling. Ifølge en rapport fra Grizzly Research har appen potentiale til at eskalere sine privilegier, når den først er installeret, og høste flere brugerdata, end den egentlig har brug for til at fungere. Det er dog ikke den første dårlige omtale, som virksomheden har været udsat for.

I april 2023 udtrykte privatlivseksperter bekymring over Pinduoduo-appen og dens evne til at høste enorme mængder brugerdata uden samtykke. Som svar på beskyldningerne opløste PDD det team af udviklere, der havde arbejdet på Pinduoduo-appen – og ifølge CNN Business flyttede de fleste af dem direkte over i Temu-udviklerteamet.

Betyder det, at Temu ikke er sikker? Nej, men det understreger moderselskabets dunkle ry og dets praksis for dataindsamling. Mange teknologivirksomheder har været involveret i skandaler vedrørende online privatliv i løbet af de sidste to årtier, men Temus kinesiske forbindelser har gjort mange i den vestlige verden utrygge ved, hvor de indsamlede data bliver delt.

Hvilke oplysninger indsamler Temu om dig?

Temu indsamler en masse data om sine brugere. På Temus Google Play Store-side har virksomheden frivilligt opgivet en liste over specifikke data, som den kan få brug for at få adgang til. Nogle af posterne på listen er der tydeligvis en god grund til – f.eks. crash logs og app-diagnostik – og meget af det ligner de data, som enhver anden onlineforhandler indsamler.

Det er værd at tage et kig på de personlige data og enhedsrettigheder, som appen er designet til at få adgang til:

  • Dit navn
  • Din e-mailadresse
  • Din hjemmeadresse
  • Dit telefonnummer
  • Dine betalingsoplysninger og din købshistorik
  • Billeder og videoer

De fleste af disse datatyper bruges ifølge Temu til “app-funktionalitet” og er angivet som “valgfri”. De fleste brugere vil dog give samtykke til disse dataindsamlingsmetoder, da de er nødvendige for at køre appen og foretage køb.

Selvom der ikke i sig selv er noget mistænkeligt ved de data, der indsamles her, skal du være opmærksom på, at disse oplysninger opbevares af en kinesisk virksomhed, der har en fortid med påståede krænkelser af privatlivets fred.

Den gode nyhed – i hvert fald ifølge Temu – er, at siden har nogle indbyggede sikkerhedsforanstaltninger.

Hvilke sikkerhedsforanstaltninger bruger Temu?

Temu krypterer brugerdata og opererer med en grundlæggende returpolitik og pengene-tilbage-garanti, som kan dæmpe nogle af de potentielle kunders bekymringer.

Program for købsbeskyttelse

Temus program for købsbeskyttelse er et simpelt refunderingssystem. Har du problemer med en vare, som du har købt, så kan du returnere den indenfor 90 dage og anmode om at få pengene tilbage. Ifølge Temu kan du drage fordel af købsbeskyttelsesprogrammet, hvis:

  • Din bestilling ikke matcher varebeskrivelsen eller billederne af varen.
  • Din vare er beskadiget ved ankomst.
  • Din vare ikke kan leveres, er blevet leveret for sent eller er mistet under transporten.

Håndtering af betalinger

Temu bruger standard sikkerhedsforanstaltninger på sin hjemmeside, herunder HTTPS på alle sider og TLS- og SSL-krypteringsprotokoller, når de behandler transaktioner.

Som tidligere nævnt er Temus transaktionssystem sandsynligvis lige så sikkert som Amazon, eBay eller enhver anden online markedsplads.

Sikkerhedstips for brugerbeskyttelse

Temus kundesupport giver tips om beskyttelse af online privatliv og sikkerhed til sine brugere. Forslagene omfatter vejledning i at undgå betalingssvindel, beskytte sig mod phishing-beskeder, oprette stærke adgangskoder og identificere svindel med Cash App.

Selvom Temus sikkerhedstips ikke ligefrem er banebrydende, viser de alligevel en vis bevidsthed om virksomhedens ansvar for at beskytte sine kunder.

Sådan handler du sikkert på Temu

Når du shopper på Temu, kan du gøre følgende for at holde dig sikker:

  • Tjek brugeranmeldelser. Hvis en sælger kun har et lille antal anmeldelser, bør du undgå at købe fra dem, uanset hvor positive disse anmeldelser måtte være. Andre onlineforhandlere, herunder Amazon, har vist sig at vise falske eller uægte anmeldelser, så kig efter leverandører med en stor mængde positiv feedback.
  • Undlad at foretage store køb. I hvert fald lige foreløbigt. Temu lever tydeligvis på sine lave priser og ikke på selve kvaliteten af sine produkter Du kan derfor sikkert roligt købe en ny termokande og et par strømper, men det er i stedet mere risikabelt at spendere flere tusinde kroner på en ny spillekonsol.
  • Beskyt din konto. Som med enhver anden konto, især dem der involverer onlinebetalinger, bør du benytte dig af stærke adgangskoder. Gode adgangskoder er lange – minimum 10 tegn – og omfatter en kombination af tilfældige tal, bogstaver og symboler. Jo mere du beskytter dine online konti og profiler, desto mindre risiko er der for, at nogen stjæler din identitet.
  • Foretag køb med sikre betalingsmetoder. Du behøver ikke altid at give dine kortoplysninger til hjemmesider som Temu for at kunne bruge dem. Brug i stedet pålidelige e-wallets og online betalingstjenester som for eksempel PayPal til at håndtere dine penge og lave overførsler. Dette er en langt mere sikker måde at betale online, da det ikke involverer blottelse af dine kreditkortoplysninger til sælgeren. Nogle banker tilbyder også særlige virtuelle engangskort, der ikke kan bruges efterfølgende, selvom de eventuelt bliver stjålet.
  • Hold dig opdateret på virksomheden. Temu er en ung virksomhed, og vi ved ikke særligt meget om dens oprindelse, dens ejere, dens kodebase eller dens dataindsamlingsmetoder. Hvis du absolut skal bruge Temu, så hold et vågent øje med alle nyheder relateret til virksomheden. På den måde kan du holde dig opdateret om enhver ny skandale eller negativ omtale, der end måtte dukke op. Det at holde sig selv opdateret har altid været en vigtig del af en god cyberhygiejne.

Hvad drejer kontroversen om Temu sig om?

Kontroversen om Temu drejer sig om moderselskabet PDD Holdings praksis for dataindsamling. Som nævnt tidligere i denne artikel ejer PDD også en kinesisk forhandler ved navn Pinduoduo, hvis app (i et stykke tid) var tilgængelig i Google Play Store.

I begyndelsen af 2023 hævdede en rapport fra CNN, at Pinduoduo udnyttede svagheder i Android-systemer til at spionere på enhedsdata uden tilladelse. Disse oplysninger blev derefter brugt til mere præcist at udnytte salg og markedsføring. I virkeligheden var appen malware, og Google fjernede Pinduoduo fra Play Store som følge af rapporten.

Som svar gav Pinduoduo et team af udviklere, der arbejdede på Pinduoduo-appen, skylden og fyrede dem omgående. CNN har siden rapporteret, at størstedelen af de fyrede udviklere fandt nye jobs hos Temu.

Temu-kontroversen afholder dig måske ikke helt fra at bruge e-handelssiden, men den bør give stof til eftertanke. Er dit privatliv værd at ofre for et par billige sko eller lidt billig elektronik?

Ofte stillede spørgsmål