Din IP: Ukjent · Din status: BeskyttetUbeskyttetUkjent

Gå til hovedinnhold

Hvordan skanner man en QR-kode trygt med smarttelefon?

QR-koder har lenge vært en vanlig måte å formidle informasjon på, og takket være smarttelefoner er det enkelt for de aller fleste å lese dem. Dette skyldes at du kan skanne QR-koder gjennom kameraet på de fleste moderne smarttelefoner. Men det er viktig å vite hvilke farer som forbindes med QR-koder, og hvordan du kan skanne QR-koder trygt med smarttelefonen din.

Hvordan skanner man en QR-kode trygt med smarttelefon?

Denne artikkelen vil derfor ta for seg hvordan du kan skanne QR-koder trygt med ulike operativsystemer, samt hvordan du kan lese av en QR-kode du har lagret som bilde på enheten din. Til slutt skal vi se nærmere på risikoen for hacking gjennom bruk av QR-koder – et problem som har økt kraftig det siste året.

Skanning av QR-kode uten app?

Tidligere måtte man ha en egen applikasjon eller QR-kodeskanner dersom man ønsket å lese dem av på telefonen, men dette er sjeldent aktuelt lenger. De fleste smarttelefoner har en integrert QR-kodeskanner i kameraprogrammet, noe vi vil komme tilbake til straks. Du kan riktignok fortsatt laste ned applikasjoner som lar deg lese av en QR-kode, men det vil sjeldent være nødvendig.

Slik skanner du en QR-kode på Android

Skal du skanne en QR-kode med Android, vil dette være en relativt enkel prosess. De aller fleste Android-enheter har nemlig en innebygd QR-skanner, noe som gjør det raskt og enkelt å skaffe seg informasjon via QR-koder. Nedenfor har vi illustrert hvordan du kan lese av en QR-kode med Android.

  1. Først må du åpne kamera-applikasjonen på enheten din.
  2. Sørg for at du bruker primærkameraet på baksiden av enheten din (det fungerer ikke med frontkamera).
  3. Rett kameraet mot QR-koden du ønsker å lese av og vent et par sekunder.
  4. Det vil innen få sekunder dukke opp en banner som inneholder lenken eller meldingen som QR-koden inneholder.

Problemer med å scanne QR-kode med Android?

Om du opplever problemer med å lese av en QR-kode med Android, kan det hjelpe å gjøre følgende:

  • Forsøk å tørke av kameralinsen din.
  • Juster lysstyrken på enheten din (dersom du leser av fra skjermen).
  • Sørg for at du holder telefonen med riktig avstand og vinkel.
  • Er det mørke omgivelser kan det være lurt å skru på lommelykten før du leser av QR-koden.

Slik skanner du en QR-kode på iPhone

Om du lurer på hvordan man skanner en QR-kode på iPhone, er dette heldigvis en enkel prosess. Din iPhone har nemlig en innebygd QR-skanner i kameraet, så du kan raskt og enkelt benytte deg av denne. Nedenfor ser du hvordan dette foregår i fire enkel trinn.

  1. Det første du må gjøre er å åpne kamera-applikasjonen på din iPhone (fungerer også på iPad).
  2. Når kameraet er aktivert må du bytte til kameraet på baksiden av telefonen din.
  3. Deretter peker du kameraet på den QR-koden som du ønsker å lese av – etter noen sekunder vil ViewFinder åpne seg på skjermen din.
  4. Vent et par sekunder mens enheten din leser koden, så vil det dukke opp et varsel på skjermen din. Trykker du på dette varselet vil du videresendes til stedet som QR-koden peker mot.

Slik leser man av QR-kode-informasjon fra et bilde

Et spørsmål som ofte dukker opp er hvordan man skanner en QR-kode fra kamerarullen. Det har nemlig blitt langt vanligere å sende ut QR-koder, men om den befinner seg på telefonen din, vil du jo ikke kunne rette kameraet på den. Heldigvis er det en enkel prosess også for dette, men prosessen vil være litt variabel for iOS og Android som illustrert nedenfor.

For iOS

For å lese av en QR-kode i kamerarullen din på iOS må du først laste ned verktøyet Google Lens fra App Store. Når du har gjort dette kan du gjennomføre følgende trinn:

  1. Hold fingeren på skjermen din til symbolene begynner å riste. Trykk deretter på ‘+’-tegnet som dukker opp i høyre hjørne.
  2. Rull nedover og velg Google.
  3. Bla deg fremover til du finner Google Lens, velg deretter “Legg til widget”.
  4. Google sin widget vil nå være tilgjengelig på startskjermen din. Trykk på Google Lens igjen for å aktivere den.
  5. Du kan nå velge det bildet som inneholder QR-koden for å lese det av med Google Lens-verktøyet. Skulle du ikke ha et bilde av QR-koden, så kan du ta et skjermbilde og deretter laste dette opp i Google Lens.

Det finnes flere måter å skanne en QR-kode på iPhone, men dette er foreløpig den raskeste

For Android

Prosessen for Android ligner på den for iOS, men er litt enklere å gjennomføre.

  1. Last ned Google Lens fra Google Play Store.
  2. Velg bildet med QR-koden.
  3. Skann bildet for å lese av QR-koden.

Slik skanner man en QR-kode på nettet

Du vil tidvis finne QR-koder på nettet, men de færreste PC-er har et innebygd verktøy for å lese av disse. Den letteste måten å lese av en QR-kode på nettet vil derfor være å bruke din iOS- eller Android-enhet din, og deretter eventuelt screencaste lenken tilbake til enheten din.

Kan du hackes når du skanner en QR-kode?

Selv om du ikke kan hackes direkte fra en QR-kode, kan du sendes til nettsider som inneholder skadelig programvare. Dette skjer gjerne ved at hackere erstatter en QR-kode med sin egen kode som sender deg til en fiktiv nettside. På denne siden kan det være ulike typer malware som kan forsøke å tilegne seg sensitive opplysninger fra enheten din.

Det er dermed en risiko for at man utsettes for angrep ved hjelp av QR-koder, men det er ikke selve QR-koden som er kilden til angrepet. QR-koder har ingen mulighet for å samle informasjon om enheter, men fungerer kun som en rute til den underliggende lenken eller meldingen som noen har plassert i QR-koden. Dette betyr at du bør være forsiktig med å scanne QR-koder fra ukjente kilder for å unngå at man havner på phishing-sider.

Nettsikkerhet begynner med et klikk.

Hold deg trygg med verdens ledende VPN