Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Hur du installerar en VPN på din router

Att installera en VPN på din router är enklare än du tror, och kan leda till en stor mängd fördelar som du kanske inte hade förväntat dig. Men att använda en VPN på din router kan också ha sina nackdelar. I den här artikeln går vi igenom varför du ska installera en VPN på din router och leder dig genom installationsprocessen.

Hur du installerar en VPN på din router

Innehåll

Innehåll

Fördelar med att installera VPN på din router

Genom att installera en VPN på din router får du tillgång till flera fördelar som gör ditt internetanvändande säkrare samtidigt som du får tillgång till innehåll som vanligtvis inte går att få åtkomst till från Sverige. Med NordVPN på din router får du tillgång till bland annat följande fördelar:

  • Anslut upp till 10 enheter samtidigt
  • All data som går via routern är krypterad
  • Din VPN är alltid igång och du behöver inte manuellt starta VPN-tjänsten varje gång du ska använda internet. Så länge routern är uppkopplad mot internet är du skyddad dygnet runt
  • Du behöver endast en enda inloggning när du har installerat en VPN på din router. Logga helt enkelt in med dina inloggningsuppgifter och VPN-tjänsten är alltid igång utan att behöva logga in igen
  • Både dina befintliga enheter på nätverket och gäster som ansluter till din router är skyddade av din VPN utan ytterligare installationer eller inloggningar
  • Använd VPN även på enheter som inte stöder VPN-tjänster. Apple TV är ett bra exempel på en enhet som inte går att använda med VPN för sig, men genom att installera en VPN på din router kan du få du tillgång till innehåll från andra länder när du vill
  • Du får tillgång till servrar som låter dig streama sådant som annars blockeras beroende på vilket land du befinner dig i
  • Alla enheter som är kopplade till routern som har VPN installerad får tillgång till omfattande säkerhet.
  • Du kan se eventuella uppdateringar som gjorts på enheterna i NordVPN appen

Skaffa NordVPN-appen för att få omedelbart skydd för upp till 10 enheter, eller installera NordVPN på din router för att skydda alla enheter som är anslutna till ditt nätverk.

Nätsäkerhet är bara ett klick bort.

Håll dig säker med världens ledande VPN

Installera en VPN på din router – Steg för steg guide

Att installera en VPN på din router är enkelt och går fort. Följ bara vår steg-för-steg guide här nedan:

1. Kontrollera om din router går att använda med en VPN

Alla router-modeller går inte att använda med en VPN. Det första du behöver göra är därför att ta reda på om det går att installera en VPN på din router. Du gör detta genom att logga in på din router och se om den har VPN-inställningar (vi berättar hur du gör detta längre ner). Du behöver ha en lite mer kraftfull router än de mest grundläggande modellerna för att kunna använda VPN på routern.

Om din router inte går att använda med en VPN är det bästa du kan göra att köpa en ny, bättre modell. Dyrare modeller ger dig inte bara tillgång till detta, utan brukar i de flesta fall även leda till snabbare internethastighet och längre räckvidd. Berätta för personalen i din elektronikbutik att du vill ha en modell som har VPN-inställningar för att säkerställa att du väljer rätt.

2. Logga in på din router

Du loggar in på din router genom att skriva in IP-adressen för din router i adressfältet i din webbläsare. De vanligaste adresserna är 10.0.0.1 och 192.168.0.1. Du kan oftast se routerns IP-adress på etiketten på routern eller genom via nätverksinställningarna på din dator eller mobila enhet.

Inloggningsuppgifterna brukar också stå på etiketten på routern. Du kan också hitta dessa i routerns manual. Om du inte kan hitta dessa uppgifter kan du söka på routerns modellnummer och “inloggningsuppgifter” på internet. De flesta routrar låter dig välja inloggningsuppgifter när du börjar använda den för första gången.

3. Hitta VPN-inställningarna i routern

För att kunna använda VPN på din router behöver du en modell som har VPN-inställningar. Du hittar oftast dessa inställningar under “anslutning”, “internet” eller “övriga inställningar”. Du behöver också ha en VPN som stöder det VPN-protokoll du tänkt använda. NordVPN använder tre olika VPN-protokoll.

4. Ställ in din router som klient

Under VPN-inställningar kan du välja att ställa in router som VPN-klient eller VPN-server. Välj VPN-klient för att kunna använda din router med NordVPN.

5. Ställ in inställningarna för din VPN

När du skaffar NordVPN får du tillgång till de uppgifter som du behöver skriva in i din routers VPN-inställningar. Du behöver fylla i ditt användarnamn och det lösenord du valt. I vissa fall kan du behöva ladda upp en konfigurationsfil i din router.

6. Välj den VPN-server du vill använda

När du har installerat VPN på din router behöver du bara välja den VPN-server du ska använda. Med NordVPN får du tillgång till över 6400 VPN-servrar i 111 länder. Vilken server du ska välja beror på vad du vill ha tillgång till. Vill du till exempel se serier från amerikanska Netflix ska du välja en server i USA. Om du vill ha tillgång till ett onlinecasino i England, ska du välja en brittisk server.

Vanliga frågor om att installera VPN på router