Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Hoe kan je veilig wifi in de trein gebruiken?

Internet in de trein is enorm handig wanneer je tijdens je rit naar huis wat werk wilt doen, of als je voor een vergadering wat door wilt nemen. Je verbruikt dankzij wifi geen MB’s van je abonnement, en daarnaast is er meestal ook sprake van een stabiele verbinding met het internet. Maar hoe veilig is het gebruik van wifi in de trein? En hoe kun je het zo veilig mogelijk maken? Hier ontdek je de gevaren van wifi in de trein, maar ook hoe je een internetverbinding zo veilig mogelijk houdt.

Hoe kan je veilig wifi in de trein gebruiken?

Dit zijn de gevaren van wifi in de trein

Het lijkt aantrekkelijk, gebruik maken van gratis wifi in de trein. Maar hoe gratis is deze openbare wifi eigenlijk? Jij hoeft er geen geld voor te betalen, maar de NS moet de kosten voor het dataverkeer wel op de een of andere manier dekken. Hoe doen zij en vele andere gratis openbare wifi netwerken op het station waar je kunt verbinden dit? Dit gebeurt vaak in ruil voor het delen van data. Hierbij gaat het om data zoals waar je naar hebt gezocht op internet, welke website je hebt bezocht en de locatie op het treinstation. Deze informatie wordt gedeeld met onder andere reclamebureaus. In het privacystatement van de NS kun je precies lezen welke data wordt bijgehouden en hoe de NS omgaat met de bescherming persoonsgegevens wanneer je in de trein gebruik maakt van wifi.

Veilig gebruik maken van wifi in de trein met VPN

Een van de manieren waarop je veilig gebruik kunt maken van wifi in de trein is met VPN. VPN staat voor Virtueel Privé Netwerk. Dit betekent dat je op een beschermde wijze gebruik maakt van het internet. Een VPN zorgt ervoor dat er een beveiligde verbinding wordt gemaakt tussen jou en het netwerk. Het internetverkeer wordt door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd. Wat zijn de voordelen van een VPN?

  • Je online gegevens zijn veilig. Dankzij de versleutelde VPN-tunnel is het een stuk moeilijker voor hackers om je gegevens te onderscheppen.
  • Je IP-adres wordt verborgen, waardoor je locatie niet meer zo makkelijk te achterhalen is en je in privacy kunt surfen.
  • Omdat je kunt zelf kunt kiezen via welke server je met het internet verbindt, ben je niet meer aan landsgrenzen gebonden. Je hebt toegang tot inhoud wereldwijd.
  • Premium VPN’s bieden daarnaast extra beveiligingsfuncties. NordVPN’s Threat Protection blokkeert bijvoorbeeld schadelijke websites, links en pop-ups om te voorkomen dat je met malware in aanraking komt.

Welke VPN provider kun je kiezen?

Voordat je een VPN verbinding wilt maken met het internet, kies je welke provider je graag wilt gebruiken. Een van de bekendste en meest betrouwbare VPN-diensten is NordVPN. De meeste VPNs zijn niet alleen makkelijk in gebruik, maar zorgen ook voor een veiliger gevoel wanneer je wifi in de trein gebruikt. Je sluit een abonnement af bij een VPN provider, deze kun je meestal eerst 30 dagen kosteloos proberen. Bevalt het je? Dan kun je voor een maandelijkse betaling gebruik blijven maken van een VPN.

Hoe kom ik veilig op wifi in de trein?

Je hebt een VPN gekozen waar je graag gebruik van wilt maken. Maar hoe kun je dit activeren om zo een veilige verbinding te maken op het station of in de trein? Hieronder vind je de uitleg in negen handige stappen:

1. Zet je VPN-app aan;

2. Kies een VPN server en maak hier verbinding mee;

3. Selecteer wifi in de instellingen van je telefoon;

4. Klik op het netwerk waarmee je wilt verbinden. In de trein is dat ‘Wifi in de trein’;

5. Je wordt doorgestuurd naar de browserpagina van NS waar je kunt inloggen;

6. Hier accepteer je de gebruiksvoorwaarden door deze onderaan de tekst aan te vinken;

7. Klik op ‘Maak verbinding met het internet’;

8. Controleer of je VPN-app en VPN-verbinding beide actief zijn;

9. Nu kun je veilig wifi in de trein gebruiken.

Probeer NordVPN – het beveiligt openbare wifi door je dataverkeer te versleutelen.