Your IP: Unknown · Your Status: Unprotected Protected
Blog In Depth

Vad är keylogger och hur kan du skydda dina enheter?

Jul 28, 2020 · 4 min read

Vad är keylogger och hur kan du skydda dina enheter?

En så kallad “keylogger” är en programvara eller hårdvara som loggar information som du har matat in via ditt tangentbord. Varför man använder keyloggers är för att fånga upp eventuell känslig information som exempelvis lösenord, kontonamn eller personliga koder. Men keyloggers kan också användas för att övervaka eventuella brott eller för att förbättra tangentbordsrelaterade tjänster.

Keyloggers är med andra ord skadliga spårare som kan spela in allt som du skriver på tangentbordet. Och de kan vara extremt farliga eftersom du inte märker av det samtidigt som de samlar in de mest känsliga uppgifterna från dig. Helt utan att du vet om det så kan dina lösenord, bankuppgifter eller din ID-information hamna i bedragares händer.

Men, du kan förhindra att det händer. Låt oss lära oss mer om hur man skyddar sig mot keyloggers!

Hur stjäl keyloggers din personliga information?

En keylogger kan antingen vara en skadlig programvara eller hårdvara. Båda typerna tjänar samma syfte – de loggar alla dina tangenttryckningar och fångar på detta sätt upp känsliga data.

Programvarubaserade keyloggers kommer vanligtvis som en skadlig programvara och infekterar datorer genom skadliga länkar eller nedladdade filer. Dessa keyloggers körs tyst i bakgrunden utan att du på något sätt märker av det.

Keyloggers via hårdvara består av små fysiska enheter som är anslutna till en dator och ett tangentbord. De lagrar därefter alla knapptryckningar i sitt internminne och det finns inget sätt för ett operativsystem att upptäcka det. Du kan däremot se en usb-keylogger tydligt om du bara tittar på din USB- eller PS/2-port. Just av denna anledning så är mjukvarubaserade keyloggers förstahandsvalet för de flesta cyberbrottslingar.

Vad används en keylogger till?

Det går att använda en keylogger för egna syften, t.ex. skyddande föräldrar som oroar sig för vad deras barn gör på nätet, svartsjuka makar, arbetsgivare som bedriver utredning av sina anställda. Det finns flera fall då man kan vända sig till keyloggers för att samla in information. Det är dock ganska sällsynt och keyloggers används främst av hackare, cyberbrottslingar och identitetstjuvar som vill dra nytta av dina personliga uppgifter.

När en keylogger har halkat in på din enhet så fångas allt du skriver in och blir helt tillgängligt för angriparen: dina användarnamn och lösenord, bankinformation, ID-information, personliga meddelanden och mail. Det kan vara allt från keylogger windows 10 till keylogger android / keylogger iphone som bedragare kan använda för att komma åt din personliga information. Läskigt, eller hur? Låt oss titta på sätten du kan skydda dig mot keyloggers på.

Hur skyddar du dig från keyloggers?

1. Spara inte dina lösenord i webbläsaren

När du använder internet så kan du välja att spara dina befintliga lösenord direkt i din webbläsare. Detta är en bra funktion som ger dig möjligheten att spara och synkronisera inloggningsuppgifter utan att behöva fylla i dem varje gång. Det är dock en risk att lagra dina lösenord eftersom en inkräktare i din webbläsare omedelbart får tillgång till dina kontonamn och lösenord.

2. Håll dina appar och programvara uppdaterade

Var alltid steget före genom att aldrig hoppa över några programuppdateringar. Utvecklare utfärdar regelbundet säkerhetsuppdateringar för att förbättra säkerheten. Det är enkelt att hoppa över uppdateringar när de dyker upp, men du bör aldrig göra det. Genom att hålla din programvara och appar uppdaterade så skyddar dig mot många negativa konsekvenser av datastöld. Återigen så är det lättare att undvika riskerna än att hantera obehagliga problem som dataförlust innebär efteråt.

3. Använd antivirusprogram

Skadliga keyloggers kan lura på webbplatser eller gömma sig i nedladdningsbara filer. Att använda ett pålitligt antivirusprogram är ett bra sätt att skydda dina enheter mot cyberhot, inklusive skadliga keyloggers. Eftersom de flesta antivirusprogram bara kan bekämpa de hot de kan känna igen så finns det en chans att någon ny typ av skadlig programvara kan glida igenom. Ändå är ett bra antivirus ett grundläggande men avgörande steg för att förhindra keylogging.

4. Ändra dina lösenord med jämna mellanrum

Att regelbundet ändra dina lösenord är en bra metod för att skydda dina konton i allmänhet. Även fast det innebär att du loggar dina tangenttryckningar när du ställer in ett nytt lösenord, så är det faktiskt värt att ta risken. Om dina lösenord ändras mitt under en keylogging-attack så är det inte troligt att lösenorden kommer att användas omedelbart. Så om du ändrar dina lösenord ofta, så kommer den stulna informationen inte längre att vara användbar för en angripare.

5. Använd VPN

Om du kombinerar åtgärderna som presenterats ovan så bör det ge dig ett omfattande skydd mot keylogger-attacker. Överväg även att använda VPN för att kryptera din onlinedata och därmed njuta av 100% säkerhet online. Välj en pålitlig VPN-tjänsteleverantör som erbjuder avancerade säkerhetsfunktioner.

Till exempel så känner NordVPNs medföljande CyberSec-lösning igen farliga webbplatser och skyddar dig från att gå in på dem. Så om en webbplats du ska besöka är känd för skadlig programvara så reagerar CyberSec omedelbart och blockerar genast din åtkomst.


Ilma Voigt
Ilma Voigt successVerified author

Ilma Voigt is a content manager passionate about technology and online security. In addition to her focus on tech, she also specializes in bringing cybersecurity insights to new markets.


Subscribe to NordVPN blog