Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Ta bort instagramkonto – så gör du

Människor över hela världen roar sig dagligen med olika sociala medier och inte minst Instagram, som är en av vår tids största sociala medier för delning av bilder och klipp. På Instagram kan man följa sina vänner och ta del av varandras liv på avstånd, vilket ett stort antal människor världen över verkar uppskatta. Dessvärre så har dessa medier inte bara en positiv effekt på oss människor och vi har mer och mer kunnat se hur vi blir beroende av sociala medier på ett sätt som inte är nyttigt för oss.

Ta bort instagramkonto – så gör du

Instagram ägs av Facebook och de är inte direkt kända för att värna om sina användares integritet. Facebook har varit i blåsväder i den ena skandal efter den andra, där människors privata data kommit i händerna på företag och personer som inte borde ha rättighet till dem. Många användare väljer därför att pausa sina konton idag genom att inaktivera Instagram eller väljer att ta bort instagramkonto helt. Är du en av dem som funderar på att ta bort instagramkonto?

Varför ta bort instagramkonto?

Att de ägs av Facebook är bara en av många anledningar till varför man bör fundera på om man verkligen vill ha kvar sitt konto, då Instagram äger rättigheterna till allt du lägger ut på appen. Även om det kan vara trevligt att använda Instagram och dela bilder med vänner, så finns det en hel del nackdelar:

  • Du slösar bort enorma mängder tid på att sitta och bläddra igenom bilder på andra människors liv i ett flöde som aldrig tar slut.
  • 2019 läckte det ut detaljer om flera miljoner användare på Instagram, på samma vis som skett även för Facebooks användare. Att bojkotta denna typ av sociala medier är därför en god idé.
  • Det är bevisat att Instagram påverkar oss negativt och inte är bra för vår hälsa.

Ta bort instagramkonto permanent via webbläsare:

1. För att ta bort instagramkonto permanent så behöver du bara logga in på ditt konto från en webbläsare.

2. Fyll i ett skäl till varför du önskar stänga ditt konto.

3. Du avslutar därefter med att ange ditt lösenord för att bekräfta stängningen av ditt konto.

Inaktivera instagramkonto via webbläsare:

Om du av någon anledning känner att du inte vill stänga ditt konto permanent utan bara ta en paus så är detta också möjligt. När du inaktiverar ditt konto så blir all information om dig otillgänglig för alla andra och direkt när du loggar in igen efter att du har inaktiverat ditt konto så är ditt konto aktivt igen.

1. Logga in på ditt instagramkonto från en vanlig webbläsare. (Du kan inte ta bort konto från appen).

2. Klicka på användar-ikonen längst upp till höger och välja Redigera profil:

ta bort instagramkonto steg 2

3. Här ska du klicka på Inaktivera kontot tillfälligt för att inaktivera ditt konto:

ta bort instagramkonto steg 3

4. Här ska du välja en anledning till varför du vill inaktivera instagramkonto. När du har gjort detta så kommer du att få fylla i ditt lösenord för att bekräfta inaktiveringen.

ta bort instagramkonto steg 4

Ta bort instagramkonto i appen:

1. Gå in i appen och logga in på ditt konto.

2. Tryck på profilikonen längst ner till höger, alternativt tryck på din profilbild.

3. Gå in på Instagram-inställningar och bläddra ner till Hjälpcenter undet titeln Support.

4. Välj därefter Hantera konto och välj sedan Ta bort konto.

5. Här får du lämna en anledning till varför du önskar ta bort ditt konto, och för att verifiera stängningen avslutar du med att fylla i ditt lösenord.

Bör jag inaktivera mitt konto eller ta bort det permanent?

Att avsluta sociala medier kan vara ett jobbigt beslut eftersom att vi är så beroende av dem i dagens samhälle. Faktum är dock att fler studier har visat på hur negativt sociala medier påverkar oss på många plan. Dessutom så äger vi inte rätten till vår egen privata integritet när vi lägger upp bilder och klipp på plattformar som Instagram och Facebook som visat sig sälja sina kunders privata data till tredje parter.

Att ta bort sitt konto permanent kan för många kännas väldigt tungt och jobbigt, vilket det inte är något fel med. Men om man känner sig osäker, så kan det vara en god idé att inaktivera kontot. Detta innebär att du när som helst kan öppna upp ditt konto och göra det aktivt igen. För att aktivera ditt konto igen efter att du har inaktiverat det så behöver du bara göra en normal inloggning så startas kontot automatiskt igen.

Spara alla minnen innan du stänger ditt instagramkonto

Instagram har varit en del av många människors liv under ofta många år när man väl bestämmer sig för att stänga kontot. Många av de bilder man delat är också kära minnen för livet som man kanske inte har sparat någon annanstans eftersom man mest troligt har bytt mobil x antal gånger under perioden. Det kan därför vara en fråga för dig om att vilja spara alla dina poster som du gjort på Instagram genom tiderna på din dator, då gör du på följande vis:

1. Du kan ladda ner bilderna direkt i appen genom att logga in och klicka på Alternativ.

2. Klicka på Datanedladdning och här kan du välja att hämta en kopia av allt du någonsin sparat på Instagram sedan du startade ditt konto.

3. Starta nedladdningen genom att trycka på Begär nedladdning.

4. När alla filer du kopierats har laddats ner färdigt så får du ett mail till den mailadress som du kopplat med ditt instagramkonto och därefter kan du ladda ner datan på din enhet. OBS! Du behöver ladda ner filerna inom 4 dagar innan länken slutar fungera.