Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Sociale medier – konsekvenser, og hvad man skal være obs på

Stort set alle bevæger sig i dag på de sociale medier. Dette nærmest uanset alder, hvorfor målgruppen for de sociale medier er enorm og favner både teenagere og pensionister. Derfor er de sociale medier et oplagt mål for dem, der vil en det ondt – men selv, hvis man ikke er offer for et bevidst “angreb”, så er der stadig konsekvenser ved sociale medier.

Sociale medier – konsekvenser, og hvad man skal være obs på

Her i artiklen gennemgår og beskriver vi en række af de ting og områder, hvor konsekvenserne af sociale medier er størst, samt hvordan man bedst muligt undgår dem.

Negative konsekvenser ved sociale medier

Hvilke former for konsekvenser er der helt konkret ved at bruge sociale medier? Her listes nogle af dem:

  • Cyberstalking – Ens personlige informationer og billeder ligger online, og ved f.eks. at uploade billeder og indgive information om en selv kan man gøre sig selv til et mål, hvor ens personlige informationer kan blive udnyttet. Dette er måske ikke noget, man særligt som ungt menneske tænker over, men det kan have store psykiske konsekvenser efterfølgende.
  • Du mister dine rettigheder – Hos de fleste medier har man stort set ingen rettigheder over de ting, som man uploader. Altså kan det uploades og videregives til tredjepart eller af mediet selv.
  • Phishing – Sociale medier er en portal til f.eks. phishing. Det er meget populært at udsende bl.a. phishing-links via Facebook. Særligt fordi man tit kobler en stærk social identitet med folk, man er Facebook-venner med, vil man være mere tilbøjelig til at klikke på disse links end på f.eks. en obskur hjemmeside eller en e-mail.
  • Uønsket deling af intime billeder – Særligt unge deler intime billeder i stor stil. Det er blevet populært, og nærmere reglen end undtagelsen, at unge helt ned til 13 år deler nøgenbilleder og intime billeder via f.eks. Facebook. Når først de er afsendt, har man så godt som ingen kontrol over dem, og det kan få uoverskuelige konsekvenser, der følger en resten af ens liv.
  • Uønsket snagen i dit online privatliv – Når du surfer på nettet via din browser, sætter du hele tiden digitale fodspor i form af cookies. Din browser kan således indirekte videregive oplysninger om dig, som de pågældende hjemmesider kan snage i. Derudover vil din IP-adresse også kunne videregive oplysninger om din geografiske placering mm. Derigennem kan din online færden trackes og blotte din identitet yderligere.
sociale medier konsekvenser

Hvordan kan man lempe eller undgå konsekvenserne?

Det er nemt at sige, og helt sikkert lettere sagt end gjort, at man blot skal ”tænke sig om”, når man bevæger sig på de sociale medier. Et af de allerbedste råd, og som både gælder for sociale medier og internettet generelt, er at sikre sit privatliv så godt som muligt.

Herunder er en række helt konkrete råd:

1. Brug et stærkt og unikt kodeord – på den måde gør du det sværere for eventuelle hackere og andre cyberkriminelle at bryde igennem dine online portaler.

2. Brug tofaktor godkendelse – derved skaber du en ekstra online sikkerhedsbarriere, som gør det sværere for udefrakommende at hacke sig igennem til din data.

3. Giv ikke adgang til tredjeparts-apps, du ikke stoler 100 % på – disse apps kan gemme på diverse malware, som blot venter på at blive ‘budt indenfor’ på din enhed. Sørg derfor altid for kun at downloade officielle apps og applikationer, som du har 100 procent tillid til.

4. Brug en VPN. En VPN hjælper med at skjule din identitet, da den dels krypterer datatrafik til og fra din enhed, men da den også kan tildele dig en fremmed IP-adresse, således at din geografiske placering ikke længere kan trackes.

5. Benyt NordVPN’s Threat Protection. Denne funktion kan blokere trackere, som forsøger at spore dig online. Derudover kan den også sikre dig mod at klikke på inficerede filer og hjemmesider, før du downloader dem og eventuelt bringer skadelig malware og virus ind på din enhed.

6. Tænk over dine offentlige opslag, særligt hvis du deler din lokation – man ved aldrig, hvem der læser med. Og når dine opslag er offentligt kan alle udefrakommende praktisk talt snage i dine oplysninger. Du kan eventuelt vælge at gøre dine opslag private, således at de kun kan læses og ses af dine udvalgte venner. Det kan også være en god idé at blive blive bekendt med de overordnede netikette regler for sociale medier for derigennem at få et bedre pejlemærke for hvordan man bedst beskytter sig selv og andre online og hvad der egentlig er korrekt opførsel.

7. Kontrollér dine privatlivsindstillinger jævnligt – måske kommer der nye opdateringer til, som ændrer indstillingerne i dine pågældende apps. Sørg derfor altid for at dobbelttjekke, om dine privatindstillinger nu engang fortsat er, som du ønsker, at de skal være.

En VPN kan ikke ændre på de ting du lægger op, men ved at din IP-adresse bliver skjult, maskerer det dig som afsender, hvilket kan være med til at sikre dit privatliv. Bruger man sociale medier som f.eks. Reddit, hvor al information som udgangspunkt er tilgængelig for både brugere og førstegangsbesøgende, skal du være særligt opmærksom på, hvilke informationer du deler.

Hvad gør Facebook, YouTube og Instagram ved sociale medier-konsekvenser?

Stort set alle mennesker på tværs af generationer benytter sig i dag af sociale medieplatforme. Facebook, Instagram og YouTube er de absolut største og hyppigst benyttede kanaler og har derfor også en særlig forpligtelse til at skabe ekstra sikkerhed omkring deres hjemmesider for bedst muligt at imødekomme brugernes sikkerhed.

Både Facebook, Instagram og YouTube har sikkerhedsinstanser, som efter bedste evne forsøger at filtrere spam og uhensigtsmæssig trafik mod brugernes konti. Samtlige kanaler har også klageinstanser, man kan rette henvendelse til for at få skabt fokus på en sag eller uhensigtsmæssig hændelse.

Helt generelt er det dog svært at beskytte sig mod diverse former for social engineering, stalking og lignende, hvorfor det bedste middel helt sikkert er at beskytte sit privatliv så godt som overhovedet muligt på nettet. Nu, hvor du har læst informationerne her, så har du en god idé om, hvad du skal gøre. Vil du vide mere om sociale medier, konsekvenser, mm., så kan du se denne video (videoen er på engelsk).

Det er nemt at skifte lokation med NordVPN’s garanterede 30 dages fortrydelsesret.