Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Wat is een MAC-adres en hoe kun je het verbergen?

Je weet waarschijnlijk dat het slim is om je IP-adres te verbergen, maar weet je dat het ook goed is om je MAC-adres te beschermen? Een Mac-adres kan worden gebruikt om je locatie te traceren en te loggen, je verbinding te verstoren en zelfs om je online te impersoneren. We zullen je om te beginnen uitleggen wat een MAC-adres is.

Wat is een MAC-adres en hoe kun je het verbergen?

Wat is een MAC-adres?

Elk apparaat dat met het internet verbonden is, heeft zijn eigen MAC-adres. Een MAC-adres (afkorting van “media access control”) is een reeks cijfers en letters die een apparaat identificeren. Elke netwerkkaart krijgt vanuit de fabriek een uniek MAC-adres toegewezen.

Onze apparaten moeten de adressen van elk apparaat en netwerk waarmee ze verbinding maken kennen, om contact met elkaar en het internet te maken. Net zoals een IP-adres je netwerkverbinding identificeert, wordt je hardware door een MAC-adres geïdentificeerd.

Wanneer je apparaat een router detecteert, stuurt het zijn MAC-adres door om een verbinding tot stand te brengen. Je router wijst je dan een IP-adres toe en verbindt je met het internet. Het verschil tussen MAC- en IP-adressen is dat MAC-adressen nooit veranderen en alleen in het lokale netwerk worden gebruikt, terwijl IP’s netwerkapparaten wereldwijd identificeren en afhankelijk van je locatie kunnen veranderen.

Wat is mijn MAC-adres?

De meeste MAC-adressen bestaan uit 12 letters of cijfers verdeeld over 6 paren. Bijvoorbeeld:

1A-2B-3C-4D-5E-6F

11-22-33-44-55-66

We leggen uit hoe je het MAC-adres van je apparaat kan vinden.

MAC-adres op Windows 10 en 11 vinden

1. Druk op de Windows-toets, typ cmd en druk op Enter;

2. Typ ipconfig/all in het opdrachtvenster en druk op Enter.

Je ziet een lijst van adapters. Elke adapter heeft een fysiek adres – de letters en cijfers ernaast zijn het MAC-adres.

MAC-adres op macOS vinden

1. Klik op het wifi-pictogram bovenin het scherm en selecteer Open netwerkvoorkeuren;

2. Klik in het volgende scherm op Geavanceerd;

3. Selecteer het tabblad Hardware om je MAC-adres te zien.

MAC-adres op Android vinden

1. Ga naar Instellingen > Wifi en netwerk;

2. Tik op Wifi en selecteer het netwerk waarmee je verbonden bent;

3. Tik op Geavanceerd. Onder Netwerkdetails zie je het MAC-adres.

MAC-adres op iPhone en iOS vinden

1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Info;

2. Het MAC-adres wordt achter ‘Wifi-adres’ weergegeven.

Zo maakt je MAC-adres je kwetsbaar

Traceren van je locatie

Een MAC-adres kan gebruikt worden om je locatie te traceren. Wanneer je met een apparaat van het ene wifi-punt naar het andere gaat (bijvoorbeeld op een luchthaven), wordt je MAC-adres voortdurend uitgezonden om verbinding met nieuwe punten te kunnen maken.

Het accuraat traceren van je locatie vereist echter toegang tot een groot aantal wifi-punten, die meestal alleen beschikbaar zijn voor grote bedrijven of instellingen.

Verstoren van verbinding of impersonatie

Een hacker kan je MAC-adres gebruiken om zich als je voor te doen en je inloggegevens te stelen. Ze kunnen je MAC-adres met speciale software achterhalen, je verbinding verstoren en verbinding met hetzelfde wifi-netwerk maken.

Omgedraaid kunnen hackers hun eigen MAC-adres bovendien aan je IP-adres koppelen en zo een zogenaamde man in the middle-aanval uitvoeren. Om deze en andere redenen is het een goed idee om je IP-adres met een VPN te beschermen.

Zo kun je je MAC-adres beschermen

De MAC-adressen van je apparaten zijn moeilijk aan je identiteit te koppelen, omdat ze zelden verder worden verzonden dan het eerste netwerkapparaat waarmee ze verbinding maken.

Toch is er een risico dat je MAC-adres in verkeerde handen valt. Je MAC-adres volledig blokkeren is geen goed idee, omdat je dan niet meer met het internet kunt verbinden. Gelukkig zijn er een paar manieren om je privacy te verbeteren.

1. Schakel wifi onderweg uit

Als je je gedurende de dag verplaatst, wordt je MAC-adres naar verschillende plekken uitgezonden. Zelfs als je geen verbinding met een netwerk maakt, zendt je apparaat toch zijn MAC-adres uit om omliggende netwerken te ontdekken en ze in een lijst op te nemen.

2. MAC-spoofing

Deze oplossing verschilt per apparaat, maar kan een van de beste manieren zijn om je gadgets te beveiligen. MAC-spoofing betekent dat je je MAC-adres verandert en een zelfverzonnen adres aan je netwerkkaart (hardware) toewijst.

Let op: schrijf altijd je echte MAC-adres op en bewaar het veilig, zodat je het terug kunt veranderen als dat nodig is.

Verander je MAC-adres op Windows 10 en 11

1. Houd de Windows-toets ingedrukt, druk op X en kies Apparaatbeheer;

2. Vouw Netwerkadapters uit, klik met de rechtermuisknop op je Ethernet of Draadloze adapter en selecteer Eigenschappen;

3. Scrol in het tabblad Geavanceerd naar beneden klik op Lokaal beheerd adres of Netwerkadres;

4. Je ziet je MAC-adres onder Waarde. Hier kun je het verwijderen en een nieuw MAC-adres invoeren;

5. Start je computer opnieuw op om je MAC-adres te wijzigen.

MAC-adres veranderen op macOS

1. Zet je wifi uit;

2. Start de app Toepassingen en klik op Hulpprogramma’s > Terminal;

3. Typ of plak in een nieuw venster “sudo ifconfig en0 ether XX:XX:XX:YY:YY:YY”. Vervang de X-en en Y-en door het MAC-adres dat je wilt hebben. Druk op Enter en voer je wachtwoord in.

MAC-adres veranderen op Android

1. Ga naar de Google Play store en download twee apps: Terminal en BusyBox;

2. Open de Terminal-app, typ su en druk op enter;

3. Typ ip link show om de naam van je interface te vinden;

4. Type busybox ifconfig yourinterfacename hw ether XX:XX:XX:YY:YY:YY. Vervang ‘yourinterfacenaam’ door je echte interfacenaam en vervang de X-en en Y-en door het MAC-adres dat je wilt gebruiken. Druk op Enter/OK. Nu is je MAC-adres op Android veranderd.

MAC-adres veranderen op iOS

We raden je af om je MAC-adres op de iPhone te veranderen. Dit vereist een jailbroken apparaat en veel wijzigingen in het besturingssysteem. Als deze wijzigingen verkeerd worden uitgevoerd, is je apparaat onbruikbaar.

3. Willekeurige MAC-adressen instellen

Een willekeurig MAC-adres is een MAC-adres dat willekeurig wordt aangemaakt en uitgezonden wanneer je niet met een wifi-netwerk verbonden bent. Zo blijft je echte MAC-adres beschermd.

Wat MAC-beveiliging betreft, is dit waarschijnlijk de beste methode. Het voorkomt dat je MAC-adres naar elk apparaat wordt verspreid, maar verstoort je verbindingen niet.

Willekeurige MAC-adressen op Android instellen

1. Ga naar Instellingen > Wifi en netwerk;

2. Tik op Wifi en selecteer het netwerk waarmee je verbonden bent;

3. Tik op Geavanceerd > Privacy en tik op Willekeurig MAC-adres gebruiken;

Willekeurige MAC-adressen op Windows instellen

1. Ga naar Instellingen > Netwerk en internet > Wi-Fi;

2. Onderaan zie je het kopje Willekeurige hardware-adressen. Schakel deze functie AAN door het schuifbalkje naar rechts te slepen.

Online beveiliging begint met een klik.

Blijf veilig met ‘s werelds toonaangevende VPN