Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Fordeler og ulemper med kunstig intelligens i nettsikkerhet

AI står for Artificial Intelligence, som oversatt til norsk betyr kunstig intelligens. I dette begrepet ligger det mye, men kort sagt kan man si at kunstig intelligens er en simulering av menneskelig intelligens. Da snakker vi om maskiner som programmeres til å tenke som mennesker og etterligne menneskelige handlinger. Kunstig intelligens brukes også om maskiner som utfører jobber innen læring og problemløsning.

Fordeler og ulemper med kunstig intelligens i nettsikkerhet

Hva er kunstig intelligens?

Det kan med andre ord være litt vanskelig å besvare spørsmålet: hva er kunstig intelligens. Her kommer imidlertid en liten oversikt over hva disse maskinene kan gjøre, som kan gi deg en bedre forståelse for begrepet AI.

  • Visuell persepsjon
  • Talegjenkjennelse
  • Læring og oversettelser (dette brukes også i verktøy som ChatGPT)
  • Beslutningstaking
  • Kundeservice (chatbots)
  • Bedre nettsikkerhet

For mange firmaer er kunstig intelligens til stor nytte når det kommer til nettopp nettsikkerhet. Hackere blir bare smartere og smartere, og derfor kan en maskin som bruker smarte algoritmer til å holde systemene dine trygge, være akkurat det du trenger.

Maskinlæring og nettsikkerhet

Det er altså mange fordeler med kunstig intelligens, og det å få hjelp til å forhindre nettangrep er definitivt en av disse. Datamaskinens evne til å identifisere mønstre i store mengder data og deretter bruke disse mønstrene til å utføre oppgaver og løse problemer, er det som med et annet ord kalles maskinlæring.

Disse systemene lærer altså fra algoritmene, og gjennom dette utvikles evnen til å forutsi hva som kan komme til å skje. Dermed er det også mulig for disse systemene å både forutse og ikke minst forebygge angrep.

Slik brukes AI i nettsikkerhet

Takket være maskinlæring kan kunstig intelligens gjenkjenne adferdsmønstre. Det betyr at når det da skjer noe som ikke harmonerer med dette mønsteret, så vil AI anta at noen andre bruker maskinen og forhindre dette. Ulempen er at dette også kan brukes av hackere som en sporingsmetode.

En annen ting AI kan brukes til er å avsløre trusler og svakheter ved systemet. Kunstig intelligens kan brukes til å overvåke mønstrene i trafikken på nettet, og varsle dersom det skjer noe utenom det vanlige.

Eliminerer den menneskelige feilmarginen

Den menneskelige hjernen er en utrolig sak, men den har også sine begrensinger. Fordelen med kunstig intelligens er at den har evnen til å motta og behandle enorme mengder data. I tillegg fjerner du muligheten for menneskelige feil, og den kan jobbe hele døgnet. Den trenger ingen pauser, slik vi gjør. Dette betyr at du får tid til å gjøre andre, viktige arbeidsoppgaver.

Fjern behovet for passord

Det kan være vanskelig å opprette passord som er sterke nok, og når vi først klarer det er de gjerne umulige å huske. Kunstig intelligens kan hjelpe deg på den måten at du ikke trenger å bruke passord i det hele tatt.

Dette kan gjøres ved bruk av biometrisk identifikasjon, som vil si at AI identifiserer deg ved hjelp av ansiktstrekk, fingeravtrykk eller lignende. Kunstig intelligens kan huske selv de minste detaljer, og dermed kan du bli identifisert ved hjelp av så små detaljer som ansiktshår. Vi ser det på mange måter i dag, der mange bruker disse metodene for å låse opp smarttelefonen eller nettbrettet, eller logge seg inn i nettbanken. I tillegg er mange storbrukere av både Amazons Alexa, Apples Siri og Google til å svare på spørsmålene vi stiller, senke temperaturen hjemme, sette på musikk eller anbefale filmer.

AI kan ta bort behovet for passord

Det meste av teknologiske nyvinninger kan brukes til noe negativt. Det samme gjelder kunstig intelligens. AI kan brukes av hackere for å skape mer ondsinnede og større angrep. De kan bruke maskinlære til å identifisere og deretter utnytte sårbare systemer på en raskere og mer effektiv måte.

Biometrisk gjenkjennelse brukes allerede i full skala, blant annet av deg når du logger deg inn på smarttelefonen din. Den brukes også på flyplasser når vi går gjennom passkontrollen. Den negative siden er at tredjeparter kan få tilgang til spesifikk og detaljert data om ditt utseende. Dette er data som kan brukes til overvåking eller sporing. Mange myndigheter gjør dette allerede for å holde øye med personer de antar kan utgjøre en trussel mot landet.

Nettsikkerhet begynner med et klikk.

Hold deg trygg med verdens ledende VPN