Your IP: Unknown · Your Status: Unprotected Protected
Blog In Depth

5 slechte gewoontes op internet

Dec 28, 2020 · 3 min read

5 slechte gewoontes op internet

We hebben het allemaal wel eens gedaan: hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten gebruiken, shoppen op een openbaar netwerk of bestanden gedownload van websites die op z’n minst bedenkelijk te noemen zijn. Je denkt misschien dat geen enkele hacker geïnteresseerd is in jouw data, omdat je niet interessant bent. Denk nog een keer, want dagelijks worden er heel wat slachtoffers gemaakt. Dit zijn de vijf slechtste gewoontes op internet.

1. Hetzelfde wachtwoord voor alles gebruiken

Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites. Als een hacker je wachtwoord voor een website heeft, heeft hij ze meteen voor allemaal. Wees dus niet lui, maar verzin voor elke site een uniek, sterk wachtwoord. Zeker als het om bankzaken en winkelen gaat. Je kunt een betrouwbare password manager gebruiken om je wachtwoorden te herinneren.

2. Geen VPN gebruiken

Surfen doe je niet zomaar. Zeker niet naar onbeveiligde verbindingen. Je ziet het al boven in beeld staan: geen groen slotje, dus je verbinding is niet privé.

Gebruik een VPN om je verbinding alsnog te versleutelen. Zo kunnen hackers niet zomaar meekijken. Nog http gebruiken is hoe dan ook een slecht idee. Gebruik liever https én een VPN. Zo ben je extra goed beveiligd en weet je zeker dat je data niet weglekt. Een VPN downloaden en installeren is dus zeker een goed idee.

3. Geen twee-factor authenticatie gebruiken

Terwijl 2FA het extreem ingewikkeld maakt voor hackers om bij je privé bestanden en e-mails te komen, gebruiken nog steeds veel mensen deze geweldige beveiligingsfunctie niet.

Twee factor authenticatie voegt een extra laag veiligheid toe aan je account. Het is beschikbaar bij veel diensten, zoals Gmail, Google Drive, Apple’s iCloud, Twitter en Facebook. Eigenlijk is er geen goede reden het niet te gebruiken.

4. Alles naar de cloud uploaden

Tegenwoordig zijn we gek op de cloud. Logisch, want zo kunnen we op wat ruimte op onze computers besparen en blijft het een leven lang bewaard. Want de cloud is veilig, toch? Niet echt. Aanbieders van de cloud kunnen bij je bestanden wanneer ze maar willen. En je bent niet beschermd tegen cyberaanvallen en datalekken. Je gevoelige data kan dan op straat komen te liggen. Dit valt te voorkomen door eerst je bestanden te versleutelen, voordat je ze uploadt. Een goede tool hiervoor is bijvoorbeeld NordLocker.

5. Zomaar op links klikken

Een gekke mail met een rare link ontvangen? Niet op klikken, want dan wordt je e-mail gehackt, of erger. Veel hackers en makers van schadelijke software boeken succes door aan phishing te doen. Het idee van phishing is dat gebruikers worden verleid om nepwebsites te bezoeken. Vanuit deze websites kunnen hackers gemakkelijk schadelijke software op de apparaten van het slachtoffer installeren, om wachtwoorden, bankgegevens en andere persoonlijke informatie te stelen.

Een simpel advies: als je de bron niet kent, of niet vertrouwt, klik dan niet op de link.

Veelgestelde vragen

Wie kan mijn internetgedrag zien?

Een hoop partijen kunnen jou online bespieden. Websites die je bezoekt, kunnen meekijken. Maar ook overheden, hackers, zoekmachines en internetproviders kijken met je mee. Lees voor het volledige overzicht het artikel ‘Wie kan zien welke sites ik bezoek?’ Scroll naar onze handige tabel met online partijen, om te lezen wat ze precies kunnen zien. Zo ben je beter op de hoogte van je eigen internetgedrag en weet je wat je moet aanpassen om veiliger te kunnen internetten.

Welke informatie kunnen partijen zien die mij bespieden?

Welke informatie anderen over jou kunnen zien, hangt af van de veiligheidsmaatregelen die je neemt. Wanneer je bijvoorbeeld een onbeveiligd openbaar netwerk gebruikt, kunnen jouw financiële gegevens in handen komen van een kwaadwillende. Daarnaast kan Google precies zien welke zoekopdrachten je ingeeft en deze aan jou als persoon verbinden. Dat is zo gedaan, als je geen cookies wist, ingelogd bent op Google en geen veiligheidsmaatregelen neemt. Geen VPN gebruiken is bijvoorbeeld geen goed idee. Hoewel verschillende partijen met je mee kunnen kijken, zijn er ook veel manieren om je privacy te verbeteren. Hoe je dit doet, lees je in ons artikel over anoniem internetten.

Hoe kan ik veilig internetten en mezelf beschermen tegen pottenkijkers?

Er zijn verschillende manieren om je privacy te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld privacygerichte zoekmachines als DuckDuckGo of de Tor-browser gebruiken. Het is ook een goed idee om adblockers te installeren en gebruik te maken van extensies die je cookies wissen. En zo zijn er nog wel een paar tips. Misschien wel de beste manier om je privacy te verbeteren, is het gebruiken van een VPN. Een VPN verbergt namelijk je IP-adres en zorgt er ook voor dat jouw internetverkeer versleuteld wordt.


Laura Klaus
Laura Klaus successVerified author

Laura Klaus is a content manager who is curious about technology and online privacy. She learns something new every day and shares that knowledge with readers worldwide.


Subscribe to NordVPN blog