Your IP: Unknown · Your Status: Unprotected Protected
Blog In Depth

Hvad er en VPN-tunnel og hvordan virker den?

Jul 30, 2020 · 3 min read

Hvad er en VPN-tunnel og hvordan virker den?

En VPN tunnel er en krypteret forbindelse (eller tunnel om man vil) etableret mellem din online enhed og internettet.

Du føler dig sikkert helt tryg ved din internetudbyder og har ingen problemer med at sende fortrolige mails til dine venner eller besøge forskellige vigtige portaler af mere eller mindre personlig karakter. Når man sidder dér bag sin skærm, føler man sig godt isoleret og på tryg og anonym afstand fra hvad end, der kan true en i cyberspace.

Din internetudbyder kan ikke decideret læse dine mails, men den kan se, hvorfra og hvortil mailen sendes. Den kan også se hvilke websites, du besøger, hvor meget data, du bruger, og hvilken enhed, du benytter dig af. Al den info er guld værd og kan blive indsamlet og solgt videre med profit, for at andre skal kunne udnytte din info.

Med brug af en VPN-tunnel kan du dog sikre dig mod meget af den uønskede snagen. En VPN-tunnel krypterer netop dine data og omdirigerer trafikken til en server hos din VPN-udbyder. Det betyder ikke blot, at din trafik er sikret i en krypteret tunnel, men også at din aktuelle placering ikke længere kan bestemmes. Du kan med andre ord logge på nettet via en VPN-tunnel i Danmark, men ‘se ud som om’, at du faktisk eksempelvis surfer fra et sted i USA.

Øger jeg min sikkerhed med en VPN-løsning?

Ja, en VPN-tunnel fungerer nærmest som en underjordisk online tunnel, som krypterer data, mens trafikken passerer igennem. Derfor kan hverken din internetudbyder, statslige instanser eller hackere læse med eller stjæle dine oplysninger.

Din aktuelle placering forbliver også anonym, eller rettere, der afgives en misvisende aktuel placering, eftersom din datatrafik føres igennem tunnellen og videre til en af dine VPN-udbyders servere. På den måde vil din normale IP-adresse, som eksempelvis kunne være placeret i København, ikke længere være synlig for andre. I stedet vil man eksempelvis se en IP-adresse i et andet land.

Det giver ikke blot geografisk anonymitet, men kan også åbne døre til, at du vil kunne besøge og se geografisk-bestemt indhold på nettet, som tidligere har været utilgængelig for danskere brugere.

Forskellige typer af VPN-tunneller

En VPN (Virtual Private Network) er ikke helt det samme som en VPN-tunnel. En VPN-tunnel er en protokol, som VPN’en benytter sig af for at skabe en krypteret forbindelse mellem din enhed og internettet. Der findes i den forbindelse flere forskellige VPN-tunneller:

OpenVPN

OpenVPN er, som navnet antyder, en open source-protokol. Den kan benyttes af næsten alle operative systemer. OpenVPN kan køre over TCP (Transmission Control Protocol) eller UDP (User Datagram Protocol) internet-protokollerne. OpenVPN anses for at være en af markedets mest sikre VPN-protokoller.

IPSec/IKEv2

IPSec/IKEv2 er et solidt mix mellem sikkerheden på IPSecs (Internet Protocol Security) og hastigheden på IKEv2 (Internet Key Exchange Version 2), og gør den til en seriøs udfordrer til de andre VPN tunneller på markedet. Denne VPN-tunnel har en indbygget genetableringsfunktion, som sørger for, at alt helt automatisk genoprettes, hvis forbindelsen skulle blive forstyrret, eller du skifter mellem netværk.

Wireguard

Wireguard er det seneste skud på stammen i VPN-tunnelindustrien. Den er som sådan stadig i støbeskeen og har derfor stadig et par sikkerhedsjusteringer, som skal tilses. NordVPN introducerede NordLynx i 2019, som netop har hentet det bedste fra Wireguard, men uden de sikkerhedsmæssige udsving.

SSTP

SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol) er skabt af Microsoft, men kan også benyttes af andre systemer. Denne VPN-protokol har dog fået et blakket ry, eftersom Microsoft samarbejder med den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA. Der har været frygt for, at netop denne VPN-protokol har kunnet være genstand for misbrug på stats-niveau, omend det endnu ikke er blevet bekræftet.

Er det altid nødvendigt med en VPN-tunnel?

En VPN-tunnel er en sikker løsning, men nej, det er ikke altid optimalt at få krypteret al data. Derfor kan man benytte sig af det såkaldte ‘split tunneling’. Her kan du vælge undtagelser for apps og hjemmesider, som ikke skal gå igennem din VPN-tunnel.

Et eksempel kunne være, at du stadig gerne vil kunne benytte visse lokale sites og tjenester i Danmark, mens du samtidig ønsker at kunne nyde godt af geografisk låst indhold i udlandet. På den måde slår du to fluer med et smæk med split tunneling. Du kan her operere med din egen IP-adresse på lokalt indhold, mens du samtidig kan besøge de ønskede udenlandske tjenester via VPN-tunnelen.


Laura Klaus
Laura Klaus successVerified author

Laura Klaus is a content manager who is curious about technology and online privacy. She learns something new every day and shares that knowledge with readers worldwide.


Subscribe to NordVPN blog