Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Hva er DNS?

DNS står for Domain Name System, og kan egentlig beskrives som adressebøker på internett. Alle nettsider har et domenenavn, for eksempel nrk.no eller vg.no. Det er dette du skriver inn i nettleseren din. Disse navnene blir så oversatt til IP-adressen den aktuelle siden du vil besøke har, og det er dette DNS som sørger for. En IP-adresse består av mange tall, og derfor er det lettere for folk flest å heller huske domenenavnet. DNS er dermed en veldig stor database, som befinner seg på en lang rekke servere.

Hva er DNS?

Dersom din DNS server svarer ikke er det gjerne fordi systemet til tider kan være ganske tregt. En DNS server har ganske mange adresser, vi snakker millionvis, og da hender det at ting ikke går så fort som det burde. Det er også fort gjort at en DNS-tjener ikke er oppdatert, og da klarer den ikke å finne frem. Det er derfor du innimellom får opp feilmeldingen om at «DNS server svarer ikke».

Hva bør du tenke på når du skal endre din DNS?

Du får internettet ditt levert av den internettleverandøren du har valgt, og det er også denne som sørger for din DNS. Om du lurer på hvordan finne DNS server, så er det fullt mulig å gå utenom internettleverandøren og velge en annen. Da bør du tenke over en rekke elementer før du bestemmer deg for hva du skal velge.

1. Sørg for at DNS server Norge ikke logger din IP-adresse eller sporer hvor på nettet du har vært. Du må også velge et selskap som ikke selger din data videre til tredjeparter. For ekstra sikkerhet på nettet kan du bruke en sikker nettilgang. Dette gjør det fullt mulig å koble seg til en VPN i Norge. På denne måten kan du bruke alle servere i Norge og få en norsk IP-adresse.

2. Hurtighet er et viktig element, så sørg for at den DNS server du velger har den hurtigheten du trenger.

Dette skjer når en DNS server sperrer en nettside

Du har sikkert hørt at det innimellom blir snakket om nettsider myndighetene ikke ønsker at vi skal få tilgang til. I slike tilfeller kan de store og kjente tjenesteleverandørene bli bedt om å sperre disse sidene via DNS. Det vil si at du får opp en tydelig melding om at du ikke har tillatelse til å gå til siden du ønsker.

Det som har skjedd er at den DNS-tjenesten du bruker har fjernet nettadressen fra sin liste, og dermed finner ikke serveren den IP-adressen som hører til.

Kan du endre DNS server?

Selv om du allerede har en internettleverandør, kan du velge å få DNS server fra en annen forhandler.

En av de mest populære leverandørene er Google, som har laget sin egen Google DNS. Kan jeg bruke 8.8.8.8. DNS? Dette er et spørsmål mange stiller seg, og svaret er ja. Dette er nemlig IP-adressen til Googles egen server. Den andre adressen de benytter seg av er 8.8.4.4.

Hva er Google Public DNS?

Google DNS kom i 2009, og den har rukket å bli anerkjent som en av de aller beste og raskeste på markedet. Ved å bruke denne tjeneren kan det også hende du kommer inn på nettsider som var sperret da du brukte DNS serveren til internettleverandøren din. Det er fordi ikke alle leverandører får de samme påleggene om sperring.

Andre gratis DNS servere

  • Cloudflare, 1.1.1.1 og 1.0.0.1
  • Quad9, 9.9.9.9 og 149.112.112.112
  • OpenDNS, 208.67.222.222 og 208.67.220.220
  • Comodo Secure DNS, 8.26.56.26 og 8.20.247.20
  • NordVPN, 103.86.96.100 og 103.86.99.100

Oppsummering

Svaret på spørsmålet hva er en DNS server, er altså at dette er en tjeneste som lar deg slippe å huske på alle tallene en IP-adresse består av. Du skriver ganske enkelt inn navnet på siden du vil sjekke ut, og DNS serveren omadresser dette til riktig IP-adresse slik at du kommer dit du skal.

De aller fleste av oss får denne tjenesten levert fra samme sted som leverer internettet vårt, men du står fritt til å bytte DNS server om du ønsker det.

Nettsikkerhet begynner med et klikk.

Hold deg trygg med verdens ledende VPN