Your IP: Unknown · Your Status: ProtectedUnprotectedUnknown

Skip to main content

Facebookin tietovuoto: miten pysyä turvassa?

Onko sinulla Facebook-tili? Silloin olet luultavasti kiinnittänyt huomiota huolestuttaviin uutisiin Facebookin tietovuodoista. Lue jutusta, miten voit suojata tietosi ja käyttää verkkoa turvallisemmin muun muassa VPN:ää hyödyntäen.

Facebookin tietovuoto: miten pysyä turvassa?

Facebook on viime vuosina noussut uutisaiheeksi useimmiten ikävistä syistä. Kun kyseessä on Facebook, uutiset tietovuodoista herättävät ymmärrettävästi huolta. Facebookilla on runsaasti tietoa käyttäjistään, ja monet jakavat siellä esimerkiksi kuvia tai kertovat yksityisistä asioista. Lisäksi Facebookin Messenger-sovelluksessa saatetaan käydä yksityisiä keskusteluja. Kun tietovuoto Facebookissa tulee ilmi, monet alkavat pelätä, että heidän tietonsa tai keskustelunsa päätyvät julkisiksi.

Kuinka vaarallisia Facebookin tietovuodot sitten todella ovat, ja minkälaisia tietoja Facebook on vuotanut? Entä miten oman tilinsä voi suojata tietovuodoilta? Jatka lukemista, niin saat tietää.

Facebookin tietovuodot – satojen miljoonien käyttäjien tietoja on vuotanut

Facebookin tietovuotolista on pitkä. Monet muistavat Cambridge Analytica -tapauksen: yhtiö käytti Facebook-profiileja poliittisiin tarkoituksiin ilman lupaa. Kyseessä ei ollut pieni profiilimäärä, vaan yhtiö hyödynsi 87 miljoonaa profiilia. Niitä käytettiin muun muassa Donald Trumpin kampanjan vauhdittamiseen. Myös Facebookin omistaman WhatsAppin tietoturva on herättänyt runsaasti keskustelua. Yrityksellä onkin (ansaitusti) huono maine, mitä yksityisyydensuojaan tulee.

Aivan omaa luokkaansa oleva tietovuoto puolestaan havaittiin vuonna 2021: yli 500 miljoonan Facebookin käyttäjän tietoja oli vuotanut nettiin. Tietoja oli kerätty jo vuodesta 2019 alkaen. Mukana oli myös lähes kolmen miljoonan suomalaisen käyttäjän tietoja.

Mitä tietoja Facebookista on vuotanut?

Facebookin tietovuotojen myötä Internetissä on jaettu käyttäjien sähköpostiosoitteita, käyttäjätunnuksia puhelinnumeroita, syntymäaikoja ja esimerkiksi tietoja parisuhdestatuksesta.

Mitä haittaa tällaisesta vuodosta on käyttäjille? Tietoja voidaan käyttää esimerkiksi identiteettivarkauksissa tai huijauksissa (esimerkiksi Messenger-huijauksissa). Vuodettuun puhelinnumeroon tai sähköpostiosoitteeseen voi alkaa ilmaantua vaarallisia viestejä, joiden tarkoituksena voi olla muun muassa tietojen kalastelu.

Hakkerit voivat myös pyrkiä ottamaan tilisi haltuunsa, jolloin sitä käytetään usein roskaviestien ja -postausten levittämiseen.

Facebookin tietovuodoilta suojautuminen

Ainoa takuuvarma tapa suojautua Facebookin tietovuodoilta on Facebook-tilin poistaminen. On kuitenkin ymmärrettävää, että haluat pitää tilisi, sillä se voi olla ainoa tapa pitää yhteyttä vaikkapa vanhoihin ystäviin, tai saatat kuulua esimerkiksi harrastuksiisi liittyviin Facebook-ryhmiin. Katso alta, miten voit suojella tietojasi.

Onko tietojasi vuotanut?

Mistä tietää, ovatko omat Facebook-tiedot vuotaneet? Vuodettuja tietoja ei kannata etsiä, sillä silloin päädyt helposti lataamaan niitä itsellesi. Sen sijaan on järkevämpää keskittyä tilin suojaamiseen. Jos siis saat tiedon tietovuodosta, vaihda salasanasi heti.

Voit myös tarkastaa, millä laitteilla Facebook-tiliäsi on käytetty. Jos näet tuntemattoman laitteen, joku on saattanut päästä käsiksi tiliisi. Tällöinkin ensimmäinen ja tärkein askel on salasanan vaihtaminen.

Jos taas et pääse tilillesi, koska salasanasi on vaihdettu, käytä samaa toimintoa, jota käyttäisit salasanan unohtaessasi. Näin voit vaihtaa salasanasi.

Suojaa pääsy tilillesi

Facebook-tilin suojaamisen ensimmäinen askel liittyy kirjautumistietoihin. Luo vahva ja uniikki salasana esimerkiksi NordVPN:n NordPassia käyttäen ja säilytä se samassa ohjelmassa. Näin salasanasi pysyy turvassa ja se on tarpeeksi mutkikas, että sen murtamiseen kuluisi iät ja ajat.

Käytä myös kaksivaiheista tunnistautumista. Tällöin saat ilmoituksen, jos tilillesi kirjaudutaan tuntemattomalta laitteelta, ja voit estää tunkeilijaa pääsemästä tilillesi.

Entä sitten sähköpostiosoite? Luultavasti olet käyttänyt omaa oikeaa sähköpostiosoitetta Facebook-tiliä luodessasi. On kuitenkin järkevää luoda oma sähköpostiosoite pelkästään Facebookia varten, jotta todellinen sähköpostiosoitteesi pysyy paremmassa suojassa.

Nämä toimenpiteet takaavat esimerkiksi sen, että jos tietosi vuotavat, kukaan ei pääse muille tileillesi. Hakkereiden unelmakäyttäjä nimittäin käyttää samaa salasanaa ja sähköpostiosoitetta useassa palvelussa. Samalla estät myös hakkereita murtautumasta tileillesi.

Älä kerro liikaa

Tiedot, joita ei ole, eivät voi vuotaa. Älä siis jaa Facebookissa asioita, joiden vuotaminen Internetiin saisi elämäsi sekaisin tai joita voitaisiin käyttää tavalla tai toisella sinua vastaan. Ole tarkkana myös sen suhteen, mitä kerrot muista ihmisistä. Erityisen tärkeää on olla kertomatta henkilötietoja, tietoja sijainnistasi tai esimerkiksi matkoistasi. Huijarit voivat hyödyntää näitä tietoja niin identiteettivarkauksiin kuin ryöstöihinkin.

Tutustu myös Facebookin yksityisyysasetuksiin huolellisesti ja tee tilistäsi mahdollisimman yksityinen.

Suojaa verkkoliikenteesi ja tietosi

Kyberturvallisuus on avain fiksuun Internetin käyttöön. Se ei suoranaisesti suojaa sinua tietovuodoilta, sillä niiden torjuminen on ennen kaikkea sivustojen ja palveluiden ylläpitäjien vastuulla, mutta se vähentää erilaisten ikävien tapahtumien riskiä.

Miten kyberturvallisuudesta voi sitten huolehtia?

  1. Yleinen varovaisuus ja maalaisjärjen käyttö on tärkeää: näin voit välttyä esimerkiksi tietojen kalastelulta ja huijareilta.
  2. Älä aliarvioi salasanojen merkitystä. Vahva salasana säästää monelta harmilta. Muista vaihtaa salasanaa ajoittain ilman mitään erityistä syytä, sillä se kohentaa turvallisuuttasi entisestään.
  3. Käytä VPN-palvelua: salaa sen avulla tietoliikenne sekä kätke IP-osoite, joka voi paljastaa hakkereille ja huijareille tietoja liikkeistäsi tosimaailmassa, ja jota voidaan käyttää myös mainosten kohdistamiseen.
  4. Facebook-tietovuodoista voi seurata tietojenkalasteluviestejä, jotka johtavat väärennetyille Facebook-sivuille ja -profiileihin ja ohjaavat lataamaan haittaohjelmia. NordVPN:n Threat Protection -ominaisuus on mainio tapa torjua vaaralliset tiedostot: se estää niiden lataamisen. Lisäksi se muun muassa estää käyttäjiä siirtymästä vaarallisille sivustoille.
  5. Päivitä käyttämäsi sovellukset aina kun mahdollista. Näin saat käyttöösi uusimmat versiot, jotka ovat aina turvallisimpia.
  6. Kerro itsestäsi mahdollisimman vähän. Älä anna sovelluksille enemmän kuin käytön kannalta välttämättömät tiedot. Ole myös tarkkana sen suhteen, millä sovelluksilla on pääsy vaikkapa valokuviisi, sijaintiisi ja mikrofoniisi.

Verkkoturvallisuus käynnistyy napsautuksella.

Pysy suojattuna maailman johtavan VPN:n avulla